Eleccions sindicals

SIMAP-INTERSINDICAL SALUT-Iv sacseja el mapa sindical a la sanitat pública

Eleccions sindicals Sanitat 2014

05 / 06 / 2014 | Intersindical

A les eleccions sindicals en el sector públic sanitari celebrades ahir, 4 de juny, l’organització alternativa SIMAP-INTERSINDCIAL SALUT participa, per primera vegada i supera la barrera del 10% de la representació per estar a la Mesa Sectorial.

Les eleccions sindicals es produïren en 21 del 24 departaments de salut de la Conselleria de Sanitat, doncs els departaments de València-Hospital General, Crevillent i Oriola tenen convocatòries separades de la resta.
El resultat en delegats i delegades de Junta de Personal, òrgan equivalent al comitè d’empresa pel personal públic, a grans trets, de 471 delegats que es triaven, ha estat el següent: CEMSATSE 106, CCOO 95, UGT 82, CSI-F 68, SIMAP-INTERSINDICAL SALUT 65, USAE 47 i USO 8. En dades relatives i respecte de les darreres eleccions de 2010, s’aprecia una certa estabilitat en la representació sindical, on únicament es destacable una davallada dels sindicats UGT de 2.4 punts percentuals i de 2.6 punts per USAE. Per l’altra banda, un increment de CCOO d’1 punt i de SIMAP-INTERSINDICAL SALUT de 13.8 punts.

Pel que fa a les dades de SIMAP-INTERSINDICAL SALUT-Iv, cal matissar que és una organització de nova constitució, fruit de la voluntat de convergència dels sindicats SIMAP-CV i INTERSINDICAL SALUT-INTERSINDICAL VALENCIANA, on també cal afegir la participació en les candidatures del sindicat de tècnics superiors sanitaris, FESITESS-CV. En 2010 participaren per separat a les eleccions sindicals, amb uns percentatges de representació del 3,51 i del 5,77%, que sumats donen un total de 9,28%; per tant, fent un extrapolació poden dir que l’increment real ha estat de 4.52% punts.

Aquests resultats evidencien que l’alternativa sindical representada per SIMAP-INTERSINDiCAL SALUT ha estat la sorpresa de les eleccions sindicals amb el major increment de representants experimentat per cap organització, tenint en compte la nombrosa diversitat d’opcions sindicals i el cert immobilisme que domina el mapa electoral sindical.

Més enllà del números, la veritable transcendència dels resultats electorals consisteix en la modificació de la composició de la Mesa Sectorial de Sanitat – òrgan de negociació col·lectiva del personal de la sanitat pública – com a conseqüència dels nous resultats, que comportarà la substitució de USAE per SIMAP-INTERSINDICAL SALUT. No obstant, la lectura no es limita a un simple canvi d’una organització per una altra, sinó l’entrada d’una organització de marcat caire reivindicatiu en un òrgan, la Mesa Sectorial, dominat per un sindicalisme de concertació i allunyat dels treballadors i treballadores, que ha estat poc sensible al deteriorament de les condicions laborals i a la privatització de la sanitat pública, renunciant a la mobilització del personal, en franc contrast amb les tendències a altres territoris de l’Estat.

Per altra banda, aquest resultat també té els seus efectes sobre la Mesa General de la Funció Pública de la Generalitat, amb una modificació de la correlació de la representativitat, que permet a INTERSINDICAL VALENCIANA consolidar la seua presència amb representació directa en totes les Meses Sectorials, educació, funció pública, justícia i sanitat sense necessitat de recòrrer a l’extensió de la representació parcial en determinats sectors.

Per a SIMAP-INTERSINDICAL SALUT, aquest resultat electoral és la confirmació que l’electorat comença a demanar una renovació de les estructures sindicals tradicionals per altres més participatives, dinàmiques i vertaderament compromeses amb les preocupacions quotidianes del personal. En poques paraules, s’exigeix una representativitat efectiva i coherent amb les seues necessitats i allunyades d’altres interessos compartits amb la patronal del sector que no és altra que la Conselleria de Sanitat i les empreses concessionàries.

El sindicat vol manifestar l’agraïment a totes les persones que, mitjançant el seu vot, han atorgat la seua confiança a SIMAP-INTERSINDICAL SALUT-Iv, permetent que aquest canvi siga una realitat i ens comprometem a seguir treballant pel seus interessos i per estendre el sindicat als departaments on, malgrat haver-nos presentat, no hem obtingut representació.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.