Drets

23S, dia internacional contra la Tracta amb finalitat d’explotació sexual

22 / 09 / 2019 | Intersindical

El 23 de setembre se celebra el dia internacional contra la tracta amb finalitat d’explotació sexual. Segons l’ONU, des del 2013 s’han declarat 225.000 persones víctimes de tracta (amb finalitats d’explotació sexual, o treballs forçats, o enllistament per conflictes armats o per pidolar); però només 1 de cada 20 acaba denunciant. Així, la xifra estimada total seria de 4 milions i mig de persones. És important remarcar que tots els països estan afectats per la tracta en alguna mesura, ja siga com a origen, trànsit o destinació de les víctimes. I tot açò ocorre a pesar que la Declaració Universal dels Drets Humans diu que “ningú estarà sotmès a esclavitud o servitud” i que “l’esclavitud i el tràfic d’esclaus estan prohibits en totes les seues formes”.

A açò hem d’afegir necessàriament la perspectiva de gènere perquè el 72% de persones víctimes de tracta són dones i xiquetes. I, d’aquestes, el 94% estan destinades a l’explotació sexual. Els traficants trien com a pressa fàcil al col·lectiu més vulnerable: dones i xiquetes pobres o de països en conflicte. És a dir, les dones i xiquetes corren greu perill de ser captades per les màfies de traficants quan intenten fugir de conflictes armats, de la misèria i la violència, i són emprades com a productes a lucratiu negoci de la prostitució.

Dades de l’INE revelen que el sexe de pagament representa el 0,35% del PIB de l’Estat Espanyol, o siga, 4.100 milions d’euros, mentre que els càlculs de quantes dones són prostituïdes en l’Estat Espanyol frega ja les 100.000.Un negoci redó per als proxenetes que significa més violència i misèria per a les dones captades, les quals no veuen ni una ínfima part dels diners que generen i que malviuen en els més de 1500 clubs d’alterne i un nombre de pisos sense quantificar, en condicions indignes i amb la seua llibertat de moviments totalment coartada. Segons la Fiscalia General de l’Estat, la tracta de dones amb finalitat d’explotació sexual està “greument assentada” i el proxenetisme està “en constant i imparable expansió”.

Però el negoci de la prostitució no existiria sense prostituïdors i “puters” (mal anomenats “clients”), o siga, homes que estan disposats a pagar per tindre relacions sexuals amb una dona que saben que molt probablement és víctima de tracta. I les estadístiques són esgarrifoses, ja que, segons les Nacions Unides, el 39% d’homes a l’Estat Espanyol han acudit a la prostitució almenys una volta en la seua vida. En altres paraules, per eradicar la tracta de dones i xiquetes, és necessari abolir la prostitució, ja que sense la demanda de la prostitució, no es traficaria amb dones i xiquetes.

Treballar per un món on cap home es crega amb dret de pagar per satisfer els seus desitjos sexuals ha de ser una prioritat. I cal educar als nostres xiquets perquè sàpiguen establir relacions igualitàries, i no educar-los perquè siguen conscients que en qualsevol moment i per un mòdic preu podran accedir al cos d’una dona.

És també important remarcar que els traficants i els proxenetes gaudeixen de total impunitat, la qual cosa augmenta la vulnerabilitat de les víctimes i explica que moltes decidisquen no denunciar per pura supervivència. En aquest sentit, tots els països (fins i tot els que tenen normatives estatals) en són còmplices, ja que establir acords internacionals efectius contra la tracta i l’explotació sexual no és cap prioritat, mentre que les fronteres es converteixen en murs infranquejables i la mar en un cementiri. En un món on el capitalisme, el colonialisme i el masclisme dicten les regles, no totes les vides humanes tenen el mateix valor.

Amb les dades a la vista, la tracta amb finalitats d’explotaxió sexual és una manifestació més de la desigualtat entre homes i dones. Precisament per això cal voluntat política per eradicar l’explotació sexual i la prostitució, dotant de tots els recursos necessaris per donar assistència i protecció integral a les víctimes, per la seua reparació i reinserció social.

La societat no pot donar l’esquena a aquesta vergonya. #ensvolemlliures




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.