{/exp:channel:entries}
Educació

STEPV participa en diversos events pedagògics a Cuba

“Los derechos se toman, no se piden; se arrancan, no se mendigan”, José Martí.

27 / 02 / 2015 | Intersindical

Els sindicats STEI-Intersindical de les Illes Balears, STEPV- Intersindical Valenciana, Confederació STEs i la ONGD Ensenyants Solidaris han participat en diversos esdeveniments que han tingut lloc a l’Havana cap al final del gener i la primeria del febrer. Una representació nostra ha estat en Pedagogía 2015, el XX Congrés de la Confederació d’Educadors Americans (CEA) i en el Fòrum de l’Educació a Iberoamèrica.

Pedagogía 2015 és una trobada internacional per la unitat de les educadores i educadors organitzada pel Ministeri d’Educació de la República de Cuba. L’esdeveniment va convocar més de 4.000 persones d’arreu del món, especialment de l’Amèrica Llatina i el Carib, però amb una presència notable d’altres països, com ara Angola. La reunió va servir per a continuar promovent la cooperació, l’intercanvi d’experiències i enfortir relacions per avançar cap a una escola per a totes i tots i per a avançar en la transformació social.

Una de les activitats en què vam participar va ser el Fòrum “Els sindicats, les organitzacions de mestres i estudiants i el desenvolupament educacional”.  Aquest va tindre com a objectius: l’intercanvi d’experiències i resultats d’investigacions per a valorar les possibilitats de portar a cap accions conjuntes en els àmbits comunitari, regional i continental; la necessitat que els sindicats i altres organitzacions socials i professionals treballen per valorar la tasca docent o la contribució de les organitzacions a la incorporació i formació dels docents que els nous temps requereixen. Les intervencions i els debats van ser molt interessants i van servir per a donar a conéixer experiències de països com Cuba, Mèxic, el Brasil,  Veneçuela, Estat espanyol (entre aquestes vam exposar l’“Experiència escola de formació i mitjans didàctics), Nicaragua…

Una altra activitat de Pedagogía 2015 va ser la visita a centres docents per conéixer la realitat de l’educació cubana. La nostra visita va ser a l’escola de secundària bàsica Manuel Piñeiro Losada. L’experiència va ser força interessant ja que vam poder conversar amb l’equip docent, visitar les aules, laboratoris, biblioteques… i veure demostracions de l’alumnat. Una experiència que va posar en evidència la vitalitat i la qualitat de l’educació cubana.

Pedagogía 2015, com altres esdeveniments anteriors, desperta una gran interés en el món educatiu de l’Amèrica Llatina i el Carib. És una satisfacció veure persones de tot el continent participar molt activament en la gran quantitat d’activitats desenvolupades. També ho és la qualitat de les activitats, de les persones ponents, dels debats i dels intercanvis d’experiències i d’informació sobre la situació educativa de cada país. Nosaltres vam informar sobre la situació educativa i dels treballadors i treballadores de l’educació a l’Estat espanyol.

La Confederació d’Educadors Americans (CEA) va celebrar el seu XX Congrés a l’Havana sota el lema: “1928-2015-Avui i sempre, construint la unitat continental, al servei de més i millor educació per als nostres pobles”. En aquest van participar 200 delegades i delegats internacionals i nacionals de diversos sindicats. 115 eren internacionals, no cubans. Les delegacions sindicals presents representaven 5 milions de persones afiliades i una vintena de països, com ara el Brasil, Cuba, l’Argentina, l’Uruguai, Bolívia, el Perú, Colòmbia, Rca. Dominicana, Nicaragua, Xile, Panamà, Veneçuela, Mèxic… També hi havia representació de França (SNES), Portugal (FENPROF) i Estat espanyol (STEPV i STEI, tots dos membres de STES). A més, molt important va ser la participació d’organitzacions internacionals com la Federació de Docents Universitatis d’Amèrica del Sud (FESIDUAS), Confederació de Treballadores i Treballadors de les Universitats d’Amèrica (CONTUA), Federació Sindical Mundial (FSM), Federació Mundial de Treballadors Científics (FMTS), Associació d’Educadors d’Amèrica Llatina i del Carib (AELAC), Federació Llatinoamericana de Treballadors de l’Educació i la Cultura (FLATEC)…

Les organitzacions sindicals participants abracen tots els nivells educatius, des de l’educació infantil fins a la universitat, i tots els col·lectius que hi treballen, personal docent, investigador, d’administració i serveis… i un ampli espectre ideològic. En el congrés van participar els sindicats americans compromesos amb la millora de les condicions laborals del personal, una escola per a totes i tots i la transformació social.

El congrés va aprovar una declaració de huit punts en què, entre altres assumptes, recull les següents reivindicacions: refermar la determinació en la defensa d’una educació pública, gratuïta, laica, obligatòria, de qualitat amb compromís social, perquè aquesta es transforme en un motor per al desenvolupament amb justícia social per als nostres pobles; apostar per consolidar i ampliar els drets ciutadans, polítics i sindicals dels treballadors i les treballadores de l’educació, en particular els d’organització, contractació i negociació col·lectiva, vaga i manifestació pública; treballar per augmentar la inversió econòmica adequada en els pressupostos nacionals, perquè l’educació pública siga de qualitat amb contingut social;  posicionar el Fòrum per l’Educació a Iberoamèrica com a exemple d’unitat d’acció i respecte a la diversitat d’expressions que hi ha al voltant d’una lluita per garantir que l’educació siga realment un dret irrenunciable i inalienable de totes o apostar per la unitat sense exclusions de tots els sindicats i organitzacions socials, que lluiten per construir una societat més justa i democràtica, al nostre continent i al món.

També s’hi van aprovar resolucions de suport als pobles cubà, mexicà, veneçolà… A més, es va triar el nou comité executiu presidit per l’amic i company uruguaià Fernando Rodal. 

Simultàniament al Congrés de la CEA van tindre lloc diverses sessions de treball del Fòrum per l’Educació a Iberoamèrica. En aquestes es van celebrar tres taules redones amb intervencions de representants sindicals d’Europa i l’Amèrica Llatina que tenien com a títol “Qualitat de l’educació amb compromís social”, “Món del treball, situació laboral i desafiament de la previsió social del sector” i “Unitat de les treballadores i treballadors de l’educació, anàlisi de la conjuntura i perspectiva a escales regional i mundial”.  Més de trenta ponents i debats força interessants. STEI, STEPV, Confederació STEs i Ensenyants Solidaris hi vam participar aportant informació sobre la situació social, sindical i educativa al continent europeu i als nostres àmbits d’intervenció. També fent partícips les companyes i companys americans del nostre model sindical, les nostres pràctiques i treball a favor d’una educació pública i de qualitat, per millorar les condicions laborals del personal que hi treballa i per fer front al neoliberalisme.

La presència destacada de STEPV i STEI va ser molt ben rebuda per tothom. El treball des de fa molts anys de l’STEI a l’Amèrica Latina ha fet que tinguem una molt bona consideració entre els sindicats i el món educatiu. Tot açò ens va possibilitar mantindre nombrosos contactes amb representants sindicals de diversos països presents a l’Havana com ara Xile, Panamà, Mèxic, l’Argentina, Veneçuela, el Perú, el Brasil, Nicaragua, Bolívia… I, com no podia ser d’una altra forma, amb els amfitrions, el Sindicat Nacional de Treballadors de l’Educació, Ciència i Esport (SNTECD) i la Central de Treballadors de Cuba (CTC).

La CTC és el sindicat que agrupa vora 3 milions de treballadores i treballadors, el 96% de la població activa. Aquest sindicat va ser constituït l’any 1939 liderat per Lázaro Peña i és una de les eines per a la defensa dels interessos del poble i la revolució cubanes.

La reunió amb la CTC va tindre lloc a la seua seu nacional amb Mercedes Lugo, coordinadora de l’àrea d’Europa, del departament de Relacions Internacionals del sindicat. Aquesta va servir per a intercanviar informació sobre la situació política, social, laboral i econòmica de Cuba, Europa i l’Estat espanyol, i aprofundir en el coneixement mutu de les dues organitzacions amb la finalitat d’enfortir les relacions bilaterals. La CTC ens va convidar a participar en els esdeveniments que tenen lloc al voltant del Primer de Maig a l’Havana i va mostrar la seua solidaritat i suport amb la lluita de la classe treballadora europea contra les polítiques d’austeritat.

També vam mantindre nombroses converses amb dirigents del SNTECD i una sessió de treball amb Ismael Drullet, secretari general del sindicat. En aquesta vam parlar de la situació educativa de Cuba; el desenvolupament de Pedagogía 2015 i el Congrés de la CEA; les polítiques neoliberals aplicades a l’educació a Europa i la possibilitat d’establir plans de treball conjunt entre totes dues organitzacions.

Per part nostra no podem deixar d’agrair totes les atencions que ens van oferir els companys i companyes de la CTC i del SNTECD i mostrar la nostra satisfacció per la magnífica acollida que han tingut les nostres intervencions, converses i actuacions al llarg de la nostra estada a l’Havana. Tot açò posa en evidència que anem pel bon camí i que cal aprofundir aquesta línia de treball per aconseguir estretir i enfortir les nostres relacions amb el moviment sindical de l’Amèrica Llatina i del Carib i, especialment, amb el sindicalisme educatiu i els moviments pedagògics del continent.

Com a conclusió, diguem que la lluita de les treballadores i treballadors americans per l’emancipació de la classe treballadora, per la transformació social, per una societat més digna i igualitària, per una escola pública per totes i tots i per la millora de les condicions laborals del professorat és la nostra lluita, i que nosaltres podem i devem aprendre molt del que es fa actualment al continent americà. Per aquestes raons, considerem que cal treballar per construir ponts, establir xarxes i coordinar les agendes sindicals per aconseguir frenar les polítiques neoliberals a les dues vores de l’Atlàntic.

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.