Moviments socials

Tres milions de signatures inauguren la Setmana Internacional d’Acció contra el TTIP

La campanya #NoalTTIP demanda l’eliminació de tractats comercials com el TTIP, TPP, Tisa i CETA. La Setmana Internacional d’Acció contra els Tractats de Lliure Comerç mobilitzarà centenars de ciutats arreu del món

07 / 10 / 2015 | Intersindical

Una enorme balança presidia avui l’entrada a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les. Un dels seus plats albergava uns sacs de sorra en representació de les multinacionals. En l’altre hi havia més de tres milions de signatures de la ciutadania europea, recollides al llarg d’un any, en contra de les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP per les sigles en anglès) entre els EUA i la UE, d’altres tractats de lliure comerç com el de la UE i Canadà (CETA per les sigles en anglès) i el que 50 països negocien per liberalitzar els seus serveis públics (TISA per les sigles en anglès). Els responsables d’aquest regal han estat els més de 500 col·lectius que formen part de la campanya europea contra els tractats comercials, que han batut tots els rècords de recollida de signatures a escala europea. Mentre que una Iniciativa Ciutadana Europea (similar a una Iniciativa Legislativa Popular europea) requereix un total d’un milió de signatures i superar un 1% de quota en almenys set països, en l’espai d’un any la campanya ha recollit el triple de firmes totals i ha superat la quota en 23 països membres. No obstant això, el lliurament d’aquestes tres milions de signatures ha estat simbòlica pel fet que la Comissió Europea, amb el dèficit democràtic que el caracteritza, va denegar a la campanya la possibilitat de realitzar la iniciativa ciutadana.

La presentació de signatures inaugura la Setmana Internacional contra els Tractats de Lliure Comerç, que preveu mobilitzacions en centenars de ciutats de tot el planeta, mostrant el creixent rebuig de la població mundial a les polítiques comercials actuals que no han fet més que incrementar les diferències entre rics i pobres i esquilmar el planeta. De fet, molts actes de la setmana coincidiran amb el Dia Internacional per a l’Eradicació de les Causes de la Pobresa, atès que els tractats comercials beneficien exclusivament a les elits comercials, però suposen un augment de la precarietat de la resta de la població i major desprotecció del medi ambient.

La Setmana Internacional contra els Tractats de Lliure Comerç coincideix amb l’anunci de la finalització de les negociacions de l’Acord d’Associació Transpacífico (TPP per les sigles en anglès), negociat entre els EUA, el Japó i altres 10 països d’Àsia i Amèrica, per considerar que, igual que el TTIP, el CETA o el TISA, busca privatitzar els serveis públics, rebaixar la legislació en matèria de protecció social, laboral o ambiental o donar la possibilitat a les multinacionals estrangeres per demanar als Estats si alguna llei produeix pèrdua de beneficis, tal com demanen els principals grups empresarials.

Per això, la campanya #NoalTTIP recalca la importància de la mobilització ciutadana, ja que només la veu de la ciutadania pot fer callar els interessos de les multinacionals. La presentació de tres milions de signatures és una mostra que la campanya està tenint èxit. Si la Unió Europea albergués un mínim de democràcia, no continuaria amb les negociacions comercials sense abans consultar a la població.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.