Educació

El Sindicat participa en el 70é aniversari del SNTE de Mèxic

04 / 02 / 2014 | Intersindical

En el marc de la celebració del 70 aniversari de la constitució del SNTE - Sindicat Nacional de Treballadors de l’Educació- de Mèxic vam ser convidats a participar en els actes programats pel sindicat així com en la reunió del Comitè Executiu de la CEA - Confederació d’Educadors d’Amèrica - que va tenir lloc a la Ciutat de Mèxic - D.Federal - els dies 9 i 10 de desembre.

El sindicat amfitrió agrupa i afilia als prop de milió i mig de treballadores i treballadors de l’ensenyament, va ser fundat l’ any 1943 i és en la pràctica l’única organització present en tots els racons de la geografia mexicana, des dels seus orígens ha pretès preservar la seva unitat des de la pluralitat del magisteri mexicà, el seu primer president va ser un dirigent del Partit Comunista de Mèxic i no del PRI.  En l’actualitat està estructurat en 55 seccions que corresponen als 32 estats de Mèxic i el seu President és el mestre Juan Díaz de la Torre, que ha succeït després d’un període convuls a la mestra Esther Gordillo. Com prova de la seva pluralitat reconeixen un corrent ideològic organitzada: la Coordinadora Nacional de Treballadors de l’Educació - CNTE - amb més implantació en els estats del Sud. El SNTE com a força sindical amb influència social i política ha rebut i rep atacs de la dreta política i mediàtica caracteritzant com un poder fàctic que té segrestada l’educació i és un obstacle per a la seva millora.

En l’actual conjuntura amb el triomf electoral del Govern de Peña Nieto - del PRI -s’han iniciat un procés de reformes educatives que en una primera fase va ser de confrontació i que ara- segons el parer de la dirigencia del sindicat - el govern ha adquirit el compromís de no lesionar els drets del professorat i amb la interlocució del sindicat. La idea central de l’esmentada reforma educativa es centra en l’avaluació del mateix professorat -component habitual de l’ideari neoliberal - però amb el compromís que els resultats d’aquest procés impulsessen plans de millora i de formació del profesorado. L’organisme avaluador - Institut Nacional d’Avaluació - és autònom del govern i les seues avaluacions no seran estandarditzades donada l’enorme diversitat de contextos educatius en Mèxic.

El SNTE ha travessat al llarg del 2012 i del 2013 per una situació molt delicada i la celebració del 70 aniversari els ha brindat l’oportunitat d’una major projecció exterior per aconseguir recompondre i millorar el seu prestigi social, d’aquí la seva participació en la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara - del 5 al 8 de desembre -amb un estand propi on donar a conèixer publicacions pròpies i del professorat com es podia llegir en un editorial del sindicat al respecte: “Perquè a la FIL arriba el SNTE per ratificar seva vocació creadora, per a reafermar la seva disposició a fer visible la tasca del mestre a les aules i el seu compromís amb l’alumnat i els joves que hi transiten”.

Per aquest motiu destaquen com un acte molt rellevant que l’organisme que regula la loteria mexicana acceptarà la idea d’un sorteig extraordinari commemoratiu del 70 aniversari del SNTE que es va celebrar amb la presència de nombrosos mestres i les delegacines internacionals el 10 de desembre que, per al sindicat, en clau interna i externa significava un major suport en la seva estratègia de recuperar reconeixement social i institucional.

Des del seu últim Congrés el nou equip ha reforçat aquesta estratègia, acompanyada d’una major transparència en l’exposició pública de l’estat dels seus ingressos i despeses - que publiquen a la seva pàgina web -, el seu reforç de l’oferta de serveis, especialment en l’àrea de formació, els seus plans de modernització en les noves tecnologies, la seva major vinculació amb moviments socials i xarxes socials virtuals.

Per cert, coincidint amb la nostra presència al país el debat polític i mediàtic estava centrat en la reforma d’alguns articles de la Constitució mexicana per permetre l’obertura dels inversors privats en l’explotació dels recursos energètics que PEMEX - empresa de l’estat controla - que promovia el PRI - partit del govern amb el suport del PAN - partit de la dreta - i un estrany partit Verd que reunien els vots suficients els 2/3 per efectuar aquesta reforma constitucional, l’oposició parlamentària provenia del PRD -esquerra moderada - i en carrer d’un nou moviment polític impulsat per López Obrador antic candidat presidencial pel PRD - MORENA -Moviment de Regeneració Nacional-.

Dins de les activitats es va celebrar organitzat per SNTE - un debat sobre “la construcció del sindicalisme del nou mil · lenni” que va tenir com intervinents a Tania Guerra - del sindicat SINASEFE - Sindicat Nacional dos servidors Federais dóna Educação Bàsica, Profissional i Tecnològica - del Brasil; Marcelo Magnasco de FESIDUAS -Argentina -; Clara Gurrola - del SNTE – Mèxic-; Marvin Rodríguez- secretari general del Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Educació Costarricense - SEC - i Fernando Rodal - President de CEA -Uruguai-. La moderadora va ser Maria Antonieta García Lascurain del departament de relacions internacionals del SNTE.

A llarg del debat es van remarcar com aportacions la necessitat de rejovenir les estructures sindicals, reforçar el component sociopolític alhora que ofereixen serveis o s’exigeixen als governs, combatre la desafecció sindical i política conseqüència de una guerra cultural que s’imposa a través dels mitjans de comunicació de les grans corporacions alineades amb els valors del consum individualista i insolidari que no fomenta els valors d’una ciutadania crítica i democrática.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.