Drets laborals

Intersindical Valenciana exigeix un 4% mínim d’increment salarial del personal públic per a 2022

A més, proposa l’establiment de la clàusula de revisió salarial i d’uns fons per la recuperació íntegra de les pagues extraordinàries.

04 / 09 / 2021 | Intersindical

Passat l’estiu és el moment d’anar tancant les previsions pressupostàries per a 2022, tant a l’Estat com al País Valencià, i un dels apartats que més transcendència té pel conjunt de les empleades i empleats públics és l’increment retributiu previst pel proper exercici pressupostari.

Alhora de fer una quantificació d’aquest augment salarial no podem deixar d’analitzar les dades d’anys anteriors per arribar a la conclusió aclaparadora de que des de 2010, amb l’eclosió de la crisis econòmica de 2008 i de les retallades pressupostàries al sector públic, el personal públic hem anat perden poder adquisitiu de forma continuada i significativa.

De fet, l’increment salarial acumulat des de gener de 2010 fins desembre de 2021 es situa en un 10.1%, mentre que l’IPC en aquest mateix període ha arribat al 16.2%; un diferencial negatiu al que cal afegir altres retallades retributives, com és el cas de la reducció de la paga extraordinària aplicada pel Govern de Zapatero en 2010 i que s’estima en un 5% amb caràcter general. Per tant, estem parlant de que a final de 2021 el personal públic continuarem arrossegant una pèrdua de poder adquisitiu del 11.1%.

Unes dades que posen en evidència, en primer lloc, el fracàs dels Acords retributius signats per CCOO, CSI-F i UGT amb el Govern pel període 2018-2020 i, recentment, per l’exercici 2021 i, en segon lloc, la necessitat de compensar esta pèrdua de poder adquisitiu amb increments salarial substancials i amb mesures correctores de les errades en les previsions de l’IPC. És per això que, des d’Intersindical Valenciana plantegem que, com a mínim, l’augment retributiu per l’exercici 2022 ha de situar-se en un 4%; xifra que es correspon amb la suma de la desviació entre l’IPC previst i real de 2021 i la previsió per a 2022.

Ara bé, aquest 4% sols garanteix que no perdrem més poder adquisitiu si la previsió és encertada; raó per la qual cal introduir la garantia de la clàusula de revisió salarial i, si, a més, es vol avançar en la recuperació del poder adquisitiu, es deuria incloure als Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 un fons addicional del 5% de la massa salarial per la recuperació del 100% de les pagues extraordinàries.

Unes reivindicacions, aquestes, que no suposen la restitució plena del poder adquisitiu de les empleades i empleats públics anterior a 2010; però sí una aposta seriosa per restablir el drets laborals d’aquest personal i que són perfectament compatibles amb la previsió d’increment del PIB per a 2021 i 2022. Per tant, des d’Intersindical Valenciana iniciarem una campanya en la qual no es descarten les mobilitzacions que siguen escaients per tal d’aconseguir aquesta recuperació del poder adquisitiu i la dignificació del treball públic.

retribucions_personal_public_2022.pdfComentaris
SONIA BORONAT
08 / 09 / 2021 - 22:17

El fet que reivindiquem la paga extraordinària és per equitat. A altres llocs de l’administració de la nostra generalitat SÍ tenen dobles les pagues de juny i desembre.
Des de l’any 2010, pense que ja està bé.
De fet em sorprén que com a col.lectiu no ens estiguem queixant del tracte discriminatori que tenim respecte d’altres treballadors de la mateixa administració.Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.