Sindicalisme

Sobre la Llei de Participació Institucional

Tot el que cal saber sobre la Participació Institucional, la representació sindical i el finançament dels sindicats

15 / 12 / 2017 | Intersindical

Intersindical Valenciana va proposar a tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes (PP, PSPV-PSOE, Compromís i EUPV), en febrer de 2015, la retirada del Projecte de Llei de Participació i Col·laboració Institucional de les organitzacions sindicals i empresarials representatives a la Comunitat Valenciana.

La proposta del Sindicat es fonamentava en què aquesta Llei tenia com a objectiu el finançament de dos sindicats i de la patronal en un moment que tenien greus dificultats econòmiques però no era una veritable participació institucional, és a dir blindava les subvencions a CCOO i UGT i la CIERVAL excloent a la resta dels sindicats i organitzacions del món empresarial i cooperatiu valencià.

Per aquest motiu, el Sindicat va demanar la retirada del Projecte de Llei i va demanar que les ajudes als sindicats s’havien de basar en el nombre de delegades i delegats triats en els processos electorals i no en altres criteris que distorsionen aquesta representativitat sindical. Unes ajudes objectives, transparents, publicades al DOGV, per facilitar l’acció sindical, que ja inclou la participació institucional, a tots els sindicats en base als resultats de les eleccions sindicals.

A més, Intersindical Valenciana va ser molt crítica amb el moment triat per aprovar el Projecte de Llei. En febrer de 2015 s’estava travessant una situació social i una crisi que afectava tots els sectors socials per la qual cosa no era ni devia ser una prioritat la tramitació d’una llei per finançar dos sindicats i la patronal, sinó posar en marxa mesures que resolgueren els problemes reals de les valencianes i valencians i de les treballadores i treballadors. Des del nostre punt de vista va ser un fet molt greu i que podríem qualificar d’inacceptable que la darrera llei de l’anterior legislatura fora per blindar el finançament sindical i empresarial, la qual cosa no fa més que aprofundir en el desprestigi del sindicats.

En qualsevol cas, Intersindical Valenciana sempre ha considerat que els sindicats s’han de finançar majoritàriament de les quotes de les persones afiliades, sense renunciar al fet que puguen haver subvencions amb criteris objectius com el nombre de delegades i delegats. No és acceptable que un sindicat es financie en un 40% o 60% de subvencions públiques. Nosaltres ens financem en un percentatge superior al 90% de les quotes de la nostra afiliació.

Per altra part, Intersindical Valenciana considerava que calia una Llei de Participació Institucional que tinguera com a objectius la participació en tots els àmbits, no només el sindical i empresarial.

Doncs bé, malgrat la nostra petició de RETIRADA del Projecte de Llei, aquest va anar endavant i es va aprovar a les Corts Valencianes amb els vots favorables de PP, PSPV-PSOE i EUPV. Compromís es va abstindre. Tampoc es van tindre en compte les nostres esmenes parcials perquè la Llei considerara a tots els sindicats i no només als “més representatius”.

Canvi de govern i reglament que desplega la Llei de Participació

En 2015, Intersindical Valenciana va demanar al nou govern valencià que derogara la Llei de Participació Institucional, així li ho vam traslladar als diversos membres del Consell i als partits polítics que van donar suport al nou govern. També els hi vam dir que, en cas de no voler fer-ho, que la modificaren per obrir les subvencions al conjunt dels sindicats en base a la seua representativitat en nombre de delegades i delegats i no només a dos sindicats.

Doncs bé, no vam aconseguir que el nou Consell acceptara cap de les nostres propostes. El 28 d’octubre de 2015 es va publicar el decret 193/2015 que aprova el Reglament de la Llei 7/2015 de participació i col·laboració institucional.

Intersindical Valenciana va qualificar l’aprovació del Reglament com un atac a la Llibertat Sindical al País Valencià. A més, van ser molt crítics amb aquest en ser pitjor que el proposat pel govern del PP. Una mostra és l’article 12 c) i d) que permet “facturar” com a costos associats a la participació institucional depeses que res tenen a veure amb aquesta, la qual cosa posa en evidència que estem davant d’un pur i dur finançament sindical i empresarial que és el veritable objectiu de la Llei 7/2015.

Un dels aspectes que també vam tractar és la necessitat de modificar l’actual sistema de representació sindical que prima el bisindicalisme. Un sistema pactat durant la transició. El model de les eleccions sindicals, junt al finançament, blinda als autonanomenats “agents socials” i els dóna una situació de privilegi per encarar els processos electorals.

Recursos contra el Reglament
Vist que no havia voluntat de negociar ni de dialogar ni sobre el Reglament ni la Llei de Participació vam decidir recórrer el primer davant del TSJCV. Un sindicat no pot recórrer una llei per la qual cosa vam tindre que fer-ho amb el reglament. Els recursos els vam presentar junt als sindicats que van voler defensar la llibertat sindical davant de l’atropellament que suposava tota aquesta situació. Intersindical Valenciana, junt a CSIF, SI i USO, va recórrer per la via dels drets fonamentals i per la via ordinària en considerar que es vulnerava el principi de llibertat sindical i no s’establien criteris equitatius per regular la participació i col·laboració institucional, en atorgar a CCOO i UGT uns privilegis exorbitants, pels quals se situen en millor posició, cosa que trenca qualsevol principi de competitivitat igualitària.

Els recursos han anat fent el seu camí, el TSJCV i el TS han estimat parcialment algunes de les nostres peticions, han declarat nuls alguns articles del reglament, però no han acceptat la totalitat de les nostres al·legacions per la qual cosa hem hagut de seguir la via judicial que encara està oberta i pendent de resolució.

Un dels arguments que han emprat diverses veus autoritzades del Consell és que estan complint amb la legalitat i que no poden fer altra cosa en obligar-los la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS) i la Llei 7/2015. No és cert, la LOLS no obliga ni a promulgar una llei de participació institucional ni a que, si es fa, els recursos destinats als sindicats siguen repartits al 50% entre UGT i CCOO.

El “gatopardisme” del Consell
La Conselleria d’Economia, UGT, CCOO i la patronal van pactar una reforma del seu finançament per minimitzar els efectes negatius de les sentències sobre el reglament de la Llei de Participació. Uns canvis que semblaven afectar a moltes partides però que només era un exercici de “gatopardisme” del Consell.

L’acord que ens va presentar la Conselleria d’Economia consistia en reduir de 5’2 a 2’8 milions les ajudes a la patronal, CCOO i UGT en aplicació de la Llei de Participació Institucional. La diferència es destinarà a incrementar els fons d’ajudes directes a les organitzacions sindicals en funció del nombre de delegats i delegades, de 380.000 € fins a 2’25 milions, i a establir un fons per actuació en matèria de prevenció de riscos laborals de 1’2 milions; dels quals 600.000 són d’adjudicació directa a la patronal, CCOO i UGT i els altres 600.000 € d’adjudicació per lliure concurrència entre totes les organitzacions sindicals i patronal.

Més enllà del valor gràfic d’aquest complex ball de xifres i sigles, la proposta només pretén alçar una cortina de fum per amagar que es tracta d’una operació per garantir que els ingressos de CCOO, UGT i la CEV derivats de la Llei de Participació Institucional no es vegen minvats, com a conseqüència de l’aplicació de les sentències que anul·len alguns dels seus preceptes, limitant el finançament, únicament, a les iniciatives institucionals i impedint el finançament de les iniciatives que puguen partir de les organitzacions sindicals.

En efecte, la sentència redueix considerablement els supòsits susceptibles de finançament a càrrec dels fons de participació institucional i, per tant, s’imposava la necessitat de cercar fórmules alternatives de finançament, que restituïren quantitativament la situació anterior. I això és el que s’ha fet, però, per donar-li un aspecte de legalitat i evitar les crítiques, han hagut de pagar el peatge d’incloure en la nova fórmula a la resta d’organitzacions sindicals.

Intersindical Valenciana va valorar que la proposta de la Conselleria d’Economia consolida situacions de privilegi, per la qual cosa el Sindicat no pot acceptar-la com a satisfactòria i va exigir la supressió dels fons de participació institucional i la partida de 600.000 €, reservada a UGT, CCOO i patronal, destinada a actuacions en matèria de salut laboral i va proposar que els diners destinats als sindicats es repartiren en funció de les delegades i delegats.

Les nostres parelles de ball
El Consell, en coherència als seus acords amb els dos sindicats i la patronal, va incorporar als Pressupostos per 2018 les partides destinades al seu finançament.

El Partit Popular ha presentat esmenes als Pressupostos 2018 en un sentit contrari al que va donar suport en aprovar la Llei 7/2015. La seua portaveu afirma que ha canviat de posició respecte al que va votar en febrer de 2015 i ara anuncia esmenes per suprimir les partides finalistes destinades als “agents socials”. Aquest fet ha motivat que tornara a l’agenda el debat sobre la Llei de Participació i el finançament dels sindicats. S’ha escrit molt en els darrers dies, fins i tot atribuint-nos parelles de ball o amistats perilloses. Doncs bé, Intersindical Valenciana ha estat coherent des del primer moment, hem defensat sempre el mateix: la nostra oposició a la Llei de Participació, la defensa d’un sistema de finançament vinculat als resultats electorals i el respecte a la pluralitat i llibertat sindical. Han estat altres els que han canviat de posició, els que abans governaven ara volen canviar la llei i els que, en un primer moment s’hi oposaven, ara la defensen a mort.
Intersindical Valenciana, junt a USO, CSIF i SI, han fet una roda de premsa per informar sobre les seues reivindicacions i han mantingut una sèrie de contactes amb tots els partits polítics de les Corts Valencianes. Els resultats de les reunions ha estat el següent:

  1. Podem, PP, Ciutadans, PSPV-PSOE, Compromís i el grup mixt s’han manifestat a favor de canviar la Llei de Participació a partir de gener 2018.
  2. PP, Ciutadans i grup mixt votaran esmenes per suprimir parcialment algunes de les partides destinades als “agents socials”. PSPV no modificarà les assignacions pressupostàries per 2018. Compromís i Podem estan oberts a estudiar la transacció de les esmenes, perquè les ajudes siguen més equitatives i respectuoses envers la pluralitat sindical.

Davant d’aquesta situació Intersindical Valenciana reitera que està en contra de l’existència de la Llei de Participació per la qual cosa demana la seua derogació o, com a mínim, la seua modificació parcial per suprimir la fórmula de “sindicats més representatius” per “sindicats amb representació a l’àmbit del País Valencià”, la supressió de partides finalistes als “agents socials” als Pressupostos 2018 que no tinguen en compte la lliure concurrència i l’inici de la modificació del model electoral per determinar la representativitat sindical. Nosaltres estem a la pista de ball des de fa anys, des de fa més de 40 anys, també en 2015, si algú ix a la pista de ball per defensar la llibertat i la pluralitat sindical ens trobarà ballant, com ho hem fet sempre, no cal que siga un ball agarrat, les parelles de ball ens les busquem nosaltres, no altres.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.