Llengua

4 de desembre. Dia dels drets lingüístics: per una veritable igualtat lingüística

En el dia dels Drets Lingüístics des de la Intersindical Valenciana res reclamen mesures per assolir la igualtat lingüística per a tots els valencians i valencianes. El Sindicat, que valora positivament algunes de les mesures aporvades per la Generalitat Valenciana com el decret d’usos administratius i institucionals de les llengües oficials, la creació d’una Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat i del Consell Social de les Llengües, considera que cal anar més enllà en la política lingüística.

03 / 12 / 2018 | Intersindical

És per aixó que Intersindical Valenciana considera que aquestes mesures han de ser complementades amb altres per revertir les polítiques dels anteriors governs de la Generalitat i per aprovar noves accions per fer del valencià una veritable llengua d’ús en tots els àmbits de la societat valenciana. És en aquest sentit que instem el Consell a actuar en l’administració de manera que aquesta siga garant i exemple dels drets lingüístics de la ciutadania i, per a això cal que en tots els llocs de treball de les administracions públiques s’exigesca la capacitació lingüística per poder treballar-hi, una capacitació que ha de ser inclosa, sense excepcions, en la nova Llei de la Funció Pública Valenciana i, en el seu defecte, en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos.

També caldrà impulsar noves mesures per fer del valencià la llengua vehicular de tot l’ensenyament, des de l’infantil fins a l’universitari; fer del valencià la veritable llengua d’integració de les persones nouvingudes; destinar una partida pressupostària major per la promoció i ús del valencià o per la reciprocitat de les emissions de TV3, Catalunya Ràdio i IB3 que servesca per configurar un espai comunicatiu compartit en la nostra llengua.

A més, des de la Intersindical Valenciana reclamem que en aquesta legislatura s’aprove la Llei d’Igualtat Lingüística que pose les bases i els mitjans perquè tots les valencianes i valencians tinguen els mateixos drets lingüístics, és a dir, una llei amb unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures correlatius a aquests drets, amb els instruments necessaris per a fer-los efectius, i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució.

Les principals propostes que considerem necessàries per avançar en el camí de la recuperació i normalització de la nostra llengua són:

  • L’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística que supere l’obsoleta LUEV;
  • La defensa del Decret d’usos institucionals i administratius de les llengües oficials;
  • L’establiment de la competència lingüística per l’accés a la funció pública;
  • La reciprocitat dels mitjans de comunicació en la nostra llengua i la creació d’un espai comunicatiu compartit amb la resta de territoris de parla catalana;
  • L’augment de les partides pressupostàries destinades a la promoció i ús del valencià per equiparar-nos als altres territoris amb llengua pròpia;
  • L’establiment d’un veritable plurilingüisme al sistema educatiu valencià, des de l’educació infantil fins a la universitat, que tinga com llengua vertebradora el valencià.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.