Drets
Notícies

11 d’octubre, Dia Internacional de les Xiquetes

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana se suma a la celebració per l’empoderament de les xiquetes

Font de la imatge: freepik.com
Font de la imatge: freepik.com
10 / 10 / 2019 | Intersindical

En els últims anys organitzacions com l’ONU i UNICEF estan posant l’accent en la necessitat de celebrar a nivell mundial el Dia de les Xiquetes per tal de prendre consciència de la doble discriminació que pateixen en el món -per pertànyer a la infància i per raó de gènere. Són les xiquetes les que es troben diàriament en situació de desavantatge i, com afirma l’ONU, “mereixen igualtat d’oportunitats per aconseguir un millor futur”.

És moment de parlar clar i dir que les xiquetes no gaudeixen de tots drets que la infància té reconeguts, de lluitar per acabar amb aquesta desigualtat aportant el nostre granet de sorra des de tots els nivells. Volem traslladar la commemoració del Dia de les Xiquetes a tots els sectors i espais: a les escoles, que han de ser un espai veritablement coeducatiu i segur (des del currículum fins els patis, passant pels banys i vestuaris); als centres de salut, posant l’èmfasi en la identificació de la violència que puguen patir a casa; als mitjans de comunicació, que han de difondre una imatge igualitària i no estereotipada (dibuixos animats, joguines, sèries…); a les grans empreses de moda, que ací es posen l’etiqueta hipòcrita de “feministes” mentre que exploten a xiquetes en països com ara Bangladesh; als cossos policials, que han de perseguir sense treva les màfies d’explotació sexual que actuen impunement traficant amb xiquetes de països empobrits per dur-les a Europa; i, en definitiva, als governs de tots els estats, que han de vetllar perquè els drets de les xiquetes es complisquen sense condicions ni condicionants.

Les xiquetes encara hui en ple segle XXI pateixen problemes greus. Moltes encara troben obstacles al moment d’entrar al món laboral i altres ni tan sols poden anar a l’escola, perquè a casa prefereixen brindar tot el suport al fill home en detriment de les filles, o perquè, més dramàticament, són víctimes de matrimonis forçats molt abans de complir els 18 anys. En algunes parts del món la vida d’una xiqueta val tan poc que fins i tot es fan avortaments selectius quan se sap el gènere de la criatura.
Són necessàries, doncs, mesures per equilibrar la balança per la igualtat, canviant els estereotips de gènere perquè les xiquetes tinguen les mateixes oportunitats. És ben curiós observar com les xiquetes a partir dels 6 anys consideren que els xiquets són més propensos a ser brillants i més aptes per a tasques intel·ligents que elles mateixes, mentre que les estadístiques dels resultats escolars i universitaris diuen el contrari. Cal oferir-les oportunitats que els permeten desenvolupar-se en les àrees anomenades STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). I això implica que cal que els donem l’ajuda i l’orientació vocacional necessàries perquè es dediquen a allò que realment els apassione, encara que no siga una cosa tradicionalment “de xiques”.

Tenim la responsabilitat d’empoderar les nostres xiquetes i de difondre el paper fonamental que desenvolupen xiques i dones joves que estan desafiant el status quo a contracorrent i que, malgrat això, haurien de ser reconegudes com es mereixen. Entre moltes altres, són un exemple de lluita les activistes contra el canvi climàtic lidereses indígenes de l’Amazònia com ara Artemisa Barbosa Ribeiro, Militza Lízbeth Flaco Suira i María José Bejarano de Oliveira, o la sueca Greta Thunberg; i de la defensa de l’educació de les xiquetes la pakistanesa Malala Yousafzai.

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana vol sumar-se a la celebració de l’11 d’octubre, donant suport a les xiquetes de tot el món i exigint mesures específiques per part dels estats perquè es garantisquen els seus drets humans i, sobre tot, el seu dret a viure una vida plena i lliure de discriminació i violències.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.