Drets laborals

Prorrogats els ERTOs i l’exoneració de quotes a la SS fins al 30 de setembre

Continuen vigents la prestació per desocupació en les mateixes condicions, sense tindre un mínim cotitzat i sense que compte la prestació utilitzada.

29 / 06 / 2020 | Intersindical

Per mitjà de el Reial Decret Llei 24/2020, de 26 de juny, de mesures socials de reactivació de l’ocupació i protecció del treball autònom i de competitivitat del sector indústria, es prorroguen els ERTOs per coronavirus i l’ajuda per a autònoms per cessament d’activitat, amb condicions diferents a les que es venien aplicant durant l’Estat d’Alarma.

El contingut del Decret, assenyala que hi ha dos tipus de ERTO:

1.- El primer: ERTO especial com fins ara, de força major, a conseqüència de la pandèmia sanitària. En aquest cas, els descomptes en les quotes de la Seguretat Social de les treballadores i treballadors afectats seran majors per als quals s’incorporen:

(Les dades de referència són els que es tenien el 28 de febrer) Per a les treballadores i treballadors que s’incorporen a la feina. Per a les treballadores i treballadors que NO s’incorporen a la feina.
Empresas de MENYS de 50 persones - Les exoneracions de cotitzacions seran del 60% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 35%
Empresas de MÉS de 50 persones - Les exoneracions de cotitzacions seran del 40% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 25%

2.- El segon: ERTO de transició per força major total, per a empreses que no puguen tornar a l’activitat i que tinguen totes les ocupacions suspeses o amb reducció de jornada.

(Les dades de referència són els que es tenien el 28 de febrer) Mes de juliol Mes d’agost Mes de setembre
Empresas de MENYS de 50 persones - Les exoneracions de cotitzacions seran del 70% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 60% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 35%
Empresas de MÉS de 50 persones - Les exoneracions de cotitzacions seran del 50% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 40% - Les exoneracions de cotitzacions seran del 25%

Es contempla una excepcionalitat per a casos de rebrot que obligue a tancar del tot l’activitat. En aquest cas, les exoneracions són, del 80% per a empreses de menys de 50 persones i del 60% per a les altres.

Continuen vigents les següents condicions: 

 • No poden acollir-se les empreses amb seu en paradisos fiscals.
 • Les empreses de més de 50 persones no podran repartir dividends de l’exercici 2020.
 • No es podran realitzar hores extra o contractar mentre dure l’ERTO.
 • No es podrà externalitzar serveis mentre dure l’ERTO.
 • S’ha de mantindre l’ocupació durant sis mesos.


Fins al 30 de setembre, les treballadores i els treballadors afectats, de manera parcial o total per un ERTO, continuaran tenint dret a prestació encara que no tinguen el mínim cotitzat i el temps d’atur que gasten no comptarà.

En el cas de contractats temporals, es prorroga fins al 30 de setembre la suspensió del temps. Segueix la prohibició d’acomiadar, de manera procedent, per causes derivades de la COVID-19. Les ajudes als fixos discontinus, es mantenen fins a final d’any.

El Decret Llei preveu la creació d’una taula de diàleg amb els agents socials per a parlar i proposar actuacions sobre la desocupació.
Deixa un comentari


 • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
 • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
 • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
 • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
 • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
 • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.