Any rere any les decisions dels governs segueixen aprofundint la crisi econòmica.
Reformes constitucionals, decretàs, lleis bàsiques, retallades i reformes només estan servint perquè els més rics tinguen cada vegada més poder i diners a costa de l’empobriment generalitzat de les treballadores i treballadors, l’atur massiu, la pèrdua de drets i la reducció dels serveis públics.
Aquestes mesures a més, s’estan portant endavant d’una manera antidemocràtica, via imposició atès que és l’única manera que aquests atacs contra la població siguen possibles. Per aquestes raons, reivindiquem un canvi radical de les prioritats de les polítiques públiques i instem a les actuals institucions d’Euskal Herria a prendre totes iniciatives institucionals, polítiques i legislatives necessàries per aconseguir-ho.
Exigim a les institucions no aplicar les mesures imposades des de l’Estat, no acceptar els límits del dèficit públic i prendre la iniciativa per aconseguir que quantes persones viuen i treballen a Euskal Herria puguin accedir a unes condicions de vida dignes, a través d’un ocupació digna, uns serveis públics universals de qualitat i unes prestacions socials adequades com la millor estratègia de sortida de la crisi. Un nou sistema el eix siga la igualtat d’oportunitats per a totes les persones i que elimini l’actual dicontomía entre el treball productiu i reproductiu.
Les organitzacions sindicals i socials presents denunciem tot això i portem des del començament de la crisi lluitant en contra d’això. Tanmateix, juntament amb aquesta denúncia i lluita necessàries volem anar més enllà, volem oferir a la societat basca una alternativa. Passar de la reivindicació que un altre model és possible a la construcció d’aquest model. És per això que hem decidit impulsar un procés social, un procés de construcció d’aquesta alternativa el primer pas serà l’elaboració de la Carta de Drets socials d’Euskal Herria. Volem que siga un instrument no només de reivindicació, sinó un primer pas per unir les forces de tota la societat basca i les lluites que duem a terme al voltant d’uns objectius clars que vagen conformant el camí que, tenim la plena convicció, ens portarà a un model propi per a Euskal Herria basat en el respecte dels drets socials i laborals i en la justícia social.
La vaga general que convoquem per al dia 30 de maig és necessària, és indispensable, és un “ja n’hi ha prou! “alt, enèrgic i ferm davant de tots els atacs als nostres drets que provenen dels diferents governs i és un impuls a aquest procés de construcció de l’alternativa.
CONVOCANTS
Sindicats: ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE, HIRU, CNT
Organitzacions socials: AHT Gelditu! Elkarlana, Anitzak, Argilan, Assemblea oberta en defensa de les prestacions socials, Assemblea d’invisibles, Diferents assemblees d’aturats i aturades de
Biscaia i Guipúscoa, Askapena, Associació de Treballadores de la Llar, Associació de veïnes i
veïns de Bilbao la Vella, Barrenkale, Berri-Otxoak, Bilgune Feminista, Col · lectiu d’Aturats de Iruñerria, Coordinadora de grups de Sant Francesc, Bilbao la Vella i Zabala, Danok lan, Desazkundea, Eginaren Eginez, Eguzki, Elkartzen, Erromoko Greba Batzordea, Eskuz esku, Ezker Gogoa, Euskal Herriko Emakumeen mundu martxako plataforma, Gipuzkoako pentsionisten duintasun elkartea, Ikasle Abertzaleak, Harresiak Apurtuz, Kakitzat, Komite Internazionalistak, Lanegia, Matxingune taldea, MDMA Taldea, Mugarik Gabe, Dones del Món, Pentsionistak Martxan, Plataforma pels drets socials de Gasteiz, Plaça Beltza Kultur Elkartea, Posada de les abraçades, PTParen Aurkako Asanblada, Renda Bàsica Universal Taldea, Salhaketa, Sare Antifaxista, SOS Racisme-SOSArrazakeria, Urtxintxa eskola, Zazpigarren lloa.