Llengua

Intersindical proposa incoporar la competència lingüística en la Llei d’acompanyament dels Pressupostos

Intersindical Valenciana proposarà els partits polítics de les Corts Valencianes que presenten esmenes a l’avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat per a 2019 amb la finalitat d’introduir la regulació de la capacitació lingüistica per l’accés a les administracions públiques i que aquesta entre en vigor a partir l’1 de gener vinent.

19 / 09 / 2018 | Intersindical

El text de l’avantprojecte, que s’ha conegut recentment, no contempla aquesta regulació, malgrat que el Sindicat va proposar la seua inclusió en la darrera Mesa General de Negociació i en reunions bilaterals amb els dirigents de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. La fòrmula és prou senzilla: modificar l’actual Llei d’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana a través de la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organitzacio de la Generalitat per a 2019. Aquesta fòrmula s’ha usat en moltes altres ocasions i per molts assumptes, de fet en l’avanprojecte per 2019 es modifiquen els articles 40.3, 63.5, 95.2, lletra d) i s’afegeix una Disposició Transitòria Quinzena. En conseqüència no hi hauria d’haver cap incovenient per part del Consell i de les Corts Valencianes en incloure la regulació de la competència lingüística en els termes que apareixen en l’avantprojecte de la nova Llei de Funció Pública Valenciana que es troba en fase de negociació en la Mesa General de Negociació.

Intersindical Valenciana fa aquesta proposta pel considerable retard en la negociació i tramitació de la nova Llei de la Funció Pública valenciana que, amb quasi tota seguretat no serà aprovada en aquesta legislatura o, en el cas remot que es puga fer, no es podrà desplegar abans de la seua finalització. És a dir, la lentitud i complexitat de la tramitació de la nova Llei de la Funció Pública Valenciana pot impedir la seua aprovació en aquesta legislatura i prorrogarà en el temps la desigualtat lingüística que existeix a les Administracions Públiques.

El Govern del Botànic es va comprometre, mitjançant l’Acord de Legislatura, signat a la Mesa General de la Funció Pública en juny de 2016, a reformar o a redactar un nou text de la Llei de la Funció Pública. Aquest text havia d’haver estat presentat en el mateix any, però, no va ser fins a principi de 2017 en el que es va fer públic.

Malgrat estar enllestit l’esborrany de la llei i sense raons objectives que ho justifiquen, l’inici de la negociació a l’àmbit sindical, no es va començar fins 2018, una negociació que encara continua.A més cal tenir en compte que una vegada finalitzada la negociació, la nova llei encara ha de passar els tràmits del Consell Jurídic Consultiu, l’aprovació de l’avantprojecte de llei pel Consell i, per últim, la tramitació parlamentària a les Corts, és molt difícil que la publicació al diari oficial i la seua entrada en vigor puga ser una realitat abans que acabe aquesta legislatura.

Intersindical Valenciana considera que per superar aquesta situació, donar compliment als compromisos assumits pel Govern de la Generalitat, satisfer els consensos socials i les expectatives dels valencians i valencianes, cal regular la capacitació lingüística el més aviat possible, per la qual cosa tenim una bona ocasió per fer-ho mitjançant la Llei de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat per a 2019, d’aquesta manera es donarà un pas important cap una veritable igualtat lingüística.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.