Drets laborals

L’Acord de la Mesa General de les Administracions Públiques condemna a desenes de milers de persones temporals i interines a l’atur

05 / 07 / 2021 | Intersindical

El ministre Iceta porta al Consell de Ministres un acord que no respecta les directrius europees, que crearà forts problemes en els serveis públics i que ha estat elaborat a esquenes de les persones afectades.

En el dia de hui, el ministre de Política Territorial i Funció Pública ha arribat a un acord amb CCOO, CSI-F i UGT, en el marc de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques estatal per a la modificació del Text Refós de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (TREBEP), que serà la base de un Reial Decret Llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública, que serà aprovat previsiblement demà pel Consell de Ministres.

L’acord no pot ser més decebedor. Ni es reconeix la responsabilitat que té el conjunt de les administracions públiques en la gènesi del problema de la temporalitat en les mateixes, ni les mesures sancionadores de l’abús de temporalitat (les compensacions econòmiques que es dicten) són suficients, ni de bon tros podem compartir que la solució per reduir les taxes de temporalitat al 8% es faça mitjançant processos d’estabilització de l’ocupació, processos en els quals el que s’estabilitzen són les places, però no les persones interines i temporals que venien ocupant en situació d’abús de temporalitat.

Mai no podrem defensar que siga una solució per al personal interí l’acomiadament amb una compensació econòmica; però és que aquesta, a més de ser una quantia insuficient per ser de caire dissuasori i molt inferior a la inicialment coneguda (a l’esborrany inicial s’establia que seria de 33 dies per any treballat, amb un màxim de dues anualitats, per quedar definitivament fixat en 20 dies, amb un màxim d’una anualitat) obre un panorama laboral especialment difícil per a molts companys i companyes que més anys porten treballant en situació d’abús de temporalitat.

La reforma que estableix aquest Acord nega la possibilitat de qualsevol solució excepcional al problema de la interinitat. Al obligar ofertes massives d’ocupació pública, basades en sistemes selectius per l’únic procediment del concurs-oposició, tanca la porta a mesures excepcionals i transitòries com les que s’apunten, si es desenvoluparen correctament, en l’article 61.6 del propi TREBEP; per no parlar d’altres possibles mecanismes d’estabilització (de les persones) que ni tan sols semblen haver estat explorats pel Ministeri i els sindicats signants.

Finalment, i amb independència que rebutgem frontalment aquesta reforma, ni tan sols compartim que l’objectiu de reduir les taxes de temporalitat per sota del 8% en totes les administracions es vaja a aconseguir amb aquest Acord. És més les administracions expulsaran de sistema a desenes o centenars de milers de persones temporals i interines amb una experiència i una qualificació professional demostrada, el que no farà sinó soscavar la qualitat d’uns serveis públics que amb aquestes persones que ara poden perdre el seu lloc de treball, ha assolit nivells d’excel·lència demostrada en sanitat, educació, serveis socials, administracions locals, ... etc. Amb aquest panorama, no és difícil imaginar que la conflictivitat va augmentar en els propers mesos i les mobilitzacions que aquest col·lectiu ve duent a terme en els últims temps, s’incrementaran.

Ens resulta molt dur acceptar que un govern que es diu progressista pugui legislar d’aquesta manera en contra dels seus treballadors. No només va a menyscabar el prestigi dels serveis públics, sinó que ens aboca a una situació de conflictivitat que a ningú beneficia. És, en aquests moments, quan es demostra per a qui es governa i, en aquest cas, és evident que no és per a les treballadores i treballadors, a qui es va a enviar a l’atur, ni per la cosa pública.



Comentaris
Gabriel ALEMANY
06 / 07 / 2021 - 0:17

Amb aquest acord el que comet la infracció, és a dir, el que practica l’abús (l’administració) ix lliure i es condemna a la víctima, al treballador/a a l’interí/na a la persona.
Aquest no és el camí marcat pel TJUE.
Per a més INRI te’l beneplàcit d’alguns sindicats, que han perdut el seu nord o tal vegada és que s’ha vist les seues vertaderes prioritats, perpetuar-se.


Montserrat
06 / 07 / 2021 - 16:19

Tinc 60 anys i Porto 31 anys d’interina. Les poques oposicions que han sortit m’han suspès en cas pràctic. Necessitem d una vegada per totes que ens reconeguint la carrera professional i ens facin, com han fet amb els laborals, concurs de mèrits i si ens volent fer una prova interna l’afrontarem. Necessitem als sindicats al nostre costat i no només al costat del govern. Els sindicats que volent mantenir els bons professionals O bé deixar aquests professionals amb atur. A la meva edat que faig jubilació involuntària i perdre un munt de diners ?.


M Carmen
14 / 07 / 2021 - 17:48

Hola,sóc M Carmen ,tinc 51 anys ,i estic treballant 21 anys de cuinera per a sanitat.
Vaig entrar a treballar mitjançant el llistat del INEM,i en tots aquest anys no han eixit a concurs aquestes places.
Jo actualment,estic ocupant un vacant de cuinera, en un servei amb gestió privada,on les places d’aquests serveis són a extingir.
Al igual que jo ,hi ha companys amb aquests serveis,com pinxes,amb la mateixa situació.
Som treballadors,que la administració porta anys sense traurer oposició i actualment ocupant places extingides.
La administració té unes responsabilitats i obligacions, com nosaltres com a treballadors també tenim.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.