Davant la crisi

7 d’abril, Dia Internacional contra la Mercantilització de la Salut

La salut no es ven
Cal invertir en salut hui i demà
Difon solidaritat; no, virus

03 / 04 / 2020 | Intersindical

Exigeix sanitat 100% pública i universa

Intersindical Valenciana se suma al Dia Internacional contra la Mercantilització de la Salut que impulsa la Xarxa Europea contra Privatització i Comercialització de la Salut i Protecció Social i el Moviment de Salut dels Pobles, que defenen un sistema de salut pública europeu sòlid, unit, de qualitat i accessible a tota la població. Un sistema que ha de ser finançat per recursos públics, a través d’impostos o contribucions socials, depenent del país, per permetre una resposta completa i universal a les necessitats de salut. 

En el manifest que s’ha publicat per a eixe dia d’acció, s’hi diu:

“Exigeix sanitat 100% pública i universal

La propagació de la pandèmia de coronavirus, destaca els problemes creats per les polítiques d’infrafinançament, privatització i mercantilització dins dels sistemes de salut.

Aquesta crisi inesperada però no impredictible, també estigué determinada, sobretot, per les mesures d’austeritats suïcides imposades per les polítiques de la Unió Europea a través de recomanacions dirigides a respectar els paràmetres pressupostaris.

Els governs estatals han reduït la despesa pública, particularment en l’àrea de protecció social i de salut. Aquest enfocament afavorí el mercat i conduí a una estratificació de la qualitat de l’atenció: hui dia, existeixen desigualtats significatives en l’accés a l’atenció de la salut, vinculades a l’estat socioeconòmic de les persones. Aquestes tries han dut a l’eliminació del nombre de llits disponibles als hospitals de molts països i, alhora, a la reducció i la precarietat del personal per aconseguir els objectius de reduir els costos de salut.

L’atenció mèdica s’ha privatitzat i s’ha vinculat cada vegada més al mercat. Les polítiques de salut s’han centrat quasi exclusivament en la producció d’un nombre cada vegada major de serveis de salut, sense tenir en compte les necessitats de la població. Els alts volums de transaccions signifiquen alts ingressos o reemborsaments per al sector comercial, però no reflecteix com hauria de ser un sistema d’atenció de salut basat en les necessitats i els drets. Tot açò ha dut a la creació de sistemes que es basen en el cost estimat artificialment de la patologia i no en les necessitats de salut reals ni en les respostes que se n’han de proporcionar.

Davant d’una emergència com la que estem experimentant, ara és clar que només una intervenció de salut fora de les lleis de mercat, administrada i finançada pel sistema públic, és suficientment forta per a protegir a tota la població, de manera generalitzada. Cal realitzar campanyes de prevenció coordinades. La prevenció en última instància redueix el nombre de persones malaltes, el que no interessa a un sistema de salut amb finalitats lucratives. I ara mateix, a més, la pandèmia ofereix oportunitats de negoci perquè alguns actors es beneficien de la compra d’equips i medicaments, provisió de proves, etc. Observem que alguns governs, per poder reaccionar davant la situació i superar les debilitats dels sistemes de salut pública, contracten proveïdors de salut privats sense cap transparència o negociació.

Els Estats membres han de prioritzar en els seus pressupostos la protecció social i la salut, sense estar subjectes a restriccions burocràtiques. És particularment important que aquests pressupostos siguen prou finançats per respondre als problemes de salut que afrontarem cada vegada més en el futur: envelliment de la població, cronicitat, discapacitat, fragilitat social, salut mental, salut en el treball, etc. Açò és possible a través de l’harmonització social a escala europea, així com a través de la lluita contra l’evasió fiscal mitjançant l’establiment d’esquemes de contribució progressiva per a tota la Unió Europea.

També requereix que la salut no puga considerar-se aïlladament d’altres sectors. Els efectes sobre la salut han de ser uns dels criteris d’avaluació de totes les polítiques europees”.


Per al dia 7 d’abril, es proposen accions que, malgrat el confinament, facen visibles les reivindicacions; com ara:
- Escriure missatges en fulls blancs o en llençols per penjar-les en finestres, balcons o terrasses de les cases.
- Fer-ne fotos per publicar-les en les xarxes socials amb el hashtag #SalutPerATotes

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.