Drets laborals

Intersindical Valenciana insta a la Generalitat que incremente la indemnització per quilometratge

El BOE del 17 de juliol contempla l’actualització de 0,19 a 0,26€ per km pel funcionariat que depén de l’estat i dels ajuntaments. Està en mans del govern valencià que aquesta millora també s’aplique a les seues treballadores i treballadors públics

Imatge d'una carretera valenciana. EFE
Imatge d'una carretera valenciana. EFE
31 / 07 / 2023 | Intersindical

En febrer del 2023, mitjançant el Decret 7/2023, la Generalitat Valenciana va modificar algunes de les indemnitzacions per raó de servei, que són les despeses que les treballadores i treballadors públics avancem a l’administració quan efectuem una feina específica i concreta que implique desplaçar-se en transport públic o amb vehicle propi, pernoctar, requerir manutenció, o realitzar tasques de suport, tribunals selectius, vigilància, protecció i formació. Aquesta modificació, però, no va afectar en absolut una de les indemnitzacions més comunes: la despesa per quilometratge.

Des de l’any 2008 (en què es va modificar per primera volta la quantia establerta en 1997, que era de 25 pessetes), la Generalitat Valenciana abona 0,19€ per cada km que cal fer amb el vehicle propi perquè s’està efectuant un servei que la pròpia administració ens requereix, com ara anar d’un centre de treball a un altre el mateix dia, o desplaçar-se a una altra localitat per desenvolupar una tasca encomanada. No cal dir que fa molt de temps que amb eixa quantia de 19 cèntims no es cobreix ni tan sols la gasolina consumida, i molt menys es pot contribuir a costejar part del preu del vehicle, l’assegurança i el manteniment. Tot açò, per tant, està sent sufragat per les treballadores i treballadors públiques que són mandatades a desplaçar-se per realitzar una tasca encomanada per la seua conselleria o empresa pública.

L’estalvi per l’administració és ingent, ja que haver de tindre un parc de vehicles o haver de llogar-los implicaria una dotació pressupostària molt forta. Però, per contra, l’esforç que es demana a les treballadores i treballadors públics, en els temps que vivim, és ja difícilment assumible: no només cal posar el vehicle propi, sinó que ens costa diners de la nostra butxaca fer eixe servei que se’ns requereix.

Intersindical Valenciana, primer sindicat del conjunt de la funció pública, insta a la Generalitat Valenciana a modificar de manera immediata el Decret 24/1997 en allò que afecta la indemnització per quilometratge, que porta 15 anys sense actualitzar-se, i que és clarament insuficient per cobrir les despeses reals. Recentment, el govern de l’estat ha pujat la quantia de 0,19 a 0,26€, però aquesta millora no s’aplica a qui depenem de les administracions públiques valencianes. Està en mans del govern valencià, doncs, que les seues treballadores i treballadors tinguem una compensació digna i suficient per posar el nostre vehicle propi en benefici del servei públic.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.