Notícies

15 d’octubre, Dia de les Dones Rurals

Intersindical Dones destaca el paper indispensable de les dones rurals i exigeix als poders públics que facen totes les inversions necessàries per tal que les zones rurals es puguen desenvolupar amb normalitat

Alícia Valles, a la campanya
Alícia Valles, a la campanya "Dones del camp valencià" de la Unió (unio.org)
15 / 10 / 2021 | Intersindical

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones Rurals. Considerem que és necessari seguir conscienciant a la societat de la importància de lluitar pels drets de les dones en tots els indrets, especialment les zones rurals, on la manca de recursos públics és flagrant.

Al País Valencià, les zones rurals conformen el 78,8% del territori, mentre que demogràficament freguen el 22% del total de la població. A pesar que la pandèmia ha provocat un lleuger trasllat des de les ciutats als municipis menuts, 171 poblacions d’Alacant, Castelló i València estan en risc de despoblament. Per contra, en aquestes zones, les dones representen un 48% de la població, mentre que a les ciutats en són el 51%. De fet, nombrosos estudis apunten la importància de les dones en la supervivència de l’entorn rural: quant més dones, menys risc de despoblament.

La pandèmia ha posat de relleu precisament el paper fonamental de les dones en el sosteniment de la vida, cosa que a les zones rurals és encara més significativa perquè no compten amb suficients serveis públics de cures (escoletes infantils, centres de dia, de salut…). I, quan l’estat de benestar no arriba, són les dones les que se n’ocupen sense cap remuneració i, a més, les seues oportunitats laborals se’n veuen greument afectades en haver de compatibilitzar les responsabilitats familiars amb el treball remunerat. Açò fa que les dones rurals valencianes representen nomes el 11,55% del treball remunerat que es fa al sector agrícola i ramader, amb una parcialitat superior al 30% i una estacionalitat del 75%. L’altra cara de la moneda la representen les dones que, a pesar de les difucultats, cada volta més, van creant i consolidant explotacions i cooperatives agràries i ramaderes, des d’un punt de vista ecofeminista.

Pel que fa a la violència masclista, és important destacar la manca generalitzada de recursos estables per la prevenció, l’atenció i l’assessorament, cosa que s’ha agreujat també durant els mesos de confinament. Al País Valencià tenim oficines d’atenció integral itinerants, però no són suficients perquè no són permanents. Cal un esforç decidit per garantir que tota dona que ho necessite rebrà ajuda quan la necessite.

I tot açò passa perquè els poders polítics no volen veure ni posar remei als problemes de les dones en el medi rural, que pateixen, a més de les discriminacions de gènere, les discriminacions de viure en zones que reben inversions insuficients per poder-se desenvolupar amb normalitat.

Si mirem a altres llocs del món, és evident que la crisi ecosocial afecta de manera molt desigual a les dones. Depenent de la zona del planeta on hagen nascut, s’encarreguen d’aconseguir aigua al 80% dels habitatges que no en tenen accés, s’encarreguen íntegrament de l’alimentació, conreen terres que cada any són menys cultivables, posen literalment la vida davant de les excavadores de multinacionals que s’apropien de les terres del seu poble…

Per poder fer front als obstacles, des de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana exigim que:

• Es pose en marxa un pla de xoc amb polítiques actives d’ocupació especialment enfocades a les dones en el món rural
• S’impulsen projectes agraris duts a terme per dones
• Es fomenten l’agricultura i ramaderia sostenibles
• Augmenten les inversions públiques en les zones rurals per donar cobertura efectiva a depenents (tant majors com menors), per garantir l’accés a l’educació en totes les seues etapes (també per persones adultes), i a la sanitat pública
• Es creen centres estables per atendre a les dones víctimes de violència masclista
• Es garantisca l’accés a internet de banda ampla a totes les zones rurals, per garantir-ne la connectivitat i comunicació

Des de la Intersindical Valenciana, volem reconéixer el paper indispensable de les dones en el desenvolupament de la ramaderia i l’agricultura, la seguretat alimentària, la preservació del medi, la vertebració del territori, i l’erradicació de la pobresa.
PER LES DONES RURALS I EL SEU EMPODERAMENT!

 

 




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.