Educació

STEPV participa al Congrés Mundial d’Educació 2020

El Congrés Mundial d’Educació és un espai per agrupar voluntats, experiències i esforços organitzatius en defensa de l’educació pública en un moment on el neoliberalisme pretén avançar en noves formes de privatització mitjançant el paradigma de societat educadora

08 / 09 / 2020 | Intersindical

L’STEPV, sindicat majoritari a l’ensenyament públic valencià, ha decidit participar i impulsar aquest esdeveniment que té com eixos la defensa de l’escola pública i el combat al neoliberalisme, així com generar un espai de debat i de convergència del moviment sindical, social i pedagògic per coordinar les lluites favorables al nostre model d’escola.

Manifest de convocatòria del Congrés Mundial d’Educació

La pandèmia de la COVID-19 ha generat una situació inèdita de paràlisi global programada, que ha deixat en evidència les profundes desigualtats del sistema, però que també ha esdevingut una oportunitat per al gran capital en el seu propòsit d’avançar en una redefinició dels seus processos i dinàmiques, amb elements de major exclusió i dominació. L’onada de privatitzacions dels serveis bàsics i d’interès social ocorregudes en les últimes dècades, ha fet que els sectors socials més empobrits i la classe treballadora siguen els més afectats per la crisi de la pandèmia.

La paràlisi en tots els plànols generada per la pandèmia s’ha sumat a la crisi econòmica del capital que venia eclosionant en una nova recessió econòmica mundial. En aquest context hem vist sorgir governs neo-conservadors amb polítiques de tall feixista com el de Trump o Bolsonaro, que amb les seves polítiques negacionistes dels riscos per a la salut de la COVID-19 que han portat a milers d’éssers humans als hospitals i a la mort. Molts governs, seguint l’exemple de Trump i Bolsonaro, han privilegiat els guanys per sobre de la vida humana. Això ha de ser enfrontant pels pobles i les seves organitzacions socials i sindicals en el plànol de les idees, la mobilització i l’organització.

L’actual conjuntura mundial és de crisi profunda del sistema capitalista que el porta a intentar col·locar sobre les esquenes dels treballadors i les treballadores els costos d’aquesta situació. La pandèmia de la COVID-19 ha servit de pretext per avançar en l’agenda neoliberal de societat educadora, la qual es concreta amb noves formes de privatització educativa, associades a l’accés a la connexió a internet i la possessió d’equips per participar en les classes virtuals.

L’experiment de la virtualitat a casa està sent usat per a col·locar una disputa que no existia al febrer de 2020, entre educació presencial a l’escola versus educació virtual a casa. El capitalisme sap que no pot suprimir de manera impune i ràpida les escoles, però està creant l’imaginari social sobre la obsolescència de l’escola. Es pretén donar entrada a les corporacions tecnològiques i de continguts educatius digitals al “mercat educatiu”, la qual cosa va acompanyada d’una desinversió sostinguda en l’actualització i formació docent per a contextos digitals com l’actual.

Tot i això el magisteri internacional ha assumit per compte propi i amb l’acompanyament dels seus gremis i sindicats la tasca d’actualitzar-per fer front als actuals reptes pedagògics. Les treballadores i treballadors de l’ensenyament del món som un digne exemple del compromís amb la continuïtat de el dret a l’educació, en condicions cada vegada més adverses, els que hem garantit de manera real al sosteniment de l’enllaç pedagògic amb els i les estudiants.

Això no amaga l’emergència de noves formes de privatització, al transferir a les famílies, docents i estudiants les responsabilitats dels Estats de garantir les condicions mínimes per exercir el dret a l’educació. Són ara les famílies, docents i estudiants els que han de comprar o repotenciar ordinadors, pagar plans de dades per a l’accés a internet i fins i tot adquirir plataformes privades per poder donar classes virtuals. Aquesta privatització està sent ocultada amb una estrepitosa cortina de fum comunicacional dels governs que parla de l’suposat èxit educatiu a la pandèmia, amb frases oportunistes sobre la mística docent.

Les persones docents han estat sotmeses a sobrecàrrega en els seus horaris i tasques, tancats a casa, resolent pel seu compte la continuïtat de l’activitat educativa. Això ho ha fet el magisteri mundial amb el mínim o cap reconeixement dels governs.

En només mesos milions d’estudiants en el món han estat expulsats dels sistemes educatius. La proposta d’educació virtual, híbrida i multimodal ha trobat a milions de xiquetes i xiquets i joves sense possibilitats reals de continuar els seus estudis. No són ells els que estan deixant els estudis, és el sistema capitalista qui els està deixant fora, en trencar-se el paper igualador de condicions d’aprenentatge assignat a l’escola.

Alguns governs de manera irresponsable han convocat a una volta a classes enmig de l’ascens dels contagis, sense que encara es compte amb una vacuna i sense les adequades condicions de bioseguretat, qüestió que expressa amb claredat que els seus majors preocupacions són a reactivar l’ economia capitalista en crisi, a costa de la seguretat i vida de l’alumnat i els treballadors i treballadores de l’educació.

Mentre el capital hui defensa l’escola com a guarderia i lloc per a transmetre coneixements funcionals a la manera de producció, nosaltres defensem l’escola del pensament crític, de la solidaritat, de la trobada humana, de l’enllaç amb la transformació social.

L’actual crisi ratifica velles certeses al temps plantejar nous desafiaments. La certesa segons la qual l’experiència educativa ineludiblement se sosté en una activitat presencial s’ha recuperat novament valor per a l’exercici docent, tan criticat per la mercantilització educativa neoliberal. Amb tot això, el retorn a l’escola i la presencialitat no pot ser a aquella realitat naturalitzada de desigualtats expressades abans de març 2020 i amb dramatisme durant la pandèmia.

El desafiament que enfronta la generació de treballadors i treballadores de l’educació en el present és encara més gran: es tracta de pensar i construir respostes, no només per la conjuntura, sinó que des del present de resistències es puga traçar un horitzó estratègic, que passa ineludiblement per la construcció d’alternatives pedagògiques que sustenten una nova escola.

Assumir de la manera més consistent i responsable aquest desafiament, suposa anar més enllà de les fronteres nacionals i estatals ja que el que està en joc és precisament la superació de la crisi d’un model globalitzat d’educació neoliberal.

La universitat pública intenta ser tensionada pel capital cap a models de privatització, la qual cosa demana un renovat compromís amb el seu caràcter públic, cosa que forma part de les nostres preocupacions centrals.

Amb aquest propòsit i el reconeixement, solidaritat i confiança dels que lluitem en defensa de l’educació pública, hem vingut construint un espai internacional de trobada, de caràcter obert, horitzontal, plural i inclusiu que anomenem “Grup de Contacte Internacional” (GCI), per des d’allà continuar pensant juntes aquests i altres reptes educatius.

Des del “Grup de Contacte Internacional” hem propiciat durant aquests cinc mesos de pandèmia debats, reflexions, anàlisi, respecte a les característiques de l’actual ofensiva del capital contra l’educació i hem conclós sobre la urgència de convocar el “I Congrés Mundial en Defensa de la educació Pública i en contra el neoliberalisme educatiu “.

Aquest I Congrés Mundial d’Educació 2020 que s’efectuarà per mitjans virtuals, es planteja el repte d’enfrontar a el neoliberalisme en totes les seves formes i expressions i per a això, avançarem en l’establiment d’una Coordinadora Internacional dels Treballadors i les Treballadors de l’Educació (CITE ), com a espai permanent de diàleg, trobada i organitzacions dels que lluitem en defensa de l’educació pública i contra el neoliberalisme educatiu. Convidem a totes les organitzacions, gremis, sindicats, moviments socials i personalitats que convergeixin en aquestes idees a sumar-se als debats i deliberacions que estarem desenvolupant el 26 i 27 de setembre 2020.


https://congresomundialdeeducacion2020.wordpress.com/convocatoria/

https://congresomundialdeeducacion2020.wordpress.com/organizaciones-que-participan/

 



Comentaris
Danilo Garcia Serafim
09 / 09 / 2020 - 21:38

Faco parte do MES


María Magdalena Mata Brazon
13 / 09 / 2020 - 21:55

Muchas gracias por la oportunidad que se nos brinda


Sandra Romero Saldarriaga
21 / 09 / 2020 - 17:11

Estoy interesada en la participaciob del congreso…porfavor deme un link para la inscripcion. Gacias


Intersindical Valenciana
22 / 09 / 2020 - 14:01

Hola,

El pots inscriure al segÑuent enllaç

otrasvoceseneducacion.org/archivos/360486



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.