Drets
Notícies

Intersindical contra l’eliminació de les competències municipals en matèria d’igualtat

Intersindical Valenciana exigeix la immediata rectificació del Govern en aquest sentit i s’oposa rotundament a l’eliminació de les competències municipals en matèria d’igualtat establertes en la normativa actual.

foto-cartell: Ana de la Fuente
foto-cartell: Ana de la Fuente
22 / 07 / 2013 | Intersindical

Intersindical Valenciana contraria a l’eliminació de les competències municipals en matèria d’igualtat establerts en la normativa actual i que l’Executiu preten realitzar amb la reforma de l’Administració Local.

Malgrat la importància de la proximitat que ofereixen els ajuntaments a l’hora d’ajudar a les dones en situació de violència masclista, l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local suprimeix les competències municipals d’igualtat. Una barbaritat que les deixarà totalment desprotegides.

violència masclista exercida des de les mateixes institucions

Organismes com el Consejo General del Poder Judicial o partits polítics s’han manifestat en contra d’aquesta reforma. D’altra banda, Inmaculada Montalbán, presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, també es manifesta contraria a aquesta reforma, ja que “la labor dels ajuntaments a l’hora d’ajudar a les víctimes de violència de gènere és imprescindible i amb la modificació de la llei, aquesta funció “corre perill”.  “L’entorn més proper de les víctimes -els seus veïns, el seu barri,...- és fonamental perquè aquestes denuncien el seu agressor i reban assessorament i protecció”, aclareixen en l’Observatori. Però també subratllen la labor dels ajuntaments per detectar aquests casos de violència, les denúncies de la qual han descendit en un 5,1% en els tres primers mesos d’any pel que fa a l’últim trimestre de 2012 i a causa de la crisi econòmica, que impedeix a moltes dones independitzar-se. “
Les mateixes persones profesionals de la justícia estan en contra de la desaparició dels esmentats centres municipals, considerant que seria un error molt greu en la lluita contra la violència masclista i la protecció de les dones en situació de maltractaments.
Fins i tot el secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manuel Moreno, es manifesta partidari que l’Administració local tingui la competència i el finançament” en matèria de Serveis Socials -de tots-, però alerta de la “complexitat” que existeix “des del punt de vista constitucional en l’àmbit de les competències” i es mostra partidari de fórmules de “col·laboració” entre administracions. Unes fórmules que, de moment, almenys, no es coneixen i l’última proposta de llei del Govern -abans de l’informe del Consell d’Estat- no recull.
Al mateix temps que Montalbán, l’Institut Andalús de la Dona (IAM) alerta de nou del “dany irreparable” que suposarà per a les dones víctimes de la violència de gènere la reforma local en els últims termes que es coneixen, que preveuen, per exemple, eliminar els 169 Centres Municipals d’Informació a les Dones (CMIMs) que hi ha en la Comunitat Autònoma i que atenen a més de 100.000 dones. L’IAM avisa que si la reforma local queda aprovada com es coneix ara quant a la desaparició de l’article 28 de la norma de 1988, s’estaran vulnerant la Carta Europea d’Autonomia Local i la llei estatal d’Igualtat.
Per tot, Intersindical considera que la intenció de l’Executiu de portar endavant aquesta reforma de l’Administració Local, en allò que pertoca a temes d’igualtat i prevenció i ajuda del terrorisme masclista, no pot sino ser considerada como violència masclista exercida des de les mateixes institucions que haurien de garantir el dret a una vida digna i sense violències.  Una mostra més del desinterés del Govern en la lluita per eradicar aquesta xacra que hauria de ser la seua primera prioritat i que tanmateix ignora i trivialitza. Com ara , amb el reccent anunci de no computar en les estadístiques oficials com a violència de gènere aquels casos que no hi haja un ingrés hospitalari de almenys 24 hores.
Intersindical Valenciana exigeix la immediata rectificació del Govern en aquest sentit i s’oposa rotundament a l’eliminació de les competències municipals en matèria d’igualtat establertes en la normativa actual.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.