Notícies

Enllaçats pel català

“Per uns Països Catalans units per la llengua” ha estat el lema triat pels tres sindicats per l’acte que ha tingut lloc, l’11 de setembre, a la Mostra d’Entitats a la ciutat de Barcelona.

Taula redona en la Mostra d'Entitats
Taula redona en la Mostra d'Entitats
12 / 09 / 2012 | Intersindical

Els sindicats de treballadores i treballadors de l’ensenyament de les Illes, el País Valencià i de Catalunya-Principat, STEI-i, STEPV i USTEC-STEs volem reafirmar el nostre comú compromís en defensa de la llengua catalana, en especial dins l’àmbit educatiu als nostres respectius territoris.

Els darrers anys han estat anys molt complicats per a la nostra llengua a les aules i s’han succeït atacs legislatius i judicials que pretenen la nostra minorització i la liquidació del gran esforç per a la recuperació del català com a llengua d’ensenyament i com a llengua comuna de cohesió social, realitzat als centres educatius. Però també aquests darrers temps han estat el testimoni de mobilitzacions importants en tots els territoris de parla catalana en defensa de la nostra llengua, en les quals hem estat presents.
Com a sindicats que lluitem per la qualitat de l’educació, pel paper fonamental de l’escola pública i per la defensa dels drets universals a l’educació, dins la lluita per la igualtat d’oportunitats i la justícia social, creiem fermament que la identitat com a poble ens fa forts i menys vulnerables com a societats als dictats dels mercats i dels governs i que la llengua és un dels nervis de la nostra identitat compartida. Hem de denunciar, un cop més, la continuïtat de la política de l’Estat Espanyol i les seves institucions contrària a les llengües catalana, basca i gallega, els atacs a la llengua al País Valencià, on encara no es reconeix el dret a l’ensenyament en la nostra llengua i on es fan esforços dels governs del PP per a la seva minorització ,  a les Illes on, malgrat l’extraordinària resposta popular, també un govern del PP canvia les lleis per a fer invisible la nostra llengua i expulsar-la de les administracions públiques i les escoles, a la Franja de Ponent, on, el govern d’Aragó, rectificant una ja tímida Llei de Llengües, no reconeix el català com a llengua pròpia i s’impedeix l’escolarització en català, a Catalunya-Principat on, malgrat l’èxit educatiu i de cohesió social que ha representat 30 anys d’immersió lingüística i d’escola catalana per a tothom, es vol per via judicial substituir la voluntat del poble, expressada per les seves institucions representatives i per l’ampli consens social, i trencar l’escola catalana com una escola de cohesió, on no es segrega ningú per motius de llengua familiar.
Com a representants dels tres sindicats més representatius i que compten amb la confiança majoritària dels treballadors treballadores docents de les Illes, el País Valencià i Catalunya,  sentim el pes de la nostra responsabilitat de parlar en nom dels docents que en els centres educatius dels nostres països, dia a dia, mantenen el català a les nostres aules, fan estimar la nostra llengua i l’han convertida en el símbol de la nostra voluntat d’acollida. La comunitat educativa i escolar, com a primer servei públic garantia de drets socials i clau d’accés a una complexa però pròpia realitat nacional, representa una part essencial de la nostra identitat . Som conscients que , malgrat viure situacions sociolingüístques diferenciades, compartim el mateix pòsit cultural i de llengua i que ens sentim pertanyents a una comunitat lingüística de més de 10 milions d’europeus, repartits en quatre estats, i que aspira a ser reconeguda en plenitud de drets. Per tot això, avui 11 de setembre de 2012, som a la ciutat de Barcelona, participant de les aspiracions que avui s’expressen en favor del dret a decidir el nostre futur nacional i ens declarem, des de les Illes, el País Valencià  i Catalunya, enllaçats pel català.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.