Notícies

Dia Internacional de les Xiquetes

Intersindical Dones exigeix mesures específiques per part dels estats perquè es garantisquen els drets humans de les xiquetes, que reben una fortíssima pressió per part del sistema patriarcal.

11 / 10 / 2020 | Intersindical

Ja fa quasi 10 anys, el 19 de desembre de 2011, el Dia Internacional de les Xiquetes va ser proposat per Canadà com a resolució en l’Assemblea General de Nacions Unides per: “la necessitat d’invertir i sensibilitzar la societat sobre el necessari apoderament de les xiquetes amb l’objectiu de trencar el cicle de discriminació i violència de les quals són víctimes, i promoure i protegir els seus drets humans”. O siga, amb aquesta declaració es reconeix explícitament que els 1.100 milions de xiquetes del mon pateixen una doble discriminació: la primera pel fet de ser dones, i la segona pel fet de ser menors. Si, a més afegim les variables de pobresa i d’origen, les injustícies s’acumulen.

Les xiquetes encara hui en ple segle XXI pateixen problemes greus, alguns dels quals enumerem a continuació:
-31 milions de xiquetes en edat escolar no van al col·legi, perquè a casa prefereixen brindar tot el suport al fill home en detriment de les filles, o perquè no tenen temps d’estudiar perquè han de transportar aigua, o perquè són víctimes de matrimonis forçats.
-cada 2 segons una xiqueta és obligada a casar-se. A escala mundial, segons UNICEF, més de 700 milions de dones es van casar sent xiquetes (amb menys de 18 anys d’edat). A Àfrica, una de cada tres dones, “uns 250 milions”, es van casar abans de complir els 15 anys. Les complicacions en l’embaràs o en el part són la segona causa de mort de les xiquetes entre 15 i 19 anys. No existeixen càlculs de quantes xiquetes del País Valencià han hagut de deixar els estudis per casar-se, tant ací com fora: són invisibles entre les invisibles.
-més de 30 milions de xiquetes corren el risc de patir la mutilació genital en els pròxims 10 anys; i 133 milions de xiquetes i dones ja l’han patit en els 29 països d’Àfrica i Orient Mitjà on es practica. I aquestes xifres inclouen les xiquetes valencianes que són dutes en les vacances als seus països de procedència familiar per seguir amb aquesta sagnant tradició.
-es calcula que les xiquetes menors de 16 anys són víctimes de la meitat de les agressions sexuals. En els llocs de conflicte, les adolescents són especialment vulnerables a la violència sexual i, en alguns casos, grups armats les segresten i exploten sexualment. Però no cal anar-se’n lluny per comprovar que els cossos de les xiquetes són camp de batalla del patriarcat: fa uns dies, ens hem horroritzat per una violació en grup a una xiqueta de 14 anys a casa nostra
-120 milions de xiquetes cada any són víctimes de tracta per a la seua explotació sexual (la gran majoria) o laboral (treball domèstic)

És moment, doncs, de parlar clar : les xiquetes no gaudeixen de tots drets que la infància té reconeguts i és la nostra obligació com a societat lluitar per acabar amb aquesta desigualtat. I això implica un treball multisectorial:
-a les escoles, que han de ser un espai veritablement coeducatiu i segur (des del currículum fins els patis, passant pels banys i vestuaris), on les xiquetes puguen explorar i desenvolupar totes les seues capacitats de manera plena i sense estereotips
-als centres de salut, posant l’èmfasi en la identificació de la violència que puguen patir a casa
-als mitjans de comunicació, que han de difondre una imatge igualitària i no estereotipada i hipersexualitzada (dibuixos animats, joguines, sèries…)
-a les grans empreses de moda, que ací es posen l’etiqueta hipòcrita de “feministes” mentre que exploten a xiquetes en països com ara Bangladesh
-als cossos policials, que han de perseguir sense treva les màfies d’explotació sexual que actuen impunement traficant amb xiquetes de països empobrits per dur-les a Europa

Intersindical Dones vol sumar-se a la celebració de l’11 d’octubre, donant suport a les xiquetes de tot el món i exigint mesures específiques per part dels estats perquè es garantisquen els seus drets humans i, sobre tot, el seu dret a viure una vida plena i lliure de discriminació i violències.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.