{/exp:channel:entries}
Drets

Intersindical Valenciana viatja a Brussel·les per treballar la Justícia a Palestina

Intersindical Valenciana participa en la conferència Els drets de les persones treballadores a Palestina. El paper de la UE, organitzada per la Xarxa Sindical Europea per a la Justícia a Palestina (ETUN) i manté una reunió de treball amb el seu Comité Directiu.

17 / 12 / 2019 | Intersindical

L’11 de desembre ha tingut lloc la conferència al Parlament Europeu per tal de presentar l’informe Complicitat europea amb l’ocupació d’Israel, els drets dels treballadors a Palestina. Hi intervingueren: l’eurodiputada Marie Arena, de l’Aliança Progressista dels Socialistes i Demòcrates (S&D), Riya al Sanah (autora de l’informe), EPSU (Federació Europea de Sindicats de Servei Públic), ICTU (Congrés Sindical Irlandés), UNISON, l’Escola d’Afers Internacionals i Públics de la Universitat de Columbia i el sindicat belga FGTB. Des de diversos prismes, posaren el focus en la necessitat que es respecte el dret internacional i destacaren el fet que l’economia de Palestina queda definida per l’ocupació israeliana, l’atur i la dependència del finançament internacional, raó per la qual cal denunciar aquestes condicions de treball. No faltaren les veus palestines que constataren la importància de l’informe presentat i posaren de manifest la situació actual de Gaza. La conferència ha estat valorada positivament, ja que hi assistírem 60 de 75 circumscripcions.

L’informe ha estat encarregat per ETUN, una coalició de sindicats europeus, amb l’objectiu de construir una xarxa efectiva de solidaritat amb el poble i amb les treballadores i treballadors palestins, mitjançant accions concretes i efectives per acabar amb l’ocupació il·legal d’Israel, la implementació de resolucions de les Nacions Unides i per una pau justa i equitativa. La xarxa s’oposa a la complicitat europea i corporativa que dóna suport a l’ocupació d’Israel. Inclou 34 sindicats europeus entre els quals està Intersindical Valenciana, que representen més de sis milions de treballadores i treballadors. ETUN coordina campanyes, produeix informacions i organitza conferències sobre els drets del poble palestí.

Aquest informe fa llum sobre el sistema polifacètic de repressió i explotació israeliana que impedeix a la gent treballadora palestina reivindicar el seu dret a la paraula i a l’ocupació. Situa la seua lluita en el context del règim colonitzador israelià, tot destacant com la UE i la complicitat corporativa europea perpetuen aquesta realitat. I és que la UE té un compromís declarat amb els drets humans i el dret internacional, dins de les seues pròpies fronteres i com a principi important de la seua política exterior. La UE també és signant del Pacte Internacional de Drets Econòmics i Culturals, que reconeix l’aptitud per treballar i “el dret de tothom al gaudi de condicions de treball justes i favorables”, centrat en quatre objectius estratègics: una ocupació digna i productiva, accés als sistemes de protecció social, respecte a les normes laborals bàsiques i un diàleg més fort entre els interlocutors socials. Tanmateix, les conclusions d’aquest informe demostren que quan es tracta d’Israel, la UE fa una mena d’execució de les seues obligacions en virtut del dret internacional i de les seues pròpies directives internes i presta suport a un govern que ha utilitzat pràctiques violentes i explotadores contra el poble palestí, viola directament els drets de la població treballadora i impedeix el desenvolupament econòmic necessari per a la creació de llocs de treball dignes.

Les conclusions de l’informe presentat en el Parlament Europeu fan una crida al moviment sindical europeu per adoptar mocions i campanyes de suport cap a un embargament militar bidireccional a Israel; a més, per pressionar les empreses implicades en la vulneració d’Israel dels drets internacionals i palestins mitjançant la creació de campanyes efectives per posar fi als acords comercials de la Unió amb empreses còmplices. D’altra banda, insisteix en la necessitat de donar suport a les treballadores i treballadors per demanar als seus empresaris que finalitzen la seua complicitat amb l’ocupació. Finalment, es fa una crida perquè cada sindicat i lloc de treball consciencie sobre la situació de la classe treballadora palestina, les condicions laborals i el seu accés negat a un treball digne, i es done suport als sindicats i a altres organitzacions de Palestina i Israel, que treballen per millorar els seus drets.

El dia 12 de desembre, Intersindical Valenciana es va reunir amb el Comité Directiu de l’ETUN a la Seu del sindicat belga FGTB. Hi estigueren presents la CIG galega, ELA del País Basc, la FNV, el sindical noruec Fagforbundet i l’irlandés Fórsa. També era present l’autora de l’informe, Riya Al Sanah i la coordinadora d’aquest treball, Aneta Jerska. Les sis hores de reunió serviren per plantetjar diferents accions necessàries perquè l’informe presentat al Parlament de Brussel·les no siga paper mullat. Una de les accions més importants, és la necessitat de resumir l’informe i difondre’l entre la nostra afiliació. A més, ens vam comprometre a gestionar dues cites: d’una banda, amb el President de la Comissió Europea i, de l’altra, amb el responsable d’exteriors, Josep Borrell. Per la nostra part, i com a Intersindical Valenciana, lliurarem el document a càrrecs polítics i eurodiputats. La finalitat és adquirir un compromís per donar suport als treballadors palestins. A més, vam adquirir el compromís per al 2020 de crear campanyes efectives per posar fi als acords comercials de la unió amb empreses còmplices com AXA o HP i prendre mesures dins del sindicat i lloc de treball per conscienciar sobre la situació de la classe treballadora palestina. La reunió finalitzà amb l’agenda d’una nova conferència i reunió a Oslo, l’estiu del 2020.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.