La reunió ha tingut lloc el dia 18 de març
Intersindical Dones ha mantingut una reunió amb la diputada de les Corts Valencianes per Compromís, Mònica Álvaro, en la qual han analitzat la situació de les treballadores del País Valencià, situació que ha sofert un empitjorament palpable a causa de la pandèmia. Entre d’altres aspectes, hem raonat sobre les causes i conseqüències de la bretxa salarial (que patim les dones tant del sector privat com del sector públic); i quines mesures deuen dur a terme els governs per acabar amb les remuneracions desiguals: des de l’eliminació dels estereotips en l’educació i els mitjans de comunicació fins a sancions a qui incomplisca la llei, passant per garantir l’acumulació de lactància de totes les treballadores, encara que tinguen intenció de gaudir a continuació d’una excedència o permís no retribuït.
Altra qüestió que s’ha tractat és la prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere, que té una deficient implementació en les empreses i les administracions. Més enllà d’una referència breu en la llei de prevenció de riscos laborals (del 1995), poques normatives s’han publicat als diaris i butlletins oficials, i solen centrar-se exclusivament en la protecció a l’embaràs i a la maternitat, ignorant la resta de riscos que patim les dones: ergonòmics (per estris i mobiliari dissenyat de manera androcèntrica), per contaminants químics i biològics (en feines relacionades amb la neteja o la sanitat), o psicosocials (seqüeles per les dobles i triples jornades, assetjament, frustració per la infravaloració de la nostra tasca).
A més, també hem debatut sobre la necessitat d’una normativa d’usos del temps i de reducció de la jornada laboral amb perspectiva de gènere, precisament per contribuir a erradicar les desigualtats que encara ara colpeixen a les dones en el món del treball.
La reunió ha sigut enriquidora i productiva, en posar damunt la taula problemes generals i específics de les treballadores del País Valencià i apuntar solucions. Intersindical Dones esperem que siga la primera de moltes, per poder aprofundir en la transformació feminista que necessitem i fer seguiment de totes les mesures que els governs vagen implementant.