Drets laborals

Intersindical Valenciana ha subscrit el manifest de suport a Riders x Drets

Manifest de suport a Riders X Drets en la seva resposta a la consulta pública del Ministeri de Treball

26 / 06 / 2020 | Intersindical

Pedalant per un futur sense precarietat i amb treball digne

Les diferents organitzacions, sindicats i moviments socials signants donem suport a la plataforma de Riders X Drets en la seva pretensió d’un projecte de llei que, lluny de crear una nova figura o regular una nova relació especial, vol evitar que es produesquen interpretacions contràries a la laboralitat.

Denunciem que la xacra dels ‘falsos autònoms’ es tradueix, d’una banda, en abús i falta de drets laborals per als treballadors i treballadores, i, de l’altra, en un frau massiu a la seguretat social, ja que els operadors digitals que realitzen aquestes pràctiques eludeixen les seves obligacions amb les cotitzacions socials dels que haurien de reconèixer com a empleats i, per extensió, amb aquesta guardiola comuna que garanteix la protecció social col·lectiva que és la seguretat social.

No se’ns escapa que si les grans plataformes recorren a aquest ús fraudulent de la feina autònom és perquè els suposa un estalvi considerable en costos laborals, i per tant, assenyalem i combatem la desprotecció estructural que pateixen els autèntics treballadors i treballadores per compte propi, i defensem la millora de la seva situació i la dignificació, amb més drets, de la feina autònom.

Hui som les persones repartidores, netejadores, conductores, psicòlogues, cuidadores ... i demà pot ser la majoria de llocs laborals si no frenem aquest lamentable fenomen que van imposant-nos sota una retòrica d’innovació i flexibilitat. Imaginem una infermera contractada com a autònoma per cobrir el seu lloc estructural en un hospital i a la qual paguin per servei efectiu prestat, podent passar una jornada de diverses hores sense fer un sol euro. Pot semblar una exageració distòpica, però el model que està imposant silenciosament és aquest. Si continuem per aquest camí de precarització, estarem consumant una societat amb treballadores i treballadors pobres d’ingressos intermitents, en què la dignitat material estigui subjecta únicament als capricis d’un mercat laboral desgovernat. La tecnologia de segle XXI no pot anar de la mà d’explotació laboral més pròpia de segle XIX.

Estem a temps de frenar i revertir aquesta tendència. Si alguna cosa ens ha ensenyat la crisi sobrevinguda pel Covid-19 és la importància que pugui haver-hi una xarxa pública de protecció social, i els enormes desequilibris d’una societat a diverses velocitats en els quals cada vegada més gent queda en els marges d’aquesta xarxa per la precarietat que arrossega. No podem permetre que, a través del frau i amb la coartada de la transformació digital de l’economia, es posin en perill els serveis públics i l’estat del Benestar. Perquè una llei que blinde la laboralitat amb drets per als treballadors i treballadores de plataformes digitals no solucionarà tots els problemes, però és necessària per transitar per una senda alternativa.

Un futur de treball digne, drets laborals i protecció social és com la bicicleta dels Riders: la seva estabilitat depèn de la determinació del seu moviment i la seva capacitat d’avançar. En aquest afany, ens comprometem a pedalar sense descans.

Organitzacions que han subscrit el document:

Unión de Autónomos UATAE
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)
Confederación General del Trabajo (CGT)
Jóvenes CCOO
Sindicato Andaluz de Trabajadores/as (SAT)
Intersindical Valenciana (IV)
LAB Sindikatua
CNT Comarcal Sur
CUT Aragon
COS
Intersindical Catalunya-CSC
USTEC
CATAC
ELA Sindikatua
ESK
Sindicat d’Oficis Varis de Barcelona de Solidaritat Obrera
Confederación Intersindical
Asociación Profesional Élite Taxi
Sindicat de Músics Activistes de Catalunya — SMAC!
OEPB (Organización de Estibadores Portuarios de Barcelona)
Sección sindical CGT Amazon
Sindicat de Riggers
Unión de Autónomos UATAE
FACUA – Consumidores en Acción
Asamblea ETSEIB
Marea Blanca de Catalunya
Correos en lucha
Las Kellys Bcn
Sanitàries en lluita
Plataforma Unitaria de Auxiliares de Ayuda a Domicilio S.A.D
Sindicato de Trabajadores de la Hostelería de Madrid
Plataforma de Auxiliares de Ayuda a Domicilio de Asturias
Sindicat d’Habitatge Eixample Dret
Sindicato de Inquilinos
Eragin Biblo
Moratalaz D-14
Afectados BB Serveis
Taxi Project 2.0
Asociación Profesional Élite Taxi
No Más Precariedad
Red de Apoyo Laboral de Vallekas
Madrid Ciclista
Coopcycle Coop
Col.lectiu Ronda, SCCL
Colectic
La OSA
Associació Bicihub
ASiA- Associació Salut i Agroecológica
Biciclot
Arç Cooperativa
La Ciutat Invisible
La Pájara Ciclomensajería
Coopolis Barcelona
CoopNet SCCL
Associació Arcàdia de Can Batlló

https://www.ridersxderechos.org/?p=3182

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.