Privatització dels serveis públics

Una nova sentència anul·la l’amortització de llocs de treball públics per la privatització de servei

02 / 02 / 2016 | Intersindical

En aquesta ocasió, un tribunal de primera instància ha declarat nul·la la resolució d’amortització de sis places d’empleat de bugaderia de l’Hospital de Gandia, cobertes per personal interí, com a conseqüència de l’externalització del servei.

Els fets es remunten a 2013, quan el Conseller de Sanitat dictà una resolució per la qual s’amortitzaven 6 places d’empleat de bugaderia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia. Les places afectades estaven cobertes per personal interí i l’amortització es va dur a efecte per suprimir llocs de treball de personal estatutari i convertir-les en places de personal laboral de l’empresa adjudicatària del servei. En definitiva, es tractava de destruir ocupació pública i facilitar a l’empresa la contractació de personal amb unes condicions laborals més precàries.

Com ha estat la pràctica habitual de l’anterior equip de govern de la Conselleria, la mesura es va prendre sense la preceptiva negociació amb les organitzacions sindicals i aquest ha estat el fonament de la sentència que estima les pretensions d’INTERSINDICAL SALUT i, a més, condemna a la Conselleria a assumir les costes del juí.

El jutjat, emparant-se en una sentència, favorable també INTERSINDICAL, del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ), que en el seu dia va anul·lar l’amortització de 161 places de personal estatutari en el Departament de Salut de Dénia, per la privatització de la gestió sanitària, estima que la Conselleria havia d’haver negociat amb les organitzacions sindical la modificació de plantilla, com així s’estableix a la normativa bàsica de l’Estat i al propi decret de selecció i provisió del Consell de la Generalitat.

La Conselleria de Sanitat va argumentar que la decisió s’emparava en la potestat de l’administració de dissenyar les plantilles i en la cobertura legal del Decret 70/2013 pel qual es declaren a extingir determinades categories de personal estatutari, entre les que s’inclouen les d’empleat de bugaderia. Uns arguments que descarta la sentència al·legant que el decret no té caràcter reglamentari i, per tant, no eximeix a la Conselleria de complir el precepte de negociació establert a una normativa de rang superior.

Per a SIMAP-INTERSINDICAL SALUT, aquesta nova sentència ve a reforçar la posició sindical, en el sentit que la Conselleria no té carta blanca per privatitzar al personal dels serveis afectats per processos d’externalització i que, en tant en tant, es mantinguen les funciones que presta el servei, no està justificada l’amortització de les places per decisió unilateral.

La qüestió és que, a hores d’ara, han transcorregut tres anys i un canvi en el govern de la Generalitat que reflexa al seu programa polític un tarannà més sensible cap a la protecció d’un sistema sanitari cent per cent públic i, per tant, des de SIMAP-INTERSINDICAL SALUT esperem que la Conselleria no presente recurs davant el TSJ i procedisca a la dotació pressupostària de les places i a la seua provisió pel personal que en el seu dia va resultar afectat o, en el seu cas, per altre personal mitjançant un procediment sotmés als principis d’igualtat, mèrit i capacitat.

Pel sindicat i per l’opinió pública no seria explicable que la Conselleria actuara en contra del que diu el seu programa polític, iniciant un recurs contra una sentència favorable als seus plantejaments de defensa de la sanitat pública i que, al cap a la fi, només afavoriria a l’empresa adjudicatària de la bugaderia de l’hospital que seguiria mantenint una plantilla en condicions laborals més precàries i, per suposat, amb menor cost econòmic, amb la repercussió directa sobre el servei prestat que això suposaria. Creguem que recòrrer aquesta sentència seria una incoherència flagrant davant uns posicionaments de defensa de l’interés públic pels que aposten i per la recuperació dels serveis sanitaris privatitzats.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.