Manifest

28 d’abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball

El tema de l’edició 2016 del Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball és: “Estrés en el treball: un repte col·lectiu”.

26 / 04 / 2016 | Intersindical

El Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra anualment el 28 d’abril i té com a funció conscienciar, promoure la prevenció dels accidents del treball i les malalties professionals a tot el món i a tots els nivells professionals, com a persones treballadores, empresàries i administracions, és una fita important marcada per l’OIT (Organització Internacional del Treball). Enguany, es du a terme una campanya de sensibilització destinada a centrar l’atenció internacional sobre la magnitud del problema i a incidir sobre el fet que la creació i la promoció d’una cultura de la seguretat i la salut pot ajudar a reduir el nombre de morts i lesions relacionades amb el treball.

Cal conscienciar, promoure la prevenció dels accidents del treball i de les malalties professionals

Es tracta d’una campanya de sensibilització en què l’objectiu és cridar l’atenció a escala internacional sobre les noves tendències en l’àmbit de la seguretat i la salut en el treball i sobre la magnitud de les lesions, malalties i morts relacionades amb el treball.

Amb la celebració del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, l’OIT promou la creació d’una cultura de prevenció en matèria de seguretat i salut pels mandants de l’OIT i totes les parts implicades en aquest camp. En moltes parts del món, les autoritats nacionals, els sindicats, les organitzacions de persones treballadores i les professionals del sector de seguretat i salut organitzen activitats per celebrar aquesta data. A Espanya les polítiques de retallades han influït també en els riscos psicosocials, aquest calaix de sastre en què cap tot, però on veiem que hi ha molt per fer si es vol aconseguir la salut laboral integral en el treball en les diferents situacions.

Què ens pot suposar l’estrés en la nostra salut? Uns petits detalls faran que llegim i vigilem “per si de cas” ens passa o veiem això en els nostres treballs. El concepte d’estrés laboral es defineix com “la resposta fisiològica, psicològica i de comportament d’un individu que intenta adaptar-se i ajustar-se a pressions internes i externes”. L’estrés laboral apareix quan es presenta un desajustament entre la persona, el lloc de treball i la mateixa organització.

En tota situació d’estrés, hi ha una sèrie de característiques comunes:
a. Es genera un canvi o una situació nova.
b. Sol haver-hi falta d’informació.
c. Incertesa. No es pot predir el que ocorrerà.
d. Ambigüitat: com més ambigua siga la situació, major poder estressant generarà.
e. La imminència del canvi pot generar encara més estrés.
f. En general, es tenen habilitats per a manejar les noves situacions.
g. Es produeixen alteracions de les condicions biològiques de l’organisme que ens obliguen a treballar més intensament per tornar a l’estat d’equilibri.
h. Durada de la situació d’estrés. Com més temps dure una situació nova, major és el desgast de l’organisme.

L’estrés laboral produeix una sèrie de conseqüències i efectes negatius:

1. En relació amb el sistema de resposta fisiològica: taquicàrdia, augment de la tensió arterial, sudoració, alteracions del ritme respiratori, augment de la tensió muscular, sensació de nuc a la gola, etc.
2. Quant al sistema cognitiu: sensació de preocupació, indecisió, baix nivell de concentració, desorientació, mal humor, hipersensibilitat a la crítica, sentiments de falta de control, etc.
3. Pel que fa al sistema motor: parlar ràpid, tremolors, tartamudesa, veu entretallada, imprecisió, explosions emocionals, consum de drogues legals com el tabac i l’alcohol, excés d’apetit, falta d’apetit, conductes impulsives, rialles nervioses, badalls, etc.
L’estrés també genera una sèrie de trastorns associats, que encara que no en siguen causes desencadenants, a vegades es constitueix en factor col·laborador:
– Trastorns respiratoris: asma, hiperventilació, taquipnea, etc.
– Trastorns cardiovasculars: malaltia coronària, hipertensió arterial, alteracions del ritme cardíac, etc.
– Trastorns immunològics: desenvolupament de malalties infeccioses.
– Trastorns endocrins: hipertiroïdisme, hipotiroïdisme, síndrome de Cushing, etc.
– Trastorns dermatològics: prurit, sudoració excessiva, dermatitis atípica, caiguda dels cabells, urticària crònica, rubor facial, etc.
– Diabetis: sol agreujar la malaltia.
– Dolors crònics i cefalees contínues.
– Trastorns sexuals: impotència, ejaculació precoç, vaginisme, alteracions de la libido, etc.
– Trastorns psicopatològics: ansietat, pors, fòbies, depressió, conductes addictives, insomni, alteracions alimentàries, trastorns de la personalitat, etc. Per previndre l’estrés el millor és una dieta sana, dormir, exercici, diferenciar l’àmbit laboral i el familiar, no emportar-se treball o preocupacions a casa i viceversa, organitzar racionalment el treball, afrontar els problemes immediatament, millorar l’autoestima i la comunicació...

PERÒ NO HEM D’OBLIDAR EXIGIR QÜESTIONARIS PER OBTINDRE LA INFORMACIÓ QUAN HI HA SITUACIONS NEGATIVES EN EL TREBALL, AIXÍ COM DEMANAR AJUDA QUAN JA ES PATEIX PER MINIMITZAR-NE ELS EFECTES EN NOSALTRES I EN EL NOSTRE ENTORN FAMILIAR.
LLUITA PELS TEUS DRETS LABORALS PERQUÈ NO TENS SET VIDES COM UN GAT!
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.