L’esborrany de la llei orgànica de millora educativa que ha preparat el govern espanyol, encapçalat pel Ministre José Ignacio Wert, és l’atac més gran a la nostra llengua dels darrers 35 anys.
L’immersió lingüística és un projecte que ha permès a diferents territoris dels Països Catalans garantir la mínima supervivència de la llengua catalana, a més de l’èxit educatiu i de cohesió social que ha suposat per la societat.
L’esborrany preveu la divisió de les matèries a l’escola en troncals, específiques i d’especialitat. Les primeres han d’ocupar un mínim del 50% de l’horari lectiu, les segones com a màxim el 50% de l’horari, i les terceres no tenen assignat un temps mínim. Com que el català és considerat matèria d’especialitat, queda per darrere en importància al currículum de la llengua castellana i de la primera llengua estrangera (troncals), però també de la segona llengua estrangera que és “específica”. Per tant, la llei converteix el català en una llengua de quarta categoria.
Als instituts, la llei també divideix les assignatures en troncals, específiques i d’especialitat, i el català formaria part del tercer bloc. Aquest fet provocaria que per obtenir el títol d’ESO no calgués examinar-se de català, atès que només seria necessari examinar-se d’una assignatura d’especialitat.
Si no n’hi ha prou, una disposició addicional de la llei estableix que les dues llengües cooficials han d’estar “equilibrades en el nombre d’hores lectives”, tot i que reserva per a les administracions educatives autonòmiques la possibilitat de determinar aquesta proporció mentre es mantinguin les condicions de “normalització lingüística”. Però mentre els diferents govern autonòmics del país no determinin aquesta proporció, els pares podrien escollir la llengua vehicular i a qualsevol centre, sigui públic o privat, i a càrrec de l’administració.
Les entitats sotasignants, veient que l’estat espanyol mai ha vist la diversitat lingüística com un actiu per potenciar i conservar i continua essent un agressor crònic cap a la nostra llengua, tant a Catalunya com a la resta dels Països Catalans, demanem que s’acceleri el procés per exercir el dret a l’autodeterminació, atès que és la única via real per preservar el català i la cohesió social. A més a més, ens adherim a la convocatòria de Somescola.cat del proper 10 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona, sota el lema: “Per un país de tots, l’escola en català”. Així mateix, donem suport a tots els actes i concentracions que es realitzin els propers dies arreu dels Països Catalans en defensa de l’escola i llengua catalana com la celebració dissabte del 80è aniversari de les Normes de Castelló.
No hi haurà un pas endarrere, si fem un pas endavant.
A l’Escola, en català.
Signem:
Acontracorrent, Associació de Joves Estudiants de Catalunya, Bloc d’Estudiants Agermanats, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, Joves de Mallorca per la Llengua i Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans