Privatització dels serveis públics

El tancament d’urgències sanitàries és una amenaça al món rural

El tancament, en horari nocturn, de diversos punts d’atenció sanitària urgent en Castilla-La Mancha, obri el debat al País Valencià, on no es descarta que puga procedir-se de forma similar quan la freqüentació siga baixa

16 / 01 / 2013 | Intersindical

En primer lloc, cal assenyalar que aquesta és una iniciativa que ja s’ha posat en marxa en el Departament de Salut de Dénia. Ho ha fet una empresa concessionària, Marina Salud, i la Conselleria no ha fet ni la més mínima observació, tot i que el plec de condicions de la concessió obliga a l’empresa a mantenir els serveis.

El principi d’equitat garanteix que la atenció sanitària s’ha de prestar en funció de les necessitat

Des d’Intersindical Salut sols podem qualificar la hipòtesi de supressió de determinats punts d’atenció urgent amb baixa freqüentació, com una aberració sanitària, perquè exposaria a riscos innecessaris a una part de la població, especialment, quan es tracte de situacions d’urgències vitals. Però més enllà d’aquesta visualització pragmàtica de les seues conseqüències, la mesura podria vulnerar dos principis fonamentals del sistema sanitari públic: El d’equitat i el d’igualtat en l’accessibilitat al sistema.

El principi d’equitat garanteix que la atenció sanitària s’ha de prestar en funció de les necessitats assistencials, a cada persona el que realment necessite, i, en aquest cas, entenem que les necessitats són les mateixes per a totes les persones independentment del lloc de residència. Per tant, la supressió d’un punt d’urgències nocturnes, estaria privant a la població afectada de rebre la mateixa atenció, i de la mateixa qualitat, que la resta de ciutadans o ciutadanes.

Per altra banda, aquesta mesura suposa posar obstacles a l’accessibilitat. Les comunitats afectades hauran d’invertir més temps i recursos per accedir al servei sanitari urgent; tot per una qüestió economicista i no en funció de les distàncies i temps de desplaçament que seria allò lògic. Una qüestió que es fa meu greu si cap, si ens parem a pensar, que la supressió d’aquest punts d’atenció sanitària urgent, coincideix amb poblacions rurals sense dotació de transport públic, poc nombroses i que en la seua major part les integren persones d’avançada edat, amb mobilitat reduïda i escassos recursos.

Pel sindicat és inadmissible que es puguen invertir quantitats ingents d’euros en tecnologia punta o tècniques quirúrgiques especialitzades, que s’apliquen en contats casos, i que es negue de forma mesquina l’atenció bàsica a milers i milers de persones. És absolutament reprovable i demostra la manca de sensibilitat de determinats governs cap a les persones més desafavorides, al mateix temps que evidencia que, per un costat es fomenten polítiques sanitàries sensacionalistes, mentre que per altre costat s’abandona l’atenció primària.

Intersindical Salut considera que d’aplicar-se aquesta mesura, suposaria una pèrdua irreparable pel sistema sanitari públic com a garant de la igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes. Però seria especialment lesiu, perquè condemnaria a l’extinció a moltes comunitats rurals; un colp definitiu a un modus de vida tradicional que hauríem de preservar. Per aquestes raons, de confirmar-se la decisió de tancar punts d’atenció sanitària urgent, Intersindical Salut faria una crida a la mobilització ciutadana en defensa del dret de tots i totes a rebre un atenció sanitària de qualitat i en condicions d’igualtat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.