Davant la crisi

Intersindical Valenciana reclama un augment dels salaris i les pensions

El Sindicat valora les noves mesures anunciades pel govern de l’estat, però insisteix en què no hem de parlar d’ajudes puntuals sinó d’un veritable i durador repartiment de la riquesa que pose a la classe treballadora primer

26 / 06 / 2022 | Intersindical

L’últim cap de setmana de juny, el consell de ministres ha anunciat un paquet de mesures de 9.000 milions d’euros amb l’objectiu de compensar els efectes de la inflació. A banda de prorrogar la subvenció de 20 cèntims per litre de combustible, s’afig ara una ajuda directa de 200€ a llars amb ingressos inferiors a 14.000€, el descompte del 50% dels abonaments de transport de Renfe i dels autobusos de concessió estatal -les concessions autonòmiques i els serveis municipals queden exclosos-, i la baixada de l’IVA de l’energia al 5%. Aquest tipus d’ajudes puntuals són benintencionades i reporten, lògicament, beneficis puntuals, però no estan dissenyades per fer front a desigualtats estructurals: són com una tireta per aturar una hemorràgia. Només cal que mirem el que ens costa omplir el dipòsit del vehicle: l’ajuda dels 20 cèntims ha quedat diluïda en la pujada ferotge.

N’hi ha, però d’altres mesures anunciades que sí que poden contribuir a un canvi substancial i que, segons el Sindicat, marquen la línia que cal seguir de manera sistemàtica: l’augment del 15% de les pensions no contributives i de l’ingrés mínim vital, i la creació d’un nou impost per les grans empreses energètiques. Així, per a Intersindical Valenciana és imprescindible augmentar els salaris i totes les pensions per tal de compensar a les treballadores i treballadors de la pèrdua de poder adquisitiu que ha provocat la inflació disparada. El preu dels béns i serveis està en nivells inassumibles i hem patit una pèrdua del poder adquisitiu: amb el mateix salari i pensió podem comprar cada volta menys productes. De fet, el nivell de precarietat està augmentant de manera alarmant i tindre feina no significa poder viure dignament.

Per altra banda, el nou impost per les energètiques és una mesura necessària, ja que posa la càrrega damunt de les grans empreses que s’estan enriquint encara més en la situació que vivim. La inestabilitat mundial provocada per la guerra a Ucraïna només perjudica a la classe treballadora: açò és un fet evident. Mentre els preus de tot pugen i a les famílies els costa aplegar a final de mes, les corporacions d’electricitat, gas i combustibles no paren de sumar beneficis. Ara bé, Intersindical Valenciana demana que el nou impost no es limite als beneficis considerats extraordinaris i que s’implante ja, i no a partir del 2023. Cal recordar que l’especulació amb la pujada de preus de l’electricitat i el gas es remunten al 2021, abans de la guerra, i, per tant, la classe treballadora porta a la motxilla molts mesos de preus abusius. És menester, per tant, un impost a les grans empreses energètiques que estiga en consonància amb el que guanyen i porten guanyant des de sempre, i més tenint en compte que ofereixen productes fruit dels recursos naturals -tant d’ací com de tot el planeta- que no haurien de ser propietat exclusiva d’unes poques mans.

Amb aquest panorama, cal posar la classe treballadora primer, amb una revalorització dels salaris i pensions, i amb la determinació de deixar enrere la precarietat per totes les persones. Necessitem un salari mínim interprofessional i una pensió mínima que siguen sinònims d’una vida digna. Per poder fer front a aquesta situació, Intersindical Valenciana demanem a les empreses i administracions:

- la posada en marxa d’una renda bàsica universal i incondicional
- l’augment del SMI i de la pensió mínima
- la incorporació de clàusules en els convenis col·lectius o normativa de funció pública de revisió salarial que vinculen la nòmina a l’IPC, per a assegurar que els sous no perden poder adquisitiu
- l’establiment d’un impost a les grans empreses energètiques sobre els beneficis totals i una limitació als preus de l’energia, com a servei essencial que és

Per la dignitat de la classe treballadora, salaris, pensions i preus justos!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.