Drets laborals

Intersindical Valenciana exigeix a Iceta solucions reals a l’abús de la temporalitat

12 / 04 / 2021 | Intersindical

El nou Ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, en la seua compareixença al Senat, va dibuixar l’esborrany del que serà la seua política al front de Ministeri i, en particular, com pensa abordar el problema de l’actual borsa de temporalitat existent a les administracions públiques.

Lluny d’escoltar les reivindicacions dels col·lectius de personal interí i de les organitzacions sindicals, com Intersindical, que compartim la idea de que la normativa i la jurisprudència europea emparen el dret a l’estabilitat en l’ocupació al personal víctima de l’abús de la temporalitat, el Ministre segueix la senda marcada pel Partit Popular i els sindicats CCOO, CSI-F i UGT en 2017 i 2018, consistent en la convocatòria d’ofertes d’ocupació massives. Unes ofertes mal anomenades d’estabilització, perquè realment es tracta d’ofertes ordinàries que, en general, no contemplem cap mesura de protecció envers el personal interí ni de penalització de les administracions que han incomplit sistemàticament l’ordenament intern i europeu.

Una afirmació que no la fem nosaltres, la Intersindical Valenciana, sinó que la fa el Tribunal Justícia de la Unió Europea quan en la sentència de 19 de març de 2020 , en referència a l’adequació de la convocatòria de processos selectius a les disposicions de la Directiva Europea 1999/70/CE i l’Acord Marc, diu que, “Per tant, donat que la organització d’aquests processos és independent de qualsevol consideració relativa al caràcter abusiu de la utilització de relacions de servei de duració determinada, no resulta adequada per a sancionar degudament la utilització abusiva d’aquestes relacions de servei ni per a eliminar les conseqüències de la infracció del Dret de la Unión. Per tant, no sembla que permeta assolir la finalitat perseguida per la clàusula 5 de l’Acord Marc”.

És per això que des de la Intersindical Valenciana instem al Ministre Iceta a canviar l’estratègia d’abordatge del problema de la temporalitat a les Administracions Públiques explorant altres vies que, efectivament, garantisquen la protecció del personal víctima de l’abús amb la consolidació de l’ocupació. Vies que van des de la contemplada a l’article 61.6 i 61.7 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic de convocatòria per llei d’un concurs de mèrits per a la consolidació del personal interí, a la creació legal de noves situacions administratives del personal en abús com és la de funcionari fix o la de personal a extingir.

Pel Sindicat, qualsevol opció de les esmentades és perfectament vàlida, en el sentit que conté un element de protecció pels treballadors i treballadores que han estat sotmesos a una situació laboral de precarietat per l’actuació fraudulenta de les administracions. Qualsevol altra via, no deixarà de ser una cortina de fum que, pretén amagar la responsabilitat de les administracions, fent recaure sobre el col·lectiu de persones interines i temporals les conseqüències d’aquesta irregularitat i, per tant, serà motiu, més que suficient, per seguir i augmentar la intensitat de les mobilitzacions.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.