Notícies

Intersindical Valenciana denuncia la inacció del govern davant la devallada de l’ús social del valencià

L’enquesta acabada de publicar sobre coneixement i ús del valencià confirma una situació que ja era ben coneguda des de fa temps

09 / 12 / 2022 | Intersindical

La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme acaba de publicar l’enquesta sobre el coneixement i ús del valencià, realitzada entre setembre de 2021 i març de 2022. Cal recordar que la darrera enquesta es va publicar en 2015, just l’any del canvi de govern, del PP al Botànic.
En 2015 la situació de l’ús del valencià ja era preocupant i ara, segons la nova enquesta, encara ho és més, ja que s’ha reduït en 8 punts, malgrat que la competència lingüística en valencià ha augmentat. No hi ha una transferència entre el coneixement lingüístic i l’ús, cosa que ja se sabia i que aquesta enquesta només ha fet que confirmar-ho.

Intersindical Valenciana exigeix mesures reals i efectives per a recuperar i millorar l’ús social del valencià

L’enquesta, a més, s’ha fet pública al mig d’una setmana plena de festivitats, fet que la farà invisible per a la ciutadania. I encara més, davant la gravetat de la situació, cap representant del govern valencià, ni tan sols el director general de Política Lingüística, ha convocat els mitjans per a donar-la a conèixer i explicar les polítiques que es pensen dur a terme per a revertir la situació.

Intersindical Valenciana denuncia que fins ara no s’han aplicat polítiques efectives i eficaces per a fomentar l’ús del valencià. És cert que hem recuperat la ràdio i televisió en valencià, però hi manquen programes infantils i juvenils. És cert que s’ha anunciat la competència lingüística en valencià per al funcionariat, però s’ha deixat fora l’àmbit de la justícia i la sanitat. I s’han previst unes homologacions de coneixements de valencià totalment desconnectades de la realitat de l’ensenyament i sense haver comptat amb l’opinió dels ensenyants. És cert que s’ha incrementat el nombre de cursos en valencià per al conjunt de la ciutadania però no hi ha polítiques d’ús que traslladen aquest increment del coneixement lingüístic al carrer. És cert que s’han creat estructures com el Consell Social de les Llengües (2018), però aquest consell no ha fet cap proposta i ni tan sols se l’ha consultat sobre els projectes de decret de l’acreditació lingüística o de l’homologació d’aquesta acreditació per estudis no universitaris. És cert que s’han fet campanyes de promoció del valencià, com “Sempre teua, la teua llengua”, però no se sap què s’ha promocionat i quins resultats ha donat.

Per contra, s’han eliminat les línies en valencià, no s’ha complert el compromís per la reciprocitat entre TV3, IB3 i Àpunt, ni tenim canals o programes infantils i juvenils, tampoc cap política respecte a les plataformes audiovisuals com Netflix, HBO, etc., i una de cada tres denúncies per vulneració de drets lingüístics es produeixen en les administracions públiques.

Intersindical Valenciana exigeix mesures reals i efectives per a recuperar i millorar l’ús social del valencià, amb campanyes clares i directes adreçades a la recuperació de l’ús del valencià. Exigim la immersió lingüística en valencià a les escoles, la reciprocitat de l’espai comunicatiu en català, programes infantils i juvenils en Àpunt i plataformes digitals en valencià. Exigim una llei d’igualtat lingüística que potencie el valencià i acabe amb les discriminacions que pateix la comunitat valencianoparlant.

Igualment, el Sindicat reclama un Pacte Social per la Llengua i unes polítiques lingüístiques transversals a tots els àmbits que afecten la societat: economia, urbanisme, empresa, etc.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.