{/exp:channel:entries}
Drets

Intersindical Valenciana ha participat en la Delegació Internacional per la Pau i la Llibertat en el Kurdistan

Beatriu Cardona, membre del Secretariat de la Intersindical Valenciana i coordinadora de la Intersindical Dones, ha participat a la Delegació Internacional per a la Pau i la Llibertat al Kurdistan.

15 / 06 / 2021 | Intersindical

La representant sindical es desplaçà el passat dissabte 12 de juny a Erbil-Hawler, la capital del Kurdistan del Sur, en territori administrat pel Govern Regional del Kurdistan i que forma part de la República d’Iraq, invitada pel Congrés Nacional del Kurdistan, per participar en diverses trobades amb autoritats i institucions locals, així com per visitar diversos territoris de la regió. En aplegar a l’aeroport d’Erbil va ser retinguda per les autoritats locals i deportada immediatament a Madrid via Estambul, sense cap justificació segons consta en el document d’expulsió. L’expulsió de la representant de la Intersindical Valenciana no ha estat l’única ja que altres membres de la Delegació Internacional també han estat expulsats, un fet que ha impedit que aquesta poguera realitzar el seu treball a favor de la pau i la llibertat del poble kurd.

La Delegació Internacional ha emès una declaració que adjuntem.

Declaració de la Delegació Internacional per a la Pau i la Llibertat al Kurdistan

Nosaltres, sota-signants, com a delegació procedent de tota Europa, hem vingut al Kurdistan en busca de la pau i la llibertat. Polítics i polítiques, acadèmics i acadèmiques, activistes pels drets humans, sindicalistes, periodistes, feministes i ecologistes de més de 14 països volíem obtindre impressions directes de la situació i treballar per acabar amb la guerra i la destrucció. Aquesta delegació, formada per 150 membres, vol establir converses amb parlamentaris de tots els partits en el Govern Regional de Kurdistan (KRG) i visitar organitzacions no gubernamentals per contribuir al diàleg entre els diferents actors polítics curts.

La invasió de l’exèrcit turc és una violació flagrant del dret internacional, i és sense dubte inacceptable. Ens estristeix ser testimonis que els poders de la comunitat internacional romanguen silenciosos i inactius en aquest assumpte, sense prendre cap mesura per insistir en el compliment per part de Turquia dels codis internacionals i la legislació sobre drets humans.

El govern del KRG ha impedit a la delegació establir converses amb la majoria dels actors polítics del Kurdistan del Sud. Les organitzacions que teníem previst visitar van ser intimidades perquè es retiraren de les seues reunions amb nosaltres. Una gran part de la delegació no ha pogut arribar al Kurdistan. Fins ara, 25 persones han sigut deportades o estan a punt de ser-ho. A més, al menys 27 persones van ser retingudes a l’aeroport de Düsseldorf (Alemanya) i se les ha impedit partir cap al Kurdistan.

Estem indignades i indignats per les deportacions il·legals dels nostres amics i amigues internacionalistes que ha dut a terme el KRG i les prohibicions de viatjar amb l’argument que aquestes persones “semblen ser polítiques”, sense cap base legal clara. La lliure cobertura dels mitjans de comunicació i el compromís de la societat civil són components de tota democràcia vital, i no hi ha cap raó legítima per a aquesta represió a la qual ens enfrontem.

Per donar suport a la pau, no hem escatimat esforços i algunes persones han pogut entrar i ser ben rebudes al Kurdistan del Sud. Han realitzat viatges per conèixer llocs culturals, religiosos i històrics i se’ls ha convidat a establir una conversa amb Baba Șeix, el màxim representant religiós de la comunitat Êzîdî. En el camp de refugiats Êzîdî de Șarya, que va sofrir un gran incendi fa una setmana, han parlat amb les persones especialment afectades per la guerra, el desplaçament i la destrucció. L’amistat i l’hospitalitat que experimentem de la gent que viu ací ens escalfa el cor i ens motiva encara més a treballar pel nostre objectiu. Estem aquí per ser solidaris i solidàries amb el poble kurd i amb tots els grups ètnics i religiosos del Kurdistan.

Som internacionalistes, i no representem a cap partit kurd ni a cap moviment polític concret. Estem en contra de la colonització del Kurdistan per part d’Estats externs. No estem ací per oposar-nos a cap partit kurd. Al contrari, volem donar suport al diàleg entre tots els punts de vista. No es tracta d’un problema kurd, sinó d’una agressió procedent de l’Estat i de l’exèrcit turcs, dirigida a la població local i als ecosistemes de les regions kurdes. Aquesta situació és una trampa, que crea problemes entre els kurds, amb el preocupant potencial d’escalar a un conflicte armat que posaria en perill la pau i el futur de tot Orient Mitjà.

Es el nostre desig urgent advertir a tot el poble kurd sobre açò i demanar que s’establisquen i continuen els diàlegs. Cal trobar una solució política i és necessari mantenir-se unides davant de les amenaces externes. Per tant, les nostres demandes són:

1. Que totes les persones disposades a unir-se a la delegació que han sigut rebutjades, detingudes o deportades en un dels aeroports siguen alliberades i se’ls concedisca permís per unir-se a la resta de la delegació.
2. Que tots els actors polítics kurds tornen a dialogar entre sí.
3. Demanem que totes les organitzacions humanitàries internacionals i les institucions polítiques donen suport a una solució pacífica.
4. L’exèrcit estatal turc s’ha de retirar immediatament de tota la regió.

El poble kurd té les muntanyes, però hui també tenen amistats. Fem una crida a tots els amics i amigues del poble kurd a alçar-se, a difondre el missatge i a contribuirà al procés de pau aportant la nostra solidaritat.

Delegació Internacional per a la Pau i la Llibertat al Kurdistan


Intersindical_Valenciana_ha_participat_en_la_Delegació_Internacional_per_la_Pau_i_la_Llibertat_en_el_Kurdistan.pdf

Intersindical_Valenciana_ha_participado_en_la_Delegación_Internacional_por_la_Paz_y_la_Libertad_en_el_Kurdistán.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.