Drets
Laboral
Notícies

22 de febrer, Dia Europeu contra la Discriminació Salarial

19 / 02 / 2014 | Intersindical

Segons les conclusions de l’informe de la comunitat europea, les dones a Europa han de treballar 59 dies més l’any per a equipar el seu salari al dels homes, l’Estat espanyol s’alinea amb la mitjana europea.

Lluny de disminuir, la bretxa salarial entre dones i homes segueix augmentant.

Les diferències salarials per sexe es repeteixen any rere any en tots els països. Quant a l’Estat espanyol, la situació de les dones en el mercat laboral és pitjor que la dels homes. La reforma laboral no ha fet, sinó, precaritzar l’ocupació de les dones que, a banda, pateixen més atur i major taxa d’inactivitat.
A més, però, la bretxa salarial entre les unes i els altres no sols no s’ha reduït, sinó que ha augmentat. Segons les últimes dades de l’enquesta d’estructura salarial de l’any 2011, el salari mitjà femení anual se situa un 22,5% per davall del masculí, fet que suposa un increment percentual respecte a l’anterior enquesta.
El salari de les dones en totes les ocupacions va ser inferior als dels homes, i es dóna la major diferència en el grup de treballadors no qualificats en serveis. També, segons el tipus de jornada, el guany mitjà anual va augmentar en els homes i va disminuir en les dones.
Quant al tipus de contracte, mentre que el salari dels homes se situa entre un 20,9 i un 24,2% del salari mitjà anual, segons que siga el contracte de durada indefinida o determinada, el de les dones va ser inferior amb independència del tipus de contracte. En contractes indefinits aquesta diferència va ser d’un 8,9%, i arriba fins a un 32,4% en els de durada determinada.
Segons el creixement anual del guany, l’autonomia valenciana presenta major creixement de la discriminació salarial junt amb Navarra i Extremadura.
Lluny de disminuir, la bretxa salarial entre dones i homes segueix augmentant.
Encara que la discriminació salarial directa estiga prohibida per llei, la indirecta, més complexa i en la qual intervenen molts factors –tots derivats de la mateixa divisió sexual del treball– continua incrementant-se i agreujant la desigualtat de gènere.
Intersindical Valenciana mostra el rebuig davant aquesta situació i contínua reivindicant la necessitat del canvi del model productiu, que acabe amb la divisió sexual del treball amb mesures com aquestes:

Repartiment del treball remunerat, reducció de jornada que permeta conciliar el món laboral amb el personal.
Permisos per naixement i/o adopció iguals, intransferibles i remunerats al cent per cent per a ambdós progenitors.
Serveis públics d’atenció a persones majors i dependents i escoles públiques infantils.
Educació en igualtat, per conscienciar de la necessitat de ser coresponsables, distribuint equitativament el repartiment del treball de la cura per a la incorporació de les dones al món laboral en les mateixes condicions que els homes.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.