Drets
Notícies

VINDICACIÓN, de Susana Koska

30 / 10 / 2014 | Macu Gimeno

Encara que la lluita de les dones pels seus drets comença molt abans de quedar impresa, va ser Mary Wollstonecraft qui va escriure en 1792 la seua Vindicación dels drets de la dona i els desitjava que tingueren poder -ja no sobre els homes- sinó sobre si mateixes. I parlava de vindicación precisament perquè eren uns drets que encara no estaven reconeguts.
Hui encara que molts d’ells són una realitat, uns altres només existeixen en lleis i convencions -els que reivindiquem. I en massa països no són sinó una utopia. En l’estat espanyol, la dictadura va acabar amb tots els drets de les dones, esborrant d’una plomada l’aconseguit en la República. Les dones van ser relegades a l’àmbit domèstic, despullades de qualsevol individualitat o llibertat.

De drets i vindicacions ens parla el documental Vindicación, de Susana Koska,  que es va projectar en el passat 28 d’octubre en el CCC Octubre. L’acte estava organitzat conjuntament per l’Escola Maria Moliner i SinGENEROdeDUDAS, a través de la iniciativa “Diàlegs Feministes de València” en la qual també van participar les associacions Antígona, Xarxa AMINVI i Por tí, Mujer.
VINDICACIÓN, un recorregut per la història de les dones de l’Espanya en els últims anys del segle XX, de lluites feministes i resistències patriarcals en el si d’una dictadura, en paraules de l’autora: “mucho antes de la muerte del dictador, la lucha en la que está inmersa la mujer no es únicamente la lucha por la democracia, es una lucha específicamente feminista”.
Així, el documental ens introdueix en dualidats que parteixen de la premissa feminista del personal és el polític, de militància en organitzacions mixtes i les dificultats per a visibilizar la problemàtica de les dones, de rebel·lies i insubmissions.
Diu Susana que no estan totes les que són, però són totes les que estan. Inevitablement he notat absències importants. La directora diu que ha volgut volgut traure a dones de segona línia, aquelles que han fet i fan possible el canvi, les lluites, les insubmissions, des d’aquest segon pla pel qual mai seran protagonistes.
Les que han viscut i participat dels canvis de la transició. Va ser una revolució? En tot cas, hi ha hagut un abans i un després en la història dels drets de les dones en l’Estat espanyol.
“¿Cual fue esa revolución? Qué fue el llamado nuevo feminismo?
¿Quienes fueron sus militantes? ¿Cuáles sus reivindicaciones?
¿Cuál fue el precio de la búsqueda de la libertad y la igualdad?
La reflexión personal y política son el objetivo de VINDICACIÓN
La revista Vindicación Feminista, en la que escribieron las principales periodistas y pensadoras de la época; Lidia Falcón, Montserrat Roig, Empar Pineda, Ana María Moix, Carmen Sarmiento entre otras, con excelentes fotografías de Colita, ilustraciones de Nuria Pompeia y bajo la dirección de Carmen Alcalde es el hilo conductor junto a las consignas, afiches y carteles editados por el Movimiento Feminista que nos ilustrarán el temario;
la reforma del código penal, el juicio contra 11 mujeres de Basauri, la doble militancia, la insumisión civil, la planificación familiar, la educación sexual así como las intrincadas redes femeninas se convierten en una suerte de cronología gráfica de fin de siglo.
Lo personal y lo político, lo femenino y lo feminista, el compromiso civil y la militancia política,.
VINDICACIÓN es un espacio para mirar hacia atrás con o sin ira, que nos hará repasar los años convulsos del fin de siglo.
VINDICACIÓN es junto a MUJERES EN PIE DE GUERRA, una mirada personal a la historia política y social de las mujeres del siglo XX.”

Absències notables, sí. Però notables autores i veus que canviaren la nostra història i a les quals les devem molt.
Després del documental es va obrir un debat de la mà de Carmen Castro (SinGENEROdeDUDAS) i Susana Koska, en el qual va haver-hi reflexions i observacions diverses però coincidents en la idea de la necessitat de continuar amb la lluita, ja que en molts temes ens trobem en el mateix punt d’eixida que reflecteix el documental.
Una vesprada encantadora la qual hem pogut comprovar la qualitat - no solament del seu treball- sinó com a persona, de Susana Koska.

VINDICACIÓN:
Duración: 60’
Guión y dirección: Susana Koska
Protagonistas: Carmen Alcalde, Antonina Rodrigo, Manuela de Madre, Sonia Ruiz, Montserrat Fernández Garrido, Mabel Cañada, Carme Freixa, Mertxe Agúndez
BSO: Mari Trini, Gabriel Sopeña, Loquillo

Debate-xarrada (vídeo de Mari Angeles Bustamente):
https://www.youtube.com/watch?list=UUMybGm9gDxWO2A_F7tmWa6g&v=Vv7ClCJyS9Q

Més sobre l’autora:
https://www.google.es/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCkQFjAB&url=https%3A%2F%2Fwww.filmin.es%2Fdirector%2Fsusana-koska&ei=4i5SVPbKFobmaL7SgLgP&usg=AFQjCNH1NcaEaQ5YjAKVf1zDBkb4C4Ju1w&sig2=s_QMVG5kjFOVZPVa4CfDAg&bvm=bv.78597519,d.d2s

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.