Notícies

Intersindical Valenciana, IAC i STEI–i per un espai comunicatiu en la nostra llengua

Els sindicats exigeixen la reobertura de RTVV i la reciprocitat de TV3 i IB3

07 / 10 / 2015 | Intersindical

Els resultats electorals als territoris de parla catalana han configurat unes majories de govern favorables a l’ús i la presència pública de la llengua pròpia. Afortunadament, les polítiques lingüicides del PP són ja un mal record al País Valencià, les Illes Balears i també l’Aragó. Ens trobem, doncs, en una conjuntura política nova i més favorable, quant a promoció de la llengua, des de fa molts anys.

Urgim els governs a complir l’art. 11.2 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries

Però malgrat aquesta conjuntura, el fet real és que en l’àmbit dels mitjans de comunicació, i sobretot en la ràdio i la televisió, no hi ha hagut, de moment, cap avanç significatiu. El panorama és especialment preocupant al País Valencià, on la RTVV, la ràdio i la televisió públiques valencianes continuen tancades, clausurats els repetidors que permetien rebre les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), és a dir TV3, Catalunya Ràdio, etc., i es continua sense cap acord per a veure la televisió de les Illes Balears, IB3. A les Illes no es reben tampoc les emissions de la CCMA, tot i que sí que hi continua emetent IB3. I a Catalunya tampoc no arriba IB3 ni, evidentment, la ràdio i la televisió valencianes.
Davant d’aquesta situació, Intersindical Valenciana (IV), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i el Sindicat de Treballadores i Treballadors Intersindical Illes (STEI-i) volem mostrar la nostra preocupació per la manca de progressos visibles per a recuperar les emissions de què disposàvem fins fa poc als diversos territoris de parla catalana. Ara mateix, l’oferta televisiva i radiofònica arracona la nostra llengua a una presència mínima, molt llunyana d’un mínim d’un 50%, o bé quasi inexistent, com és el cas del País Valencià.
Per aquest motiu les tres organitzacions, IV, IAC i STEI-i demanem als tres governs implicats, valencià, català i balear, de manera immediata:
1. Al Govern valencià, recuperar amb urgència les emissions de la RTVV, la ràdio i la televisió valencianes, que el govern del PP va clausurar de manera vergonyosa.
2. I reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris. En aquest sentit, fem notar que els parlaments de Catalunya i del País Valencià ja han acordat la reciprocitat de les emissions en un conveni signat el 2013, acord que caldria generalitzar a totes les parts, per assegurar que totes les emissions arriben a tots els territoris.
De la mateixa manera, instem els governs perquè:
1. Totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguen en la nostra llengua. L’oferta pública i privada de ràdios i televisions en castellà és massiva als nostres territoris i els mitjans públics han de complir la missió, establerta legalment i imprescindible socialment, de promoure la llengua pròpia, i de superar l’actual desequilibri radical.
2. Acorden la necessària col•laboració entre els tres ens públics per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc., col•laboració que permet reduir els costs i maximitzar els resultats.
3. S’incentive la creació d’una indústria audiovisual que afavorisca aquestes emissions, com també la formació i l’ocupació dels professionals dels diversos sectors (tècnics, periodistes, càmeres, locutors, actors, productors, lingüistes i un llarg etcètera).
Per tot això, urgim els governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i especialment el govern de l’Estat espanyol a complir l’article 11.2 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que els compromet, com a part signant, “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”.
I sobretot exigim al govern de l’Estat espanyol que abandone la política de dificultar la recepció d’aquestes emissions que fins ara ha practicat. Com a govern respectuós amb tots els seus ciutadans i les seues llengües, no sols hauria d’assegurar la lliure recepció de les emissions en català sinó també promoure una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua -que l’Estat hauria de considerar seua també en els fets- tinguen una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà.
Les tres organitzacions, IV, IAC i STEI-i, estarem al costat dels governs per fer possible la lliure recepció de tots els mitjans públics en català a tots els territoris perquè això siga una realitat de manera immediata. Perquè ara és el temps d’uns mitjans de comunicació públics, rigorosos i en català.
València, Barcelona, Palma, 7 d’octubre de 2015




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.