Drets laborals

Intersindical Valenciana qualifica la pujada del SMI d’insuficient i enganyosa

L’acord entre el Govern, la patronal i els sindicats UGT i CCOO d’incrementar el SMI a 850 € fins 2020, continua sense superar l’escletxa que ens separa del països capdavanters de la Unió Europea i neix hipotecat per l’evolució del PIB

Concentració del 19 de desembre per la recupaeració del poder adquisitiu
Concentració del 19 de desembre per la recupaeració del poder adquisitiu
21 / 12 / 2017 | Intersindical

La proposta del Govern de L’Estat, amb el vist-i-plau de la patronal i dels sindicats CCOO i UGT, consisteix en augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) un 4% per 2018 i el compromís d’arribar al 20% fins 2020. Uns increments que, des d’un punt de vista quantitatiu, suposen passar de 707’6 € en 2017 a 735’90 € en 2018; és a dir, un diferència de 28’30 € mensuals i, en el cas hipotètic de que es complisquen les previsions fins a 2020, arribar a 850 € amb increment mensual seria de 142’40 € respecte de 2017.

Estem a la cua dels països que tenen establert normativament un salari mínim interprofessional

Fent una abstracció, podríem pensar que qualsevol increment del SMI pot ser benvingut, però el que no podem obviar és el context en el que hem de situar aquestes xifres. En primer lloc hem de considerar que, aquest, és el salari mínim d’un treballador o treballadora contractada a temps complet i que, amb la precarietat laboral existent, és més freqüent del que seria desitjable i que difícilment cobreix les necessitats més bàsiques d’una persona o, pitjor encara, d’una família.

Per altra banda, si comparem amb els països de la Unió Europea i més concretament en els de l’Europa del 15, i fins i tot contemplant l’increment previst per 2018, continuem estant a la cua dels països que tenen establert normativament un salari mínim interprofessional com pot observar-se a la graella següent:

PAÍSSMI (€) 2017 en 12 pagues
LUXEMBURG1998
IRLANDA1563
HOLANDA1551
BÈLGICA1531
ALEMANYA1498
FRANÇA1480
REGNE UNIT1396
ESPANYA* (2018)858
PORTUGAL649
GRÈCIA643

Unes dades que, dissortadament, ens situen sols per damunt de Portugal i Grècia i molt allunyats dels països que han de servir com a referent a l’hora d’establir la quantia del SMI. Per tant, és fàcil concloure que l’establiment del salari mínim interprofessional en 735,90 € mensuals, és absolutament insuficient per cobrir la funció de protecció laboral i social que se li suposa i s’evidencia la gran escletxa que ens separa d’altres treballadors i treballadores de la gran part de països de l’Europa del 15.

Ara bé, aquesta quantificació ridícula del SMI no constitueix l’únic retret que pot fer-se a la proposta del Govern; doncs la previsió d’augment fins a 850 € en 2020, està supeditada a una evolució del PIB superior al 2.5% en els diferents exercicis, quan la previsió que el mateix Govern té pel PIB, al Programa d’Estabilitat 2017-2020, és del 2.5% per 2018, del 2.4% en 2019 i del 2.4% en 2020; amb la qual cosa és difícil que puga complir-se la condició inicial. Un escenari que, a priori, posa en entredit la viabilitat de la proposta pel període 2018-2020.

Per Intersindical Valenciana la proposta del Govern d’augment del SMI és absolutament insuficient i neix hipotecada per la seua vinculació a l’evolució del PIB; per la qual cosa, potser, quede convertida en paper mullat o en una simple operació de maquillatge sense contingut. Des del sindicat instem a aplicar un increment que situe el SMI 1200 € per aquest mateix període, de forma que ens acoste a les quanties del països referents de la Unió Europea. Així mateix, tampoc podem deixar de recordar als actors de l’acord que en 2016 es va aprovar una proposició de llei al Congrés que establia en 950 € la quantia del SMI per 2020 i altra en el sentit d’arribar al 60% del salari mig net a l’estat espanyol, que ara es situa en uns 1636 €, per adaptar-lo a les recomanacions de la Carta Social Europea.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.