Notícies

Jornades Confederals 2013. Organización de Mujeres, 27 i 28 d’abril

“Los derechos de las mujeres son derechos humanos”

29 / 04 / 2013 | Intersindical

Aquest cap de setmana han tingut lloc a Madrid les jornades anuals de formació de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical amb el lema “els drets de les dones són drets humans”. Han contat amb l’assistència de les dones dels diferents sindicats de la Confederació. Les dues ponències marc han versat sobre la defensa dels drets de les dones des d’Amnistia Internacional -impartida per Elisa Favaro Carvajal- i els drets de les dones en el paper i en la pràctica, a càrrec de Belén Martín, de Juristes THEMIS. Pura Sánchez i Mónica Ruiz han presentat el projecte “Luces y sombras en coeducación. Propuestas de futuro”.
D’altra banda, companyes de diferents sindicats de la Confederació han impartit els tallers sobre coeducació, coresponsabilitat i micro masclismes. Per acabar la jornada del dissabte va actuar el Cor Entredós amb l’espectacle “Los derechos de las mujeres a través de la música”.

rebuig a l'anunciada reforma de la Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs (IVE)

Conclusions de les Jornades:

L’apropiació de les nostres decisions part, moltes vegades, d’actituds masclistes socialment tolerades que se situen en la base de la piràmide de la violència que englobem sota el terme de micro masclisme quan vam extrapolar el terme de Luis Bonino i ho apliquem a situacions laborals o socials. Saber detectar aquestes actituds és essencial per a nosaltres i per a aquells homes que no són conscients d’elles però si volen modificar la seua conducta.

Hem evidenciat que s’està perdent la paritat en òrgans decisoris d’algunes organitzacions. Denunciem les retallades dels diferents governs en tot el concernent a les polítiques d’igualtat, havent estat precisament les àrees de dona o polítiques d’igualtat les més afectades amb les retallades que han repercutit de forma directa en la desprotección de les dones en risc de violència de gènere.

Denunciem la invisibilización de la violència masclista tant en els mitjans de comunicació, com per part dels governs i institucions. Les grans reculades en drets de les dones que obeeixen a les polítiques neoliberals dels governs i que responen més a una qüestió ideològica que econòmica. Una ideologia que pretén arravassar-nos drets que tants anys de lluita feminista han costat aconseguir.

Quant a la violència de gènere, existeixen diferents legislacions o no a nivell mundial, però sempre dins del relativisme cultural. Aquest condicionament fa que els drets de les dones no siguen reconeguts i respectats d’igual forma en tots els països. Des de l’experiència en l’àmbit educatiu detectem l’augment de violència i agressions entre adolescents. Reivindiquem la presència dins del currículum educatiu de continguts que contribuïsquen a l’eradicació de qualsevol atemptat contra els drets de la dona. Denunciem la LOMQE perquè -entre d’altes- elimina els continguts específics educatius per a la conscienciació de l’alumnat contra la violència masclista i introdueix mecanismes per a la discriminació per raó de gènere.

A pesar de la reculada operada en matèria d’igualtat i precisament per això, ara més que mai són necessàries la lluita i la resistència activa des del feminisme. L’educació és un instrument imprescindible per a la defensa dels drets de la dona i la conscienciació des de la infància i la primera socialització de la necessitat de la igualtat com un dret humà fonamental. Considerem essencial educar en igualtat i cercar noves estratègies per a implicar en la tasca coeducadora a tota la comunitat educativa, i per tant social. Estratègies que potencien la coresponsabilitat en el treball domèstic i de cura de les persones, acabant amb els rols i estereotips que s’assignen a dones i homes.

L’Organització de Dones de la Confederació Intersindical volem manifestar el nostre rebuig a l’anunciada reforma de la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) i reivindiquem de nou el nostre dret a decidir sobre els nostres cossos.

Finalment, respecte a les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) sobre l’índex d’atur en l’Estat espanyol, després de conèixer la xifra de més de sis milions dues-centes mil persones aturades, seguim recordant que a pesar d’haver augmentat l’atur entre els homes, seguim sent més les dones aturades, amb menor salari i treball en precari.

Madrid, 28 d’abril de 2013.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.