Notícies

“Colombia: mujeres, violencia sexual en el conflicto armado y proceso de paz”

Foto: Concha Martínez
Foto: Concha Martínez
10 / 12 / 2013 | Intersindical

El passat dia 4 de desembre, va tindre lloc al Col.legi Major Rector Peset l’acte de presentació de l’informe elaborat per SISMA -Mujer i ABColombia “Colombia: mujeres, violencia sexual en el conflicto armado y proceso de paz”, organitzat per la Mesa de Apoyo Derechos Humanos de las Mujeres y la Paz en Colombia, de la qual forma part Intersindical.

54.410 dones a l'any, 149 per día, 6 dones cada hora, han patit violència sexual a Colòmbia

Linda Cabrera i Claudia Mejía, de SISMA-Mujer, ens han fet un resum de la situació de les dones en Colòmbia durant el conflicte armat i en el desplaçament forçat, la violència sexual brutal patida per dones i criatures exercida per totes les parts, però en major mesura per part de les mateixes forces de seguretat de l’estat (exèrcit i policia) i paramilitars.
Emprant xifres i estadístiques oficials, ens han informat -entre d’altres- de l’augment de la violència masclista en el 2012, any que es dona inici al procés de pau. Un 103% més d’assassinats de dones en l’àmbit de parella o exparella i un 140% fòra d’aquest. Una vegada més, queda clar que quan les dones són conscients dels seus drets i els reclamen, els delinqüents masclistes no ho consenteixen i acaben amb les seues vides.
D’altra banda, les esperances en el procés de pau i reparació de totes les víctimes de violència masclista, estan depositades en les converses de La Habana, on la presència de dones es limita a dues representants per part de les FARC i cap per part del govern, la qual cosa dificulta més encara poder tractar els temes de violència sexual i d’altres específicament patides per les dones. La reparació de totes les víctimes i el castig dels agressors, així com la seguretat que mai més tornen a produir-se els fets, són algunes de les reivindicacions de SISMA-Mujer i d’altres organitzacions i associacions de dones.
Per a la presentació de l’acte i les ponentes, es va contar en la taula amb Charo Altable (Dones de Negre) i Macu Gimeno (Intersindical).


Informe en castellà:
https://www.dropbox.com/s/v06fgc5yqugwo6j/Women%20and%20Sexual%20Violence%20FINAL%20-%20Translation[1].docx

Enllaços webs:

http://www.mesadeapoyo.com/
http://www.abcolombia.org.uk/subpage.asp?subid=286
http://www.sismamujer.org/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.