Drets
Notícies
Salut

La Ministra de Sanitat pretén excloure a dones soles i lesbianes dels tractaments de fertilitat

21 / 07 / 2013 | Intersindical

Intersindical Valenciana qualifica la proposta d’inconstitucional pel seu contingut discriminatori i profundament ideològic.

hem d'abordar la proposta estrictament pel seu contingut ideològic

Ana Mato, ministra de sanitat, ha obert la caixa dels trons remetent una proposta al Consell Interterritorial de Salut per excloure a les dones sense parella heterosexual dels tractaments de fertilitat. L’argument, aparentment innocent, constitueix un atemptat contra els principis constitucionals d’igualtat i no discriminació: “es prioritzaran els problemes d’esterilitat”.

A priori sembla que és una nova retallada pressupostària en la cartera bàsica de serveis dels Sistema Nacional de Salut; una retallada que obeeix a problemes de finançament i que, sense entrar en el fons de la qüestió, pretén minimitzar el veritable calat de la proposta, fent èmfasi, únicament, en el problema de l’esterilitat.

La veritat, però, és que ni tan sols aquest argument es sustenta per ell mateix. L’esterilitat és un problema de salut només quan impedeix a les dones i homes ser mares i pares; per tant, el veritable problema de salud no és la infertilitat, si no la incapacitat d’accedir a la maternitat o a la paternitat i, per tant, deu ser tractat amb una visió més ampla, on troben cabuda totes les diferents casuístiques possibles. El problema de salut ocasionat per la no maternitat afecta per igual a dones amb parella heterosexual, a dones amb parella homosexual i a dones sense parella, perquè totes elles tenen vedada per igual l’opció de voler ser mares, amb independència de les seues opcions personals a l’hora d’escollir el model de família.

Descartat el fonament “pseudosanitari”, hem d’abordar la proposta estrictament pel seu contingut ideològic, com un intent d’imposar un únic model familiar, discriminant i marginant de les prestacions assistencials i dels tractaments de fertilitat a aquelles dones que, en l’exercici dels seus drets individuals i socials, han optat per un model familiar diferent. Arribats ací, conscients que no és una simple retallada de prestacions, sinó que és una agressió a les llibertats, des d’Intersindical Valenciana no podem deixar de qualificar la proposta com discriminatòria i inconstitucionals i els arguments com a mesquins. Una opinió compartida també pel Tribunal Superior de Justícia d’Astúries que amb una recent sentència obliga al servei de salut asturià a administrar el tractament de fertilitat a una lesbiana.

Una vegada més exigim la dimissió de la Ministra de Sanitat, Ana Mato. Ho hem fet per la seua vinculació amb casos de corrupció; ho hem fet per la seua incapacitat manifesta de garantir una sanitat universal, gratuïta i equitativa per totes les persones i, ara, ho fem per la nul·la comprensió del que significa viure en un “estat democràtic de dret” i que les persones “són iguals davant la llei, sense que puga prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. Pretendre imposar una ideologia, una fe i un únic model familiar la desautoritza per seguir exercint qualsevol càrrec públic. Adéu Sra Mato.

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.