Davant la crisi

Intersindical ha presentat una denúncia a la Inspecció de Treball per la situació dels riders

27 / 03 / 2020 | Intersindical

El Sindicat exigeix un cessament de l’activitat de tot repartiment de menjar de restauració realitzat a través de les plataformes digitals, ja que no hi ha capacitat de minimitzar el risc de contagi dels riders que desenvolupen el treball en els carrers en no disposar disposar de mitjans de protecció (guants, màscares i desinfecció) ni d’un centre de treball on poder desinfectar-se i mantenir les eines de treball lliures de virus. El cessament definitiu permetria assegurar la salut dels riders, les persones que conviuen amb ells, dels clients de les plataformes -així com de tota la societat, per extensió-, i sol·licitar la prestació extraordinària sense necessitat de justificar la caiguda de el nivell de ingressos.

Per Intersindical Valenciana, a l’extrema precarietat laboral que pateixen se suma el risc per contagi de l’COVID19, ja que les plataformes com Deliveroo, Glovo o UberEats no proveeixen cap element de seguretat i no han implementat normes especials -violant la legislació vigent-, i les comunicacions amb precaucions higiènic / sanitàries similars que emeten les autoritats públiques. Anuncis com ‘‘entrega sense contacte’’ acompanyats de ‘‘enviament gratuït’’ i ‘‘queda’t a casa’’ cap als consumidors no són protocols de seguretat sinó publicitat i promocions per atreure més clients i compensar la caiguda generalitzada de les comandes.

El Sindicat ha denunciat que Stuart, Deliveroo, Shargo, Glovo i UberEats, entre altres empreses de repartiment a domicili, durant l’estat d’alarma decretat el 13 de març, no compleixen l’article 17.2 de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals , al no proporcionar equips de protecció individual (EPI) -com ara guants, gel desinfectant i mascaretes-, a més de formació adequada sobre com procedir a realitzar els lliuraments amb total seguretat tant per al repartidor com per al client, més enllà de frases curtes amb dibuixos explicant el mateix que expliquen les autoritats públiques per a tota la societat. Tampoc hi ha cap protocol establert per part d’aquestes empreses perquè en els “partners” o restaurants on es realitzen les recollides de les comandes es puga estar a una distància mínima d’un metre dels altres repartidors posant una altra vegada en risc la seva salut, així com tampoc hi ha un mínim interès en saber quines són les condicions dels restaurants.

L’empresari titular de centre de treball -en aquest cas els restaurants que entreguen el menjar als riders- ha d’adoptar les mesures necessàries perquè aquells altres empresaris “autònoms”, que desenvolupen activitats en el seu centre de treball, reben tota la informació i les instruccions adequades, en relació amb els riscos existents en el centre de treball i amb les mesures de protecció i prevenció corresponents, per exemple, l’obligació d’evitar les aglomeracions dels riders introduint sistemes d’espera ben organitzats. Les empreses que contracten o subcontracten amb altres la realització de serveis corresponents a la pròpia activitat d’aquelles i que es desenvolupen en els seus propis centres de treball han de vigilar el compliment per aquests contractistes i subcontractistes de la normativa de prevenció de riscos laborals.

La majoria dels riders tenen com a clients una o diverses plataformes de repartiment. Els riders tractats com TRADE o autònoms dependents de les plataformes que disposen de la informació en temps real de comandes. Per tant, si la plataforma certifica el fet de la baixada d’ingressos per sota de 1’75% facilitarà la sol·licitud d’aquesta prestació i que l’expedient per part de l’Administració siga acceptat al vindre certificat per l’únic client. En aquestes condicions de no col·laboració per part de les empreses de repartiment, el rider només pot acreditar el requisit amb la factura mensual, que s’emet per la plataforma, i possiblement no ho podrà fer fins a rebre la factura del mes d’abril, que es rebrà al maig -o bé acreditar-ho amb declaracions d’IVA trimestrals fins a juliol, estant així fora de el termini de sol·licitud de l’ajut. D’aquesta manera s’està dificultant, gairebé impossibilitant, en gran mesura les justificacions necessaris per a accedir a aquests ajuts vitals per a un col·lectiu vulnerable com els treballadors falsos autònoms de plataformes com Glovo, Deliveroo, Uber Eats, Shargo, Stuart, etc.

Finalment, el Sindicat considera que, per al cas de les persones que necessiten assistència i que els porten productes de primera necessitat a la casa, hi ha d’haver treballadores i treballadors contractats, preparats i protegits.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.