Drets
Salut
Educació

Feminisme, l’alternativa

25 / 02 / 2014 | Intersindical

Formem part d’una societat malalta on es trafica en els cossos de dones i xiquetes, on es compra amb diners la seua esclavitud i misèria; on pateixen agressions i són assassinades per delinqüents masclistes; on són discriminades en tots els àmbits i sectors… Una societat patriarcal que té un deute històric amb les dones, perquè són elles les que continuen encarregant-se quasi en exclusiva de les faenes domèstiques, de produir aliments, de cuidar persones –base de l’estat del benestar– sense rebre’n cap remuneració ni reconeixement.

propostes feministes per a combatre els mals que afecten la societat malalta

A l’Estat espanyol, des que va començar la crisi, els governs –primer del PSOE i ara del PP– no han deixat de retallar en polítiques d’igualtat, en programes de prevenció i atenció a la violència masclista, en dependència. Retallades en sanitat i serveis socials, que han originat més i més faena i càrregues per a les dones. A més, es volen fer canvis legislatius que, obeint a ideologies feixistes, eliminen els drets sexuals i reproductius de les dones.
Molts són els fronts per a combatre la malaltia endèmica de la discriminació de gènere. La lluita i la resistència actives des del feminisme continuen sent necessàries.
Estem en constant transformació, en un punt que requereix respostes immediates i avançar cap a altres llocs. Només si ens fem responsables de la posició que ocupem serem protagonistes del canvi. Aquesta idea ens dóna la força per a la desobediència. (1)
L’educació és un instrument imprescindible per a la defensa dels drets de les dones i la conscienciació des de la infància i la primera socialització de la necessitat de la igualtat com un dret humà fonamental. Cal revisar la construcció de la masculinitat i la femineïtat, que considerem imprescidible per a la vida. Cal buscar estratègies que potencien la coresponsabilitat en el treball domèstic i de cura de les persones, i acabar amb els rols i estereotips que s’assignen a dones i homes. Reivindicar l’autonomia de les dones sobre les seues decisions, els seus cossos. El dret a un treball digne i en les mateixes condicions que els homes, sense patir ocupació en precari ni discriminació salarial.
El camí cap a un estat del benestar que garantisca els drets i l’avanç en la igualtat de gènere requereix la prestació de serveis públics d’atenció a les persones majors i dependents, la creació d’escoles públiques infantils, la reforma dels permisos per naixement i adopció, que han de ser iguals per a ambdós progenitors i remunerats al cent per cent. (2)

Si la premissa del feminisme és “l’àmbit personal és polític”, política i economia van unides. En la recerca d’un nou model social el centre de tot ha d’estar en la sostenibilitat de la vida. Cal redistribuir els temps, frenar l’actual model de desenvolupament i posar l’accent en ciutats sostenibles. Repensar termes com ara igualtat o despatriarcalització de la societat. Indicadors alternatius per a mesurar l’economia que només tinguen en compte el que és mercantil i que serveixen per a parlar de desigualtat i benestar.
Eliminar la divisió sexual del treball i repartir el treball remunerat i el de cura. Rebaixar la jornada laboral. Cal eliminar els incentius econòmics que releguen la dona a l’àmbit domèstic, i fer costat a les empresàries perquè siguen visibles.
Cal ensenyar en coresponsabilitat i implicar-hi els homes. Les administracions públiques han de garantir el repartiment del treball no remunerat i el control de la cura de les persones, amb participació i seguiment de la ciutadania.
Aquestes són només algunes de les propostes feministes per a combatre aquests mals que afecten la societat. Una societat malalta que necessita urgentment canvis.


(1) Algunes de les conclusions del IV Congrés d’Economia Feminista. Comunicacions, tallers, debats sencers:
http://riemann.upo.es/personal-wp/congreso-economia-feminista/comunicaciones-completas/

(2) Proposta de la PPIINA, de la qual forma part Intersindical:
http://www.igualeseintransferibles.org/

Publicat a La Independent:
http://www.laindependent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=4400%3Afeminisme-lalternativa&catid=292%3Acatalunya-i-ppc&lang=ca




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.