Drets laborals

Intersindical Valenciana exigeix la creació del fons per la recuperació del poder adquisitiu del personal de la Generalitat

El sindicat rebutjarà qualsevol proposta que desvie els fons addicionals del 0’25% de la massa salarial per 2019 a col.lectius aliens a la MGN

15 / 01 / 2019 | Intersindical

El proper dijous 17 de gener ha estat convocada una Mesa General de Negociació (MGN) per aplicar, a l’àmbit de la Generalitat, les millores retributives per 2019 aprovades pel Govern en el RDL 24/2018, amb la finalitat que puguen ser efectives en la nòmina de gener. Aquestes millores consisteixen en un increment lineal del 2’25% amb efectes econòmics a 1 de gener, un 0’25% amb efectes a 1 de juliol si el PIB de 2018 és superior al 2’5% i un fons del 0’25% de la massa salarial per homologacions retributives, plans de pensions o programes de productivitat.

Dels tres conceptes retributius, els dos primers, que són els que realment afecten al conjunt de treballadors i treballadores de la Generalitat, requereixen d’una transposició normativa als Pressupostos de la Generalitat de 2019 per poder fer-se efectius i això és el que es pretén, aprovant a la MGNI un Decret Llei per la modificació del Pressupostos 2019. Respecte del tercer, el 0’25% de la massa salarial destinat a homologacions i altres aspectes, la seua aplicació és més complexa com veurem més endavant.

Abans, però, d’entrar en aquesta qüestió, hem de fer un incís sobre el que esdevindrien els dos increments lineals del 2’25 i el 0’25% a efectes del poder adquisitiu del personal públic. Si partim de la premisa que entre 2010 i 2017 hem perdut un 12’3% de poder adquisitiu, que en 2018 sols hem recuperat un 0’05% d’aquesta capacitat adquisitiva i que en 2019, si es compleixen les prediccions del Banc d’Espanya, sols recuperarem un O’8%; és evident que l’Acord estatal en matèria retributiva pel període 2018-2020, signat per Montoro i CCOO, CSI-F i UGT, és absolutament insuficient per restaurar el nivell adquisitiu dels empleats i empleades públics previ a la crisi.

Aquesta afirmació no fa més que posar en valor el compromís de la Generalitat d’habilitar fons extraordinaris per la recuperació del poder adquisitiu, assumit a l’Acord de Legislatura, signat en 2016, com a única via per restituir els drets retributius sostrets durant la crisi econòmica. És per això que des d’Intersindical Valenciana exigirem, una vegada més, a la MGN I el compliment d’aquest compromís, entenent que, de no ser així, la credibilitat del Govern del Botànic romandrà seriosament debilitada i el sindicat reconsiderarà el seu suport a futurs acords.

Per últim i reprenent el tema del 0’25% de la massa salarial, Intersindical Valenciana plantejarà, a la vista d’allò ocorregut en 2018, que eixe fons es destine exclusivament al personal funcionari, estatutari i laboral inclòs a l’àmbit de negociació de la MGNI i no derivar una part important al sector públic instrumental com es va fer l’any passat.

A Intersindical Valenciana volem recordar, al conjunt del poders públics, l’esforç han fet els empleats i empleades públic suportant sobre les seues esquenes les retallades en els serveis públics aplicades al llarg de la crisi i que encara estan vigents; així com el reconeixement explícit que del mateix s’ha fet per part dels diferents govern. Un esforç que, a hores d’ara, no ha estat compensat ni tan sols en una mínima part; raó per la qual, des d’Intersindical Valenciana seguirem lluitant per la plena recuperació d’aquests drets.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.