Notícies

Intersindical Valenciana exigeix un impuls a l’ús social del valencià

26 / 09 / 2019 | Intersindical

El 26 de setembre se celebra el Dia Europeu de les Llengües (DEL) proclamat pel Consell d’Europa. En aquest dia, la Intersindical Valenciana demana al Consell de la Generalitat Valenciana que done un impuls decidit a l’ús social del valencià.

El Sindicat considera que aquesta celebració és un bon moment per reflexionar sobre la situació de la nostra llengua i prendre les decisions necessàries per capgirar-la. En eixe sentit, Intersindical Valenciana reclama una Llei d’Igualtat Lingüística que servesca per garantir els drets lingüístics i que siga la base per desplegar normes legals en tots els àmbits socials per avançar en la plena igualtat lingüística. En els darrers temps s’han donat casos de discriminació a persones valencianoparlants o acords d’institucions contraris a l’ús del valencià, unes situacions que atempten greument contra els nostres drets lingüístics per la qual cosa considerem que cal un impuls decidit envers la igualtat lingüística mitjançant la promulgació d’una nova llei que la regule. A més, complemantàriament Intersindical Valenciana demana un augment de les línies pressupostàries destinades a la promoció del valencià per equiparar-les a les que destinen altres territoris amb llengua pròpia.

Per altra part, des del Sindicat s’aposta, una vegada iniciades les emissions À Punt, per la reciprocitat plena dels mitjans de comunicació en la nostra llengua i per l’establiment d’un espai de comunicació amb la resta de territoris del nostre domini lingüístic.

Intersindical Valenciana també defensa l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública valenciana. És per això que ha traslladat als partits polítics que formen part del Consell una proposta concreta per la seua regulació. L’objectiu d’aquesta esmena és garantir la seua incorporació al text de la Llei de la Funció Pública Valenciana que es tramitarà en els propers mesos a les Corts Valenciana. De moment, només el PSPV-PSOE ha donat una resposta a la petició sindical, la resta no han contestat.

Finalment, des del Sindicat es fa una crida al compliment de les recomanacions dels experts i del Consell d’Europa per fer del valencià, llengua minoritzada, la llengua vehicular de l’ensenyament en totes les etapes educatives, des de l’educació infantil fins la universitat, establint un veritable plurilingüisme integrador que garantesca el domini real i efectiu de les dues llengües oficials i, si més no, una estrangera en acabar els estudis obligatoris.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.