Davant la crisi

Intersindical Valenciana considera que el Govern es precipita en reprendre l’activitat econòmica en els sectors no essencials

Per al Sindicat, els interessos econòmics dels poders fàctics han primat per damunt dels criteris extrictament sanitaris

12 / 04 / 2020 | Intersindical

Demà, 13 d’abril, el Govern ha decretat la tornada a l’activitat econòmica en aquells sectors no essencials que resultaren afectats pel RDL de 29 de març. Mentrestant, manté vigent el confinament parcial de les treballadores i els treballadors establert al RDL de declaració de l’estat d’alarma. En definitiva: tornem a la situació del 14 de març, en la qual se suspenia tota aquella activitat que suposara la concentració de persones a un mateix lloc, com és el cas del comerç minorista no essencial, hostaleria, espectacles esportius i culturals, etc.

Voldríem suposar que aquesta decisió del Govern ha d’obeir a dades sanitàries objectives que justifiquen una millora en el control de la pandèmia del covid-19, de forma que puga ser aconsellable una relaxació de les mesures de confinament de la població, perquè el risc de contagi ha descendit substancialment. Doncs bé, sembla que les dades actuals de nous contagis i, fins i tot, de defuncions, no sustenten aquesta decisió:

  • El 14 de març, data en que es va decretar l’estat d’alarma i les primeres mesures de restricció parcial de la mobilitat de la població, es declararen 1522 nous contagis i 15 noves defuncions.
  • El 29 de març, data en que es va decretar la paralització total de l’activitat als sectors no essencials, es declararen 6549 casos nous i 838 defuncions.
  • L’11 de abril, 12 dies desprès de la suspensió total de la activitat no essencial i el confinament de la major part de la població, hem passat a declarar 4830 nous contagis i 510 defuncions pel Covid-19.

Tot i que les xifres s’han d’interpretar amb una certa relativitat, es poden extreure dues conclusions: la primera és que la suspensió parcial de l’activitat decretada el 14 de març no va impedir una escalada en els nous contagis i defuncions i, la segona és que, la suspensió total (que paralitzava tot, excepte els serveis essencials), decretada el 29 de març, sí que ha aconseguit reduir les xifres de contagis i de defuncions.

Ara bé, la qüestió que cal plantejar-se és si l’estat actual de control de l’epidèmia és compatible amb la decisió de tornar a la situació del 14 de març. La resposta és prou evident: no, perquè la situació de partida no és la mateixa. Ara estem declarant tres vegades més contagis diaris que el 14 de març, malgrat aplicar-se mesures molt més radicals, com ara la suspensió de tota l’activitat no essencial (acordada el 29 de març), que, tot i ser positives, només han suposat un descens del nombre de contagis d’un 27% respecte d’eixa data.

Per tant, cal concloure que la decisió del Govern de relaxar les mesures de restricció de la mobilitat de la població no es sustenten en criteris, estrictament, sanitaris i que poden donar peu a un repunt dels contagis o, en el millor dels casos, a una estabilització en el temps del nombre diari de persones contagiades.

Arribats ací, si la decisió del Govern no obeeix a criteris estrictament sanitaris, que, per prudència, recomanarien el manteniment de la suspensió de l’activitat no essencial, vol dir que han pesat més els interessos per minimitzar l’impacte de la crisis sanitària sobre l’activitat econòmica. En poques paraules, s’està prioritzant la recuperació de l’activitat econòmica per damunt de la salut i la vida de les persones, instaurant de nou la mobilitat parcial de treballadores i treballadors en aquells sectors no essencials que es van veure afectats pel tancament el 29 de març.

Per a Intersindical Valenciana aquesta decisió, que entra en vigor demà, dilluns 13 d’abril, constitueix una irresponsabilitat per exposar les treballadores i els treballadors i les seues famílies a un risc encara elevat de contagi, en haver d’acudir obligatòriament als centres de treball, quan l’epidèmia encara no està ni de lluny controlada. El Govern està cedint als interessos de la patronal per minimitzar les seues pèrdues econòmiques, en detriment de la classe treballadora, que és qui realment està fent front a la crisi sanitària i social.

És per això que la Intersindical Valenciana exigeix al Govern que prorrogue la paralització de les activitats no essencials, per prioritzar la salut i les condicions de vida de les persones per davant de qualsevol consideració econòmica. Si una cosa ens ha ensenyat la història, és que el capital només vetla pels seus interessos, i no pels de les persones: no permetrem, des de la classe treballadora, que la nostra vida perille perquè els poders fàctics continuen acaparant poder i diners. Temps hi haurà per recuperar l’economia amb criteris de solidaritat i equitat.

Que no hi haja cap dubte que la Intersindical Valenciana estarà especialment vigilant de dos qüestions que considerem bàsiques. D’una banda, de l’evolució de les dades epidemiològiques, que serà determinant. Demanarem responsabilitats si aquestes no són satisfactòries. I, d’altra banda, vigilarem els centres de treball per comprovar que es compleixen escrupolosament les mesures de seguretat en matèria laboral. En moments com aquests, continuarem vetlant sempre pels interessos de la classe treballadora.



Comentaris
Gloria
14 / 04 / 2020 - 14:12

Mi opinión es q es muy apresurado ,creo q se debería aplazar todo un poco más, a pesar de q todos estamos deseando volver a la normalidad un saludo y mucha fuerza



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.