{/exp:channel:entries}
Drets

Intersindical Valenciana crida a la mobilització contra el bloqueig dels EEUU a Cuba

El sindicat valencià de classe col·labora activament amb el moviment de solidaritat amb Cuba i manté relacions amb la Central de Treballadors de Cuba i amb el Sindicat d’Educació (SNTECD) de l’illa

14 / 02 / 2020 | Intersindical

Intersindical Valenciana participa en aquests dies en Universitat 2020 a l’Havana, després d’haver assistit a la MICE Havana (Mostra Internacional de Cinema Educatiu). En altres ocasions també ha tingut presència en Congrés Pedagogia de l’Havana i en trobades sindicals com l’1 de maig.

Al novembre passat Cuba va presentar en Nacions Unides la resolució titulada “Necessitat de posar fi al bloqueig econòmic, comercial i financer impost pels Estats Units d’Amèrica contra Cuba”. Es tracta d’un informe contrastat que denuncia les conseqüències de la política de bloqueig dels EUA al poble cubà, i que exigeix la seua eliminació. Com és habitual des de 1992, va rebre el suport massiu de la comunitat internacional, amb l’excepció dels EUA, Israel i el Brasil, i les abstencions de Colòmbia i Ucraïna. D’altra banda, les organitzacions socials, sindicals, polítiques, culturals, humanitàries, religioses i solidàries de tot el món, fins i tot dels mateixos EUA, que manifesten el seu suport a Cuba i condemnen aquesta política genocida del govern nord-americà, no deixen de créixer. També institucions com la Unió Europea, la Unió Africana, els Països No Alineats, i altres instàncies multilaterals han expressat el seu rebuig a la política injusta de sancions.

El bloqueig constitueix una violació massiva, flagrant i sistemàtica dels drets humans de totes les cubanes i cubans. Pel seu declarat propòsit i el bastiment polític, legal i administratiu en el qual se sustenta, aquestes sancions qualifiquen com a acte de genocidi a tenor de la Convenció per a la Prevenció i Sanció del Delicte de Genocidi de 1948 i com un acte de guerra econòmica segons el que s’estableix en la Conferència Naval de Londres de 1909.

Aquesta política criminal per part dels EEUU cap al poble cubà, que s’aplica fa sis dècades, ha provocat múltiples danys i perjudicis, quantificats per un valor de més de 933.678 milions de dòlars, segons han expressat les autoritats cubanes.

L’actual president dels EEUU, Donald Trump, ha activat el Títol III i IV de la Llei Helms-Burton, permetent que es puguen prendre accions judicials en tribunals dels EUA davant demandes presentades per ciutadans o entitats nord-americanes contra empreses o individus cubans o de tercers països que es relacionen comercialment amb propietats nacionalitzades a Cuba en la dècada de 1960. Es tracta d’un enduriment del bloqueig amb diferents mesures i amenaces que afecten no sols les empreses i ciutadans nord-americans, sinó també de tercers països, estenent l’efecte del bloqueig de manera extraterritorial. Un bloqueig naval a vaixells petroliers, les sancions milionàries a entitats financeres i empreses que treballen amb l’illa, la prohibició de comerciar amb maquinàries i equips que continguen més del 10% de components nord-americans, l’efecte intimidatori cap a empreses amb interés d’invertir a l’illa, els sobrecostos per a Cuba pel fet de comprar en mercats més llunyans, la impossibilitat d’adquirir equipaments o productes que són exclusivament produïts pels EUA en esferes tan sensibles com la salut o la investigació científica, la impossibilitat de vendre els productes cubans de biotecnologia o vacunes contra el càncer al poble nord-americà, la prohibició dels viatges de turistes dels EUA a l’illa i la reducció de vols i remeses econòmiques a les famílies cubanes, són només alguns exemples del bloqueig.

Des d’Intersindical Valenciana manifestem la nostra solidaritat amb Cuba i defensem el dret per a decidir el seu futur de manera sobirana sense ingerències ni pressions de cap mena, i promourem accions que contribuïsquen a la fi d’aquesta política i al desenvolupament i benestar del país.

Demanem als governs valencià i central pronunciaments a través de mocions i declaracions institucionals contra el bloqueig dels EEUU a Cuba, exigint la seua eliminació.

Sol·licitem a les institucions acadèmiques, culturals, sectors econòmics i professionals a iniciar o mantindre intercanvis beneficiosos per a les dues parts, que ajudaran l’enteniment mutu i a trencar en la pràctica el bloqueig dels EEUU.

Animem també al conjunt de la societat valenciana a sumar-se a aquesta causa justa per Cuba.

Cuba va, la solidaritat no es pot bloquejar.

Versió castellà




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.