Sindicalisme

Sanitat manté dos aparells de TAC inutilitzats a La Fe de Campanar

Intersindical Salut considera que aquest fet és representatiu de l’actitud negligent i de malbaratament de recursos públics dels responsables sanitaris.

17 / 05 / 2013 | Intersindical

En un context de crisi i retallades dràstiques en la sanitat pública, al pavelló infantil i al servei de traumatologia de l’Hospital de La Fe de Campanar hi ha dos aparells de Tomografia Axial Computeritzada (TAC) en desús, des de fa més de dos anys, i exposats al deteriorament normal en les situacions d’abandó.

Davant aquesta evidència, a Intersindical Salut ens sorgeixen molts interrogants: el primer, i més evident, és arribar a saber quina és la raó per la qual aquesta tecnologia de diagnòstic per la imatge, d’un cost elevadíssim, no ha estat traslladada a les instal·lacions del nou hospital; en segon lloc, per què no es destina, en qualsevol cas, a altres centres hospitalaris públics.

Però, a més a més, el plantejament d’aquestes preguntes es fa molt més insistent si considerem el context financer en què es troba la sanitat pública i la polèmica, que s’arrossega des de fa més d’una dècada, per la privatització de les ressonàncies magnètiques i el cost que suposa per a les arques públiques.

És públic i notori que la sanitat pública es troba en un moment de fortes retallades pressupostàries, que afecten a tots els àmbits assistencials i, entre ells, a les inversions en tecnologia sanitària. Per tant, no sembla lògic pensar que l’actuació correcta siga no aprofitar aquesta tecnologia en benefici del sistema sanitari, si més no quan la inversió per la compra dels aparells està feta.

Per altra banda, com ja hem apuntat abans, cal posar també al centre del debat la forta despesa que suposa la privatització de les ressonàncies magnètiques en la sanitat pública. Una adjudicació que va evidenciar el balafiament de recursos públics que aquest model de gestió suposava, ja que no sols el cost de cada exploració en el sector privat quasi duplicava el que s’origina amb els equips de gestió pública, sinó que, a més a més, es fomentava l’ús injustificat d’aquestes proves amb una taxa de freqüentació de 70 proves per cada mil habitants, mentre que la mitjana estatal es situava en 35 o, en el cas de l’Hospital Peset, que disposa d´equips propis, era de 27 proves per cada mil habitants.

Unes xifres que parlem per elles mateixes, tant per qüestionar la decisió de mantenir el model privat, com per reforçar la idea que l’aprofitament dels equips de La Fe podria suposar un gran estalvi en l’apartat de despesa de diagnòstic per imatge, que per a l’exercici 2013 es situa sobre uns 48 milions d’euros. Tot i tenint present que tecnològicament hi ha diferències entre el TAC i la ressonància magnètica.

Si d’entrada no sembla lògic que no s’aprofiten uns aparells d’alta tecnologia, encara és més inversemblant si tenim en consideració el context econòmic en què es produeix la situació.

Per totes aquestes raons, des d’Intersindical Salut no trobem una explicació que justifique una actuació que, a priori, sembla tot un exemple de negligència per part dels dirigents de la Conselleria de Sanitat i, només rascant un poc, podem pensar que és un autèntic balafiament de recursos públics, per part d’aquells que només saben retallar drets i prestacions, però no es preocupen per fer una bona gestió dels recursos que tenen a l’abast. Segurament estan més preocupats per vetllar pels interessos de l’empresa adjudicatària de les ressonàncies, que pels interessos generals que tant diuen defensar.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.