Drets
Laboral

El permís de «paternitat» ja és de 8 setmanes

Anem avançant cap als permisos per naixement igualitaris, acostant-nos a l’objectiu de les 16 setmanes i amb una nova denominació inclusiva

02 / 04 / 2019 | Intersindical

El dia 1 d’abril ha entrat en vigor el nou permís de paternitat, que es va establir pel Reial Decret-Llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i la ocupació, publicat el dia 7 de març. Aquesta nova normativa és una millora innegable respecte de les 5 setmanes que n’hi havia fins ara, però la plena igualtat en els permisos no es materialitzarà fins el 2021. En concret, el calendari és progressiu i en 2020 serà de 12 setmanes i en 2021 ja serà de 16 setmanes, és a dir, igualitaris per les dos persones progenitores.

Durant el 2019, la persona progenitora diferent de la mare biològica (que pot ser un home en cas de les parelles heterosexuals o una dona en el cas de les homosexuals), gaudirà de huit setmanes de permís. Les dues primeres setmanes del permís hauran de gaudir-se de forma ininterrompuda després del part, adopció, acolliment o guarda. Les sis setmanes restants es podran gaudir de manera interrompuda en el moment que es considere convenient fins que la criatura complisca 12 mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, és intrasferible.

L’equiparació dels permisos per naixement i adopció per les dos persones progenitores és una reivindicació de la Plataforma pels Permisos Iguals i Intransferibles per Naixement i Adopció, que integra desenes d’organitzacions feministes, entre les quals es troba la Intersindical Valenciana. Des del 2005, s’ha fet una gran feina tant de conscienciació social com de pressió als partits polítics que va donant fruits.

Un dels aspectes destacables del Reial Decret-Llei és que s’introdueix per primera volta la denominació inclusiva que la PPIINA porta proposant durant més d’una dècada: permisos per naixement, incloent tots els tipus de famílies i posant el focus en l’atenció a la criatura.

La normativa és aplicable per la totalitat de treballadores i treballadors, del sector privat i del sector públic, i les administracions autonòmiques han d’aplicar-la, encara que no hagen pogut actualitzar els seus permisos perquè un Reial Decret-Llei té un rang normatiu superior. Ara bé, si en algun territori o alguna administració pública té ja uns permisos més elevats, aquesta norma estatal no els retalla.

Si tens qualsevol dubte, pots posar-te en contacte amb el teu sindicat o a l’email .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.