Drets laborals

STAS-Intersindical Valenciana a VAERSA guanya una important sentència sobre les borses de treball

El TSJ dictamina que l’acord de l’empresa amb CCOO i UGT vulnera els drets de les treballadores i treballadors integrants de la borsa.

05 / 03 / 2022 | Intersindical

STAS-Intersindical Valenciana a VAERSA acaba de guanyar una important sentència al Tribunal Superior de Justícia. Val a dir que no és la primera, ja que que recentment l’empresa pública de la GVA havia perdut un conflicte col·lectiu respecte als drets de la plantilla a cobrar triennis.

En aquest cas, la sentència fa referència a les borses de treball. VAERSA va signar un acord amb CCOO i UGT pel qual limitava el dret de les persones integrants a ser cridades de la borsa de treball si amb aquesta crida la persona treballadora podia sobrepassar el límit temporal establert per poder ser considerada fixa. És a dir, l’acord estipulava que una persona que haguera passat el seu procés, el seu examen i els requisits de mèrit, igualtat i capacitat, seria expulsada de la borsa durant sis mesos, privant-la del dret a treballar recollit a la Constitució, perquè no es pogués fer fixa.

La sentència, part de la qual reproduïm a continuació, és ben clara en aquest respecte:

En el caso que nos ocupa, el acuerdo no tiende a evitar la irregularidad en la contratación temporal, porque en el fondo, lo que hace es perpetuar la misma modalidad de llamamiento temporal, bajo el presupuesto de expulsión de aquellos que ya han sido llamados como tal, suprimiendo así cualquier derecho que aquellos ostentaran como trabajadores y por tanto atentando claramente contra el espíritu de salvaguarda de los derechos y principio de no discriminación de las personas trabajadoras temporales. No se trata de empeorar las condiciones de los trabajadores temporales, sino de buscar mecanismos que, no solo eviten la irregularidad en la contratación temporal, sino que mantengan las garantías de los trabajadores temporales.

(...)

Es más, la propia reforma laboral alude no solamente a la máxima de igualdad de derechos de las personas con contratos temporales y de duración determinada que las personas con contratos de duración indefinida, sino que reconduce a la negociación colectiva la fijación de los porcentajes máximos de temporalidad y lo que es más importante, la fijación en esos casos, de las consecuencias derivadas del incumplimiento de los mismos. Consecuencias, ante el incumplimiento de los topes de temporalidad, que no pueden establecer el efecto perverso de, aminorar y privar a los trabajadores temporales por su condición de tal, de cualquier derecho, como sería un no llamamiento a la bolsa, sino precisamente adecuarse al espíritu legal de mejora en sus condiciones de vida, a través de los mecanismos que se han indicado, como la conversión de sus contratos, fijando indemnizaciones…

La sentència, a més, cita la normativa vulnerada per l’acord entre VAERSA i la representació sindical majoritària (CCOO i UGT):

-Directiva Europea 1999/70/CE de 28 de juny de 1999, relativa a l’Acord marc de la CES, la UNICE i el CEEP sobre el treball de durada determinada
-jurisprudència del TJUE de 3 de juny de 2021 (C 726 2019)
-jurisprudència del Tribunal Suprem (vegeu entre altres STS de 29 de desembre de 2020)
-legislació estatal en matèria de contractació temporal

La transcendència futura d’aquesta sentència, l’avís a navegants, és que les administracions públiques no poden castigar les seues treballadores i treballadors. Qui no ha fet els deures és l’administració: si no convoca places en el temps de què disposa, no pot sancionar una persona treballadora privant-la de la feina sense que eixa persona haja comès més falta que necessitar treballar. Efectivament, considerem “pervers” limitar els drets de les treballadores i treballadors per emmascarar que l’administració incompleix les seues obligacions.

Com ja hem comentat, és el segon conflicte col·lectiu interposat per STAS-Intersindical Valenciana que perd VAERSA en poc de temps. El dia 29 de març tenim nou judici per una altra vulneració de drets. Lamentablement, aquesta és la via que ens deixa l’empresa.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.