Notícies

Intersindical amb Ana de Miguel i Amelia Valcárcel

foto: Begoña Alvarez
foto: Begoña Alvarez
18 / 05 / 2016 | Intersindical

Dilluns 16 de maig va tenir lloc la presentació del llibre de la filòsofa feminista Ana de Miguel “Neoliberalismo sexual. El mito de la libre elección”, en el Centre de Cultura Antic Institut, de Gijón.

debat no ha de centrar-se en aquesta falsa elecció, sinó en la il·legitimitat de la mercantilització

L’acte va ser organitzat per la Tertúlia Feminista Les Comadres, que van convidar a la coordinadora de l’Area de la Dona d’Intersindical a participar en la taula de debat. Aquesta va comptar amb l’autora i amb Amelia Valcárcel, també filòsofa.
Va obrir la taula Macu Gimeno, que va fer una introducció quant a la situació de l’explotació sexual i tracta de dones i criatures, sustentada en la prostitució, exposant el treball que des d’Intersindical es realitza sobre aquest tema així com -entre d’altres- la necessitat d’un canvi en l’educació afectiu-sexual.
Amelia Valcárcel va fer un repàs de tots els temes del llibre, incidint en la desvirtualització actual de la paraula feminisme i la falsa llibertat que suposa la venta del propi cos, tant amb el tema de la prostitució, com el dels ventres de lloguer.
Finalment, Ana de Miguel ens va parlar de la ideologia neoliberal que normalitza la compra venda dels cossos de les dones en una indústria del sexe que se sustenta en dues fal·làcies: la suposada llibertat d’elecció sobre l’ús dels nostres cossos i la igualtat formal. Així, tota crítica a la prostitució és definida com a arcaica o moralista, venent-nos la tesi de la transgressió i el posmodernisme en qualsevol intercanvi sexual si és consentit, quan el debat no ha de centrar-se en aquesta falsa elecció, sinó en la il·legitimitat de la mercantilització dels cossos sustente del neoliberalisme.
Segons l’autora la societat actual normalitza la desigualtat des del naixement, assignant rols i estereotips diferents a xiquets i xiquetes, discriminant a les dones al llarg de les seues vides i perpetuant la imatge estereotipada a través dels mitjans.
El patriarcat perverteix així el significat de la paraula igualtat en perpetuar aquests rols i tolerant -amb excuses de crisis-que es retallant drets de les dones mentre la bretxa de la desigualtat i discriminació es fa cada vegada més gran.
Una vesprada molt interessant que va acabar amb un sopar amb les dones Les Comadres al mateix lloc on va naixer la idea del Tren de la Libertad, la gran manifestació contra la reforma de la Llei de l’avortament.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.