Llengua

Propostes en matèria de política lingüística adreçades als partits

Intersindical Valenciana, sindicat de classe valencià, davant del procés electoral del proper 28 de maig, s’adreça als partits polítics valencians per demanar-los que incorporen al seu programa electoral les següents propostes en matèria de política lingüística per avançar en el camí de la igualtat lingüística

21 / 04 / 2023 | STEPV

Intersindical presenta sis propostes sobre política lingüística per normalitzar l'ús del valencià

1. Administració en valencià, no administració que tradueix papers al valencià
Volem una administració que funcione en valencià oralment i per escrit, i no, com ara, només en castellà amb alguns documents que es tradueixen al valencià i una atenció oral que depèn del funcionari.

2. Competència lingüística general i efectiva en l’administració
La competència lingüística real ha de ser un requisit per a accedir a la funció pública i s’ha de demostrar amb un ús efectiu del valencià en les proves d’accés, de manera que les persones candidates acrediten que saben fer en valencià les tasques pròpies de la seua plaça. Demanem, en aquest sentit, s’aplique l’acord signat el desembre de 2016 per les principals forces sindicals valencianes (CCOO, Intersindical Valenciana i UGT) i, per tant:
– Que no se n’excloga cap sector de la Generalitat, com es pretén fer amb la sanitat.
– Que es retire la proposta del Decret d’homologacions per l’ensenyament de batxillerat, que no garanteix la competència lingüística efectiva, com han manifestat les universitats públiques valencianes o l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

3. Recepció dels mitjans de comunicació en la nostra llengua. Plataformes digitals i continguts per a joves
Exigim la recepció de tots els mitjans de comunicació públics en la nostra llengua de Catalunya i les Illes Balears. En un món globalitzat, en què podem rebre qualsevol mitjà d’arreu del món, aquesta restricció només es pot entendre com una censura que ens limita arbitràriament l’ús de la nostra llengua.
Cal assegurar també la col·laboració amb les altres administracions de llengua catalana perquè en les grans plataformes digitals hi haja presència normal del català, així com també en els videojocs i altres ofertes TIC per a infants i joves.

4. Llei d’igualtat lingüística útil per a la societat actual i per a generalitzar l’ús
La Llei d’ús i ensenyament del valencià té quaranta anys, presenta moltes limitacions (com es veu en la reculada de l’ús) i no respon a les exigències de la societat actual. Cal aprovar una llei d’igualtat lingüística que ens equipare a la legislació més avançada d’altres comunitats i que:
  4.1. Garantesca l’ús efectiu del valencià i pose fi a la discriminació lingüística adoptant mesures contra aquesta semblants a les que el Govern del Botànic va aprovar el 2018 en la Llei 23/2018, d’igualtat de les persones LGTBI contra la discriminació per motius d’orientació sexual.
  4.2. Avalue (tal com prescriu la Llei d’ús i ensenyament en l’art. 19, però no s’ha fet mai), el coneixement real del valencià entre els escolars i garantesca que, com diu aquest article, els escolars “han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà”.
  4.3. Generalitze l’ensenyament del valencià, començant pels primers cursos de l’escolarització, a tot el territori i pose fi a l’exempció automàtica que la Llei d’ús i ensenyament preveia com una provisionalitat, de manera que tots els escolars dominen les dues llengües oficials.
  4.4. Establesca la disponibilitat lingüística en tots els establiments oberts al públic, és a dir, que com a mínim han d’entendre el valencià i no fer canviar de llengua els usuaris.
  4.5. Reconega explícitament la unitat de la llengua i l’equivalència de les denominacions oficials de valencià i català i fixe la cooperació entre tots els territoris de la comunitat lingüística.
  4.6. Generalitze la toponímia valenciana com l’única oficial en tota la zona de predomini lingüístic valencià.

5. Equiparació a la resta de la comunitat lingüística i territoris amb llengua pròpia oficial
Intersindical Valenciana remarca que totes aquestes mesures són legalment possibles en el marc actual i, de fet, s’apliquen en altres territoris de la nostra comunitat lingüística i també al País Basc o Galícia.

6. Campanyes institucionals de promoció de l’ús del valencià entre la població
Cal que l’administració pose en marxa campanyes de conscienciació de l’ús del valencià i de denúncia d’actituds contràries als drets lingüístics de la població valencianoparlant. Cada any es presenten centenars de denúncies per conculcació del dret a usar la llengua, fins i tot en les administracions dependents de la Generalitat Valenciana.

Finalment, Intersindical Valenciana considera que aquestes propostes haurien de formar part d’un Pacte per la Igualtat Lingüística. Un pacte per revertir el procés de substitució idiomàtica i per garantir una autèntica igualtat lingüística en tots els àmbits socials, que establesca els objectius i les actuacions necessàries per aconseguir-ho i que compte amb la participació de les administracions, de les institucions públiques i de la societat civil.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.