Mobilitzacions

La Plataforma per l’Ensenyament Públic convoca concentracions contra l’aprovació de la llei de “llibertat educativa”

Les concentracions tindra lloc aquesta vesprada a les 18h a Alacant, València i Castelló

27 / 06 / 2024 | Intersindical

Hui s’aprovarà la mal anomenada llei de “llibertat educativa” de PP-VOX. Una llei que, en realitat, pretén arraconar el valencià del nostre sistema educatiu. La Plataforma per l’Ensenyament Públic, convocant de la vaga del 23 de maig en educació –de la qual forma part STEPV-Intersindical Valenciana–, fa una crida a la comunitat educativa i al conjunt de la societat valenciana a participar massivament de les concentracions convocades per a expressar el rebuig a aquesta llei:

Les concentracions tindran lloc aquesta vesprada a les 18h:

-Alacant, Casa de les Bruixes (Av. del Dr. Gadea, 10)

-Castelló, Casa dels Caragols (c/Major, 78)

-València, Palau de la Generalitat (Plaça Manises)

L’aprovació d’aquesta llei és un greu atac a l’ensenyament en valencià perquè:

1. Es prohibeix l’ús vehicular del valencià en les comarques amb predomini lingüístic castellà. Les llengües vehiculars seran el castellà i l’anglés.

2. Es fomenta l’exempció de l’assignatura de valencià en les comarques de predomini lingüístic castellà perquè el valencià s’ha d’introduir “progressivament”, després de més de 40 anys d’aplicació de la LUEV.

3. En les comarques de predomini lingüístic valencià, no es recuperen les línies en valencià, com s’està difonent. En cada grup o unitat es triarà quina serà la llengua majoritària, d’acord amb uns percentatges.

4. Aquest fet trenca per complet els cicles, ja que pot haver cursos amb llengües base diferents dins d’un mateix cicle, fet que dificulta l’aplicació del banc de llibres.

5. L’elecció de la llengua base no depèn de criteris sociolingüístics ni pedagògics, ni de l’interés de l’alumnat. Els consells escolars dels centres no opinen en aquesta qüestió. Els centres que no assolisquen els percentatges necessaris no tindran l’ensenyament en la llengua triada per les famílies. No hi ha, per tant, “llibertat” d’elecció.

6. S’elimina el requisit de capacitació lingüística amb el C1 de Valencià per al professorat dels ensenyaments de règim especial (FP i Artístics), d’EOI i -atenció!- a la inspecció educativa.

7. S’estableixen certificacions de nivells de valencià, segons els cursos, per aprovar la matèria, retroactivament des de 2009, com si els centres educatius estigueren pensats per certificar idiomes.

8. Es permet que professorat sense el C1 de Valencià puga vindre d’altres territoris en comissió de serveis durant 4 anys. A més s’atorguen beneficis per al professorat que vehicule en anglés, com preferència en la tria dels horaris, fet que crearà enfrontaments entre el professorat.

9. Es prohibeixen els plans experimentals que permetien incrementar l’ús vehicular en valencià i se substitueixen per incrementar-los en anglés.

10. No hi ha cap mesura de discriminació positiva cap al valencià per revertir la situació de minorització lingüística.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.